Tekkeköy’de ‘Erken Teşhiste Biodedektör Köpekler’ projesi

Tekkeköy’de ‘Erken Teşhiste Biodedektör Köpekler’ projesi
Tekkeköy Gelemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından birçok kanserin ve hastalığın erken teşhisi amacıyla ‘Erken Teşhiste Biodedektör Köpekler’ adlı Türkiye’de ilk ve tek olacak olan önemli bir proje hayata geçmeye hazırlanıyor.

Samsun Valisi Osman Kaymak, Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar ile ilçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yalçınkaya Tekkeköy Gelemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri tarafından hazırlanan birçok kanserin ve hastalığın erken teşhisi amacıyla ‘Erken Teşhiste Biodedektör Köpekler’ adlı Türkiye’de ilk ve tek olacak olan projenin tanıtım sunumuna katıldılar. 

Samsun Valisi Osman Kaymak, Tekkeköy Kaymakamı Günay Öztürk, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar ile ilçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yalçınkaya ‘Erken Teşhiste Biodedektör Köpekler’ adlı proje hakkında Gelemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinin verdiği araştırma dosyası ile bilgilerin ardından sunumları izlediler.

Proje kabul edilir ise Türkiye’de ilk ve tek olacak

Okulun veteriner öğretmenleri ve proje sorumluları tarafından verilen bilgilere göre; Bu proje ile Türkiye’de daha önceden yapılmamış, denenmemiş Avrupa’da örnekleri olan iyi uygulamaları ülkemize kazandırmak amaçlanmış. Proje ile kanserin erken teşhisinde zamanı kısaltmanın yanında teşhisteki maliyetleri yarıya indirilecek. Yine erken teşhisin tedavi maliyetlerini de azalması dolayısıyla ülke ekonomisine ciddi manada katkı sağlayacak. Sadece köpeklerin koklama duyusu kullanılarak kanser, diyabet gibi taramalar kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılacak. Hastanelerdeki yığılmaların önüne geçilerek gereksiz iş yükü de azalacak.

Meme kanseri, akciğer kanseri, kolon kanseri, prostat kanseri, diyabet gibi birçok hastalık ve kanser çeşidi laboratuar ortamına gerek duyulmadan kısa bir sürede sadece eğitimli köpeklerin koklaması ile erken teşhis edilebilecek. Bu uygulanması planlanan proje Gelemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinasyonunda Samsun Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, OMÜ Tıp Fakültesi, Samsun Sağlık İl Müdürlüğü, Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu, İçişleri Bakanlığına Bağlı Köpek Eğitim Merkezi ve Milli Savunma Bakanlığı Köpek Eğitim Merkezi işbirliğinde yapılması hedefleniyor.

Başkan Togar’dan ‘Erken Teşhiste Biodedektör Köpekler’ projesine tam destek

Avrupa’da örnekleri olan ve Türkiye’de ilk olacak bir projenin Tekkeköy’de planlanmasının heyecan verici olduğunu söyleyen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “ Bu projenin uygulanabilmesi için tüm imkanlarımızı seferber ederek tam destek vermeye hazırız. İlçemiz sınırları içerisinde böyle bir projenin hazırlanmış olması bizleri çok sevindirdi. İnsan sağlığı ve erken teşhis açısından maliyet, hızlı sonuç alma ile ekonomik yükümlülüğün azaltılması gibi birçok artısı bulunan‘Erken Teşhiste Biodedektör Köpekler’ adlı Türkiye’de ilk ve tek olacak olan bu proje Avrupa’da uygulanmış ve çok güzel sonuçlar elde edilmiş. Hocalarımızın detaylı araştırmaları sonrası oluşturdukları sunumunda her şey sonuçlarıyla birlikte açık bir şekilde ortaya konmuş.

Öncelikle eğitimcilerin ardından köpeklerin eğitilmesi ile start alması hedeflenen proje inşallah Gelemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz koordinasyonunda uygulamaya konulacak. Bu konuda Samsun Valimiz, Kaymakamımız gibi bizlerde yerel yönetim olarak projenin uygulanması konusunda gerekli desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.