Mehmet Büyükalbayrak

Mehmet Büyükalbayrak

Teknoparklar

Geçen perşembe günü, Ondokuzmayıs Üniversitesi'nde düzenlenen “Ülkemizde Teknoparklar” (Teknoloji Geliştirme Merkezleri) konulu konferansı dinleme imkânı buldum. Samsun Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu ve OMÜ Rektörü Sayın Hüseyin Akan'ın açılış konuşmalarını yaptığı konferansa çok sayıda izleyici katıldı. İzleyicilerin büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturması gelecek için umut verici olsa da, izleyiciler arasında çok daha fazla sayıda sanayicinin olmasını beklerdim. Üniversite ile sanayici arasında köprü görevi görecek olan OMÜ Teknopark Anonim Şirketi'nin en kısa sürede kuruluş aşamasını tamamlayıp Samsun ve ülke ekonomisine değerli katkılar yapacağına inanıyorum.
 Teknoparklar, 26.06.2001 tarihinde kabul edilen 4691 sayılı yasa ve ilgili yönetmeliğe göre kurulan Ar-Ge merkezleridir. İlgili kanunun 1. maddesi kuruluş amacını özetle, “Bu Kanunun amacı, üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayiinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak...” olarak belirlemektedir.
 Bu güne kadar ülkemizde, 36 Teknopark için kuruluş izni alındığı, bunlardan bir kısmının faaliyete geçtiği, diğerlerinin de kuruluş çalışmalarının devam ettiği bilgisi verildi. OMÜ bünyesinde kuruluş çalışmaları devam eden Teknopark için yaklaşık 80 dönümlük bir alan belirlendiği, kuruluşla ilgili Bakanlar Kurulu kararının, eylül ayı içerisinde çıkarılarak resmi gazetede yayınlandığı ve yakın bir tarihte inşaat için ilk kazmanın vurulacağı belirtildi.
 Rektörlüğün büyük önem verdiğini müşahade ettiğim projenin bir an önce tamamlanıp kent ve ülke ekonomisine katkı verir duruma gelmesini sabırsızlıkla beklerken, ulaşımla ilgili bazı temennilerin havada kaldığını görmekle de üzüldüm. Havaalanından Teknoparka uzanan raylı ulaşım beklentisi, ne yazık ki, üniversiteye ulaşamadan son bulacak.
 Temel amacı, Ar-Ge ve yazılım geliştirme çalışmaları ile ülkemizin ileri teknoloji üretebilme potansiyeline katkıda bulunmak olan Teknoparkların hem sayı hem de nitelik olarak geliştirilmeleri için yoğun çaba sarf edilmelidir. Özellikle sanayicilerimizin olayın dışında kalmamaları için gereken yapılmalıdır. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde, Organize Sanayi Bölgelerimizdeki kuruluşlar başta olmak üzere, KOSGEB kapsamındaki tüm kuruluşların sistemle yakın işbirliği içinde olması sağlanmalıdır. Özellikle tarıma dayalı sanayi ve gıda teknolojileri konularında yoğun araştırmaların yapılması bölgemizin yararına olacaktır.
 Üniversite, sanayici işbirliğine giden yolda önemli bir atlama taşı olan projenin en kısa sürede sonuçlanmasını beklerken, üniversite yönetimi ve müteşebbis heyetteki heyecanın hiç bitmemesini temenni ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Büyükalbayrak Arşivi
SON YAZILAR