“Tedbir Alınmazsa Verim Düşüşü Yaşanabilir”

“Tedbir Alınmazsa  Verim Düşüşü Yaşanabilir”
Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç havaların yağışlı ve soğuk gitmesi nedeni ile Buğdayda Yaprak Leke Hastalığı Septoria hastalığı başladığını belirterek...

 “Tedbir alınmaz ise hububatta yüzde 70’lik verim düşüşü yaşanabilir.” dedi.

Havza’da ekili alanları gezen ve incelemelerde bulunan Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç soğuk ve yağışlı havaların buğdayı olumsuz etkilediğini belirtti.

"BUĞDAYDA YAPRAK LEKE HASTALIĞI BAŞLADI"

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç yağışların yaz aylarında kuraklığının önüne geçeceğini fakat havaların aynı zamanda soğuk gitmesi nedeni ile başta Buğdayda Yaprak Leke Hastalığı Septoria’nın başladığını belirtti. Genç yapmış olduğu açıklamada, “Gezdiğimiz tarlalarda ve bize gelen bilgilere göre yağışlar nedeni ile buğdayda kök çürüklüğü baş göstermiş durumda. Bunun yanı sıra Buğdayda Yaprak Leke Hastalığı Septoria’nın da başladığını tespit ettik. Sap çürüklüğünün en büyük nedenlerinden biri bölgeye uygun tohumluğun kullanılmaması. Bunun önüne geçmek için çiftçilerimizi bilgilendirmek adına ziraat odamızda mühendisimiz çiftçilerimize teknik destek vermektedir” dedi.

"HASTALIK UYGUN İLAÇLA DURDURULABİLİR"

Genç Buğdayda Yaprak Leke Hastalığı Septoria’nın ise yapılacak uygun ilaçlama ile durdurulabileceğini belirterek; “ Septoria havaların ısınması ile yapılacak ilaçlama ile durdurulacak bir hastalık. Fakat çiftçilerimiz ilaçlama zamanını ve ilacı doğru kullanmalılar. Tedbir alınmaz ise hububatta yüzde 70’lik verim düşüşü yaşanabilir. Çünkü Septoria’nın bir sonraki aşaması pas hastalığı. Buda buğdayda ciddi boyutlarda hem kalite hem de rekolte düşüşüne neden olan bir hastalık.” Dedi. Bu durumdan sadece hububat üreticisi olan çiftçinin değil besicilik yapanlarında olumsuz etkileneceğini belirten Genç; “Buğday’da yaşanacak rekolte düşüklüğü aynı zamanda saman üretimini de olumsuz etkileyecek. Buda fiyatların artması olarak besicilerimizi olumsuz etkileyecek. Yine tekrarlıyorum eğer gerekli tedbirleri almayıp, zamanında ilaçlama yapmazsak. Gerek ziraat gerekse besicilikle uğraşan çiftçilerimiz ekonomik manada zor günler yaşayacak.  Havza Ziraat Odası olarak çiftçilerimize gerekli teknik desteği vermek üzere ziraat mühendisimiz görevinin başındadır” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.