TEKİN'DEN ENERJİ BAKANI'NA ELEŞTİRİ

TEKİN'DEN ENERJİ BAKANI'NA ELEŞTİRİ
Tekin’den Enerji Bakanı'na hem uyarı hem eleştiri

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Hayati Tekin Plan Bütçe Görüşmelerinde Enerji Bakanı Berat Albayrak’a sordu: Tekin Enerji Bakanı Albayrak’a hitaben şunları söyledi:” Öncelikle bütçenizin hayırlı olmasını dilerim. Sayın Bakanım, Mesajı "Tasarruf kardeşim, tasarruf." diye aldık. Elbette ki tasarrufta en fazla sorumluluğun Bakanlığınıza ait olmasına rağmen bu konuda toplum olarak duyarlı değiliz. Özellikle kamu dairelerinde veya kamu sektöründe evimizdeki gibi tasarrufa dikkat etmiyoruz. Bunun için belki kamu spotları falan gerekebilir.

Korkarım ki "Kömür Bakanı" olarak anılırsınız.

“Bugünkü açıklamanızın haricinde, sizin kömürle enerji üretme düşüncenizde yoğunlaştığınızı daha önceki açıklamanızdan anlıyoruz. Bunun sebebi kömürümüzün kalitesiz yani sobalık, kalorifer, sanayi yakıtında verimsiz olduğu düşüncesi içinde olduğunuzdan mıdır? Yani verimsiz havzaları enerji olarak mı kullanalım diye düşünüyorsunuz, bilmiyorum ama bunun doğaya, çevreye veya en azından insana vereceği sağlık zararlarını yok etmek için çok daha fazla filtre, partikül depolama sorunu maliyet olarak karşınıza çıkacak. Sağlık da cabası. Allah göstermesin, benim çocuğumu kanser eden ortam, Allah göstermesin sizin çocuğunuzu da kanser edecek çünkü hep beraber bu memlekette yaşıyoruz. Bu konuda ısrar olursa -gençsiniz- ileride korkarım ki "Kömür Bakanı" olarak anılırsınız.”

Güneş Yakıyor Biz Bakıyoruz…

Güneş Türbin üretiminin de Türkiye’de yapılması gerektiğini vurgulayan Tekin; “Güneş enerjisinde Almanlar çatıda üret, alt katta tüket diyor. Bir zamanlar "Su akar, Türk bakar." deniyordu, şimdi de Allah (C.C) ne nimetler vermiş, güneş yakıyor biz bakıyoruz. Rüzgâr enerjisinde Siemens'le rüzgâr türbinleri imalatı güzel bir girişim ama bunun bence türbin üretiminin de Türkiye'de sürekli yapılıyor olması lazım en azından birbirine rakip olacak 2-3 firma tarafından.  Aynı şekilde, kaliteli solar cam, kaliteli hücre-pahalıdır, teknolojisidir vesaire- bu elbette ki dış kaynakla, dış teknolojiyle olabilir ama bunu da bu ülkede üretiyor olup millî olarak bir pozisyona dönüştürmemiz lazım. Bu konuda hızlanmamız lazım, üretimde firmaların artması lazım diyorum.

Madenlerin hammadde olarak satılması ihanettir

Tekin konuşmasının devamında; “Madenlerin hammadde olarak satılması iktidarınızda 5.7 kat artmış, bu başarı değil, başarısızlıktır. Milli duruş olarak olması gereken madenlerin hammadde yani taş toprak olarak satılması değil, madenler işlendikten sonra mamul madde olarak satılması önemlidir. Ülke ancak böyle kalkınır. Aksi takdirde gelecek nesillere ihanet ediyoruz.  Yarınlarda bunu bulamayız bugün petrolü bulamadığımız gibi. Bunu dolarla buluyoruz. Merkez Bankası doları 3,54 açıklıyor, sonra 3,72'ye revize ediyor, sonra 3,86'ya, bu akşam 3,92. Öyleyse bu tarihin bugün 20 Ocak 2018 olması gerekiyor.”

AKP’liler Elektrik faturalarınızı Berat Albayrak’a yollayın!

Tekin konuşmasının sonunda; “Sayın Bakanım, “Elektrik faturalarını incelediğimizde de halk isyan hâlinde. 80 TL'lik tüketim bedeli, yani anası 80 lira, danası 280 TL, bunun izahını kimse yapamıyor. Ben bu konuda çaresizim ve cevapsızım. CHP'den bize gelenlere bekleyin kardeşim CHP iktidarını diyorum, AKP'den bana gelen insanlara da sizin adresinizi veriyorum. Allah kesenize kuvvet versin. Teşekkür eder, saygılar sunarım.”

Bakan Albayrak; “Enerjide Bağımlı bir ülkeyiz”

Plan Bütçe görüşmelerinin sonunda söz alan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak; “Bir tarafı yaparken bir tarafı yıkalım; yok öyle bir şey. Kömür diyoruz; hepsini kömürden mi yapalım? Mümkün değil, mümkün olsa da değil, doğru da değil. Hepsini rüzgârdan mı yapalım? Bunu iddia eden varsa, ben bile desem doğru değil, teknik olarak mümkün değil. Sistem şebekenizin yüzde 20’sinden fazlasını rüzgâra dayalı yapmanız teknik altyapı açısından sağlıklı değil, riskli, o da mümkün değil. Dolayısıyla Türkiye olarak biz, enerjide özellikle doğal kaynaklarımızın kısıtlı olduğu, özellikle fosil yakıtlar, kömürü bir kenara koyduğumuzda bağımlı bir ülke olarak bu noktada resme çok ama çok dikkatli ve stratejik bakmak zorundayız.” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.