Tedavi edilen şahin başındaki saçmayla uçacak

Tedavi edilen şahin başındaki saçmayla uçacak
Samsun'da, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde kanadına ve başına isabet eden saçma nedeniyle yaralanan şahin, tedavi sonrası tekrar doğaya adaptasyon yeteneği kazandı. Doğaya salınan hayvanın başındaki saçma hayati risk oluşturucağı için çıkarılmadı.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 6 ay önce avcıların ateş açması sonucu kanat ve başından yaralanan şahin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürlüğü ekiplerince bulundu.

Kanadı kırık şahin, deltada bulunan Büyükşehir Belediyesine bağlı veteriner kliniğine götürüldü. Burada ameliyatla kanadındaki saçma alınan şahinin kafatasındaki saçma ise tehlikeli yerde olduğu için bırakıldı.

 Veteriner hekim Paria Tabatabaei tarafından 6 ay boyunca özenle bakılan şahin, 2 hafta önce tekrar uçmaya başladı. Dikkatle takip edilen şahin, doğada yaşamını idame ettirebileceği anlaşılınca bulunduğu yerde doğaya salındı.

1-(1)-001.jpg1-(2)-002.jpg1-(3)-001.jpg

Tabatabaei, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şahinin bundan sonra başında saçma ile yaşayacağını söyledi.

Yaralı hayvana ilaç tedavisi yaptıklarını belirten Tabatabaei, "Şahinin kafasındaki saçma riskli bölgedeydi. Sinirleri zedeleyebilir diye operasyon yapmadık. İlaç uygulaması ile etkisiz hale getirdik. Uzun bir müddet müşahede altında tutuldu. Hayatını bu şekilde devam ettireceğini gördükten sonra tekrar doğaya saldık." dedi.

Tabatabaei, ayrıca kanadı kırılan 2 şahini daha iyileştirerek doğaya bıraktıklarını anlatarak, birinin kanadının başlarda oldukça kötü durumda olduğunu kaydetti.

Kuşlara ikinci bir hayat şansı vermekten çok mutlu olduğunu vurgulayan Tabatabaei, "Çünkü bu kuşlar doğada yaralı halde kaldığında mutlaka ölür. Biz onları tedavi ettikten sonra hemen salmıyoruz. Doğaya adaptasyon sağlayacağına inandığımızda bırakıyoruz. Doğada yaşayabileceğine tereddüt ettiğimizde ise bırakmıyoruz." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.