Tarım Bayramı OMÜ’de Kutlandı

Tarım Bayramı OMÜ’de Kutlandı
Tarımsal eğitim öğretimin 173. yılı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesinde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Samsun Valisi Osman Kaymak, OMÜ Atatürk Kültür ve kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, tarım sektörünün gelişmesi için daha çok çalışılması gerektiğini söyledi. Eğitim ve tarım sektörünün geliştirilmesinin önem taşıdığına vurgulayan Kaymak, "Samsun'da halkın yüzde 50'ye yakını tarımdan geçimini sağlıyor. Halkın yüzde 30'u tarımda bizzat çalışıyor. Tarım stratejik bir alandır. Bu nedenle tarımsal üretimi sürekli artırmak ve geliştirmek durumundayız. Bunun için de eğitim önemlidir. Bu kapsamda ziraat mühendislerimize büyük görev düşüyor. Ziraat mühendislerine aynı zamanda müteşebbis ruhu da aşılamak ve ona göre eğitim vermek durumundayız." ifadelerini kullandı. Kaymak, üretilen ürünlerin üretimi kadar pazarlamasının da çok önemli olduğunu, bunun için de gayret gösterilmesi gerektiğini aktardı. OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise tarımsal eğitimin Avrupa’da 1743 yılında başladığını, bugüne kadar da ciddi anlamda mesafe alındığını belirtti. Dünyada ve Türkiye'de modern tarım uygulamaları kullanıldığına işaret eden Ceyhan, "Tarım tarihi insanlıkla eş değerdir. Tarım, temel mesleklerden biridir ve asla değişmeyecek ve sürekliliği olacak tek meslektir. Dünya tarımsal alanda önemli çalışmalar yürütüyor. İnsanlığın geleceği tarımsal üretimden geçiyor. Ülkemizde de tarımsal üretimin gelişmesi öncelikle eğitimden geçiyor. Kaliteli ve iyi alanda kendini yetiştirmiş ziraat mühendislerimiz tarımın gelişmesinde öncü olacaklardır." diye konuştu. OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy da tarımın gelişmesinin insanlığın gelişmesiyle eş değer olduğunu, bu nedenle tarımsal alanda daha ciddi ve kaliteli çalışmalar yürütülmesi gerektiğini dile getirdi. Demirsoy, tarımsal alanlarda üretim yapanların köylülükten çıkıp çiftçiliğe geçmesi, daha bilimsel çalışılması gerektiğini kaydetti.
Programda bilimsel çalışma desteği alan, akademik kariyerlerinde yükselen emekli ile görevde olan öğretim üyelerine teşekkür belgeleri ve plaket sunuldu.

tarimsal-uretim-(2).jpg

“Tarım tarihi insanlık tarihiyle eş değerdedir”
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in, Üniversitelerarası Kurul Toplantısı sebebiyle törene katılamadığını belirtip selamını ileterek sözlerine başlayan Rektör Vekili Prof. Dr. Vedat Ceyhan “Tarım tarihi insanlık tarihiyle eş değerdedir diye yazar bütün kaynaklar yani tarım insanlığın var olduğu günden bugüne kadar etkili olmuştur. İktisat tarihi ve ekonomi tarihine baktığımızda; tarımın temel meslek olduğu, diğer mesleklerin de olacağı ama zaman içerisinde değişeceği ama tarımın asla değişmeyen tek meslek olacağı vurgusu yapılmıştır. Türkiye’de tarım eğitiminin başladığı yılı 1891 olarak belirtirler. Ben buna katılmıyorum. Tarım eğitimi, tarımın başladığı günden beri var ve dolayısıyla bu eğitim, tarımın başladığı günden bu yana devam ediyor. Bana göre bir kültür başlamış ve yayılmışsa eğitim oradadır. Günümüze kadar sadece ziraatte değil, diğer disiplinlerde de büyük bir iş birliğiyle çok önemli işler yapıldı. Dünyada hemen hemen her üründe ilk sıralardayız. Kaliteyle ilgili, standart ürün üretilmesi ve piyasayı izleyememe gibi sorunlarımız da var. Eğitimi sadece ziraat mühendisinin, teknikerinin eğitimi olarak görmemeliyiz. Eğitim, esasında tarım sektörü içerisindeki bütün paydaşları içine alan bir sorumluluktur. Sadece eğitimcilere değil, eğitim alan kişilere de görev düşmektedir. Dünya değişiyor; bizlerin de eğitim-öğretim yöntemlerimiz, materyallerimiz, eğitim teknolojilerimiz de bu çerçevede gelişmeli ve değişmelidir. Çok şeyi başardığımızı ve çok şeyi başaracağımızı da düşünüyorum. Bu güzel günde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.” şeklinde konuştu.

tarimsal-uretim-(1).jpg

Tarımda öncü şehir Samsun
Samsun Valisi Osman Kaymak ise “Ülkemizde tarımsal eğitim-öğretim faaliyetleri, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy’deki Ayamama Çiftliği’nde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başlamıştır. Bu tarihten itibaren 10 Ocak gününü kapsayan hafta, tarım haftası olarak kutlanıyor. Samsun’da şu an halkımızın yüzde 50’ye yakını tarımdan geçimini sağlıyor. Samsun halkının yüzde 30’u tarımda bizzat çalışıyor. O anlamda Samsun’un bir tarım kenti olduğunu kabul etmek durumundayız. O yönüyle de hükümetimiz Ziraat Fakültesini buraya kurarak, tarımsal araştırma merkezleri, laboratuvarlar, Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerimizin olması anlamında Samsun’u tarımda öncü il, araştırılacak ve desteklenecek iller arasına alarak güçlendirmiştir.” dedi.

tarimsal-uretim-(3).jpg

“Türkiye tarımına OMÜ Ziraat Fakültesi büyük katkı yaptı”
Tarımın stratejik bir alan ve ürünlerin çok kıymetli olduğunu belirterek sözlerine devam eden Vali Osman Kaymak “Ülkemizdeki tarımsal potansiyelin etkili ve verimli kullanılabilmesi için ziraat fakültelerinden mezun olan mühendislerin teorik ve pratik bilgiler bakımından yeterli donanıma sahip olmaları hayati önem taşımaktadır. Dünyamızı tehdit eden başta açlık sorunu olmak üzere doğal kaynakların verimli kullanılması, kaliteli gıda üretilmesi, erozyon ve çevre sorunları gibi birçok sorun, ziraat mühendislerinin çözüm bulmaları gereken konular arasında yer almaktadır. Dolayısıyla ziraat mühendisliği mesleğinin gelecekte de geçerli bir meslek olacağını söylemek yanlış olmaz. Mezun ettiğiniz ziraat mühendislerinin ülke ve bölge tarımına hizmet yolunda yeterli formasyona sahip olmaları ve kendilerinden beklenen performansı gösterebilecekleri konusundaki inancımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bizler de Orta Karadeniz Ajansıyla birlikte Bafra ve Çarşamba Ovaları’nda verimliliğin ve katma değerin arttırılması konusunda AR-GE çalışmaları yapıyoruz. Bu alandaki çalışmaları destekliyoruz. Türkiye tarımına OMÜ Ziraat Fakültesi büyük katkı yaptı. Gelecekte en etkili alan, tarım olacak. Ayrıca, tarımsal üretimin artırılmasında, tarımın geliştirilmesinde en büyük emeği olan üreticilerimize, tarım sektörünün tüm paydaşlarına, diğer ilgili ve yetkililere de bu günün hayırlara vesile olması temennisiyle saygılarımı sunuyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

tarimsal-uretim-(7).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.