TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NDAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NDAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü Nail Kırmacı,” Çiftçilere müjde niteliğindeki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM) kapsadığı ürünler, bölgeler ve destek oranları genişletildi ”dedi.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü Nail Kırmacı,” Bakanlığımız üreticilerden gelen yoğun talepler üzerine sigorta poliçe sayısının artırılması ve dolayısıyla sigortalılık oranlarının yükseltilmesi maksadıyla kararnamenin yayınlandığını vurgulayarak "Kararname ile 2019 yılında bitkisel ürün sigortası çerçevesinde incir ve üzüm ürünlerinde 'yağmur riskinin' verdiği zararlar teminat kapsamına alındı. Ayrıca elma, armut ve ayva ürünlerinde teminat başlangıcı 'pembe/beyaz tomurcuk dönemine' çekildi" dedi.

NOHUT, KIRMIZI VE YEŞİL MERCİMEK KAPSAMA DÂHİL EDİLDİ

İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında da değişiklik yapıldığını belirten Samsun Tarım Orman İl Müdürü Nail Kırmacı, "2017 yılında kuru tarım alanlarında yaygın olarak üretimi yapılan 'buğday' ürünü ve sertifikalı tohumluğu ile uygulama başlamıştı. 2018 yılında ise 'arpa, çavdar, yulaf ve tritikale' ürünleri ile sertifikalı tohumlukları kapsama girmişti. Kararname ile 2019 yılında hububat ürünlerine 'nohut, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek' gibi baklagil ürünleri de ilave edilerek, bu ürünlerin kuraklık başta olmak üzere; don, sıcak rüzgâr ve sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış gibi risklerden oluşan kayıplarının önüne geçilecek. Büyükbaş Hayvanlarda Terör Riski Kapsama AlındıSera sigortaları kapsamında olan sera ve yüksek tünellere ilave olarak, Örtü Altı Kayıt Sistemine (ÖKS) kayıtlı "Alçak Tüneller" ve seralarda üretimi yapılan 'Saksılı Süs Bitkilerinin' teminat kapsamına alındı. "Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortasında da değişiklikler yapılarak 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak. Amacıyla, yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda, meydana gelen ölümler,  mecburi kesimler,  yavru atma ve yavru ölümü sonucu sigortalının doğrudan uğrayacağı maddi zararlar 'terör riski' ile ayrıca teminat kapsamına da aldık ”diye konuştu.

PRİM VE MUAFİYET ORANLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILDI.

Prim fiyatları ve muafiyet oranlarında iyileştirmeler yaptıklarının altını çizen Tarım Orman İl Müdürü Nail Kırmacı,"Tarım sigortası branşlarında muafiyet-müşterek sigorta oranları ile tarife fiyat düzenlemelerine giderek, üretici lehine iyileştirmeler yaptık. Karar kapsamında  belirlenen riskler için 2019 yılında, sigorta priminin % 50'si oranında prim desteğine devam edilecek Ayrıca açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresindeki don riski için verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine 1/3 oranında (% 66,7) ek prim desteği sağlanacak. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası uygulamasında da sigorta priminin % 60'ı oranında prim desteği sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

KÜÇÜKBAŞLARDA YAVRU ATMA RİSKİ GÜVENCE ALTINA ALINDI

Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında yetiştirici talepleri doğrultusunda  "yavru atma riski"nin teminat kapsamına alındığını söyleyen Pakdemirli "Arıcılık sigortası kapsamında sigorta bedelinin tazminat oranlarının yeniden belirlendiğini ve bal ürününün de teminat kapsamına alındı” dedi.

Köksal ÖNER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.