TECRÜBE PAYLAŞIMI PROĞRAMI

TECRÜBE PAYLAŞIMI PROĞRAMI
TÜBİTAK tarafından desteklenen “Bütüncül Bir Yaklaşım ile Girişimcilik Eğitimi” adlı proje kapsamında “Tecrübe Paylaşımı” programı düzenlendi

Akademik Girişimcilik Alanında Tecrübe Paylaşımı

TÜBİTAK tarafından desteklenen “Bütüncül Bir Yaklaşım ile Girişimcilik Eğitimi” adlı proje kapsamında “Tecrübe Paylaşımı” programı düzenlendi. Programda konuşmacılar akademik girişimcilik konusunda tecrübelerini paylaştı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından yürütülen, TÜBİTAK 1601 Yenilik ve Girişimcilik programınca desteklenen “Bütüncül Bir Yaklaşım ile Girişimcilik Eğitimi” adlı proje kapsamında Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin Tosun Salonu’nda “Tecrübe Paylaşımı” programı gerçekleştirildi. Akademik girişimcilik alanında örnek isimleri eğitim programına katılan öğrencilerle buluşturmaya hedefleyen programda bilgi ve tecrübe paylaşımı yapıldı. Programa, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Ziraat Fakültesi Dekanı Yusuf Demir, Cleveland Devlet Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İçmeli Tükel, OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Müdürü Prof. Dr. Ömer Andaç, proje yürütücüsü Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Demiryürek, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Girişimci bir üniversite olacağız

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Kürşat Demiryürek, proje içeriği ve kazanımları konusunda bilgi vererek projede emeğe geçenlere teşekkürlerini sundu. Girişimciliğin ülke kalkınmasında rolüne değinen Ziraat Fakültesi Dekanı Yusuf  Demir, girişimciliğin olmazsa olmaz şartının harekete geçmek olduğunu söyledi. Proje kapsamında eğitimler veren isimlerden biri de olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, üniversite yönetimi olarak girişimcilik projelerinin her zaman yanında olduklarını ve bu konuda imkanları sonuna kadar zorlamaya hazır olduklarını belirtti.

Bütüncül bir yaklaşımla hazırlandı

Proje kapsamında sertifika programlarıyla öğrenci ve öğretim elemanları arasında girişimcilik konusunda farkındalık yaratmak, girişimcilik kültürünün yerleşmesi ve yaygınlaştırılması ile başarılı iş fikirlerinin uygulamaya aktarılmasına destek olunmaktadır. Bütüncül bir yaklaşım ile hazırlanan proje, öncelikle öğrencilerin genel girişimcilik, üretim, pazarlama ve finansal yönetimle ilgili temel konularında bilinç, bilgi ve beceri düzeylerini artırmayı amaçlamaktadır. Akademisyenlere yönelik programda ise zorunlu modüllerin yanında proje hazırlama, yenilik yönetimi, akademik girişimcilik modülleri ile bireysel mentorluk uygulaması yapılmaktadır. Proje konusunda detaylı bilgiye www.omugirisimci.org adresinden ulaşılabilir.

Yenilikçilik ve girişimcilik farkı

Program kapsamında ilk olarak Prof. Dr. Oya İçmeli Tükel, yenilikçilik ve girişimcilik konusunda Amerika’da yapılmakta olan çalışmaları anlattı. Tükel, konuşmasında şunlara yer verdi: “Yenilikçilik ve girişimcilik birbirine yakın kavramlar olmakla birlikte aslında aralarında önemli farklar vardır. Yenilikçilik, günümüzde farklı disiplinleri buluşturan ve daha çok kurumsal olarak finanse edilebilen çalışmaları içermektedir. İcatçılık ise daha bireysel ve yaratıcılık merkezlidir. Girişimcinin fikrini geliştirmesi ile pazarda yer edinmesi arasında çok kritik bir süreç söz konusudur. Yaklaşık olarak her on girişimciden 9’u ilk aşamadan ikinci aşamaya geçemeden iki basamak arasındaki kara deliğe düşerek başarısız olmaktadır.

Girişimcilik mutlaka desteklenmeli

Girişimci adayların önündeki en önemli engeller finansman sorunu ve yasal prosedürlerdir. Bu nedenle, girişimci adayların yatırımcılarla buluşturulması ve fikirleri için finansal destek sağlanmasına katkı sunulması önemlidir. Bu konuda proje pazarları girişimci adayları için önemli bir fırsattır. Bunun dışında şirket kurulması, muhasebe, pazarlama ve tanıtım konusunda girişimci adayına yolun başlangıcında destek olunması başarılı olma oranlarını etkilemektedir. OMÜ tarafından yürütülen girişimcilik projesi gibi adımlar öğrencilerin girişim ruhlarının gelişmesi açısından çok önemli. Bu tür imkanları en doğru şekilde kullanmanızı tavsiye ediyorum.”

Fikrin patentinin alınması önemli

OMÜ TTO Müdürü Prof. Dr. Ömer Andaç ise konuşmasında kısaca TTO’nun yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler verdi. Andaç, girişimcinin yola çıkarken başarısız olma riskini göze alarak başlaması gerektiğini belirterek, “Pek çok girişimci yolun başında başarısızlıkla karşılaşıyor. Ancak, tekrar tekrar deneyenler sonrasında çok önemli başarılara imza atabiliyor. Bu da bize kararlı olmanın ve vazgeçmenin girişimcilik açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Girişim projesinin geliştirilmesinde patent almak çok önemli. Patent hem fikrin korunması hem de geliştirilmesi açısından fayda sağlamaktadır. TTO’nun girişimci adaylarına daha aktif destekler sunmasına yönelik çalışmalarımız devam etmekte olup amacımız OMÜ adına daha çok patent üretilmesine katkı sunmaktır.”

OKA ve Teknopark destekleri

Tecrübe Paylaşımı programının ikinci kısmında OMÜ KOBİ ve Girişimcilik Kulübü Başkanı Adem Çopur, kulüp olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan (OKA) Ayşegül Tunçer, girişimcilere sunulan destekleri anlatarak girişimci adaylarını bekleyen imkanları ve koşullarını anlattı. Samsun Teknopark adına bir konuşma yapan Seray Düztaşlar, Teknopark çatısı altında yapılacak yatırımlara sağlanan teşvik ve destekler aktardı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program soru ve cevap bölümüyle sona erdi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.