Semiha Sandıkçı

Semiha Sandıkçı

TARİHTE İZ BIRAKAN MÜSLÜMAN BİR KADIN

 Dünyanın ilk üniversitesini kuran kişinin iyi eğitimli  müslüman  bir kadın  olduğunu  biliyor muydunuz?İslamın kadını sınırlandırdığını,kimliksizleştirdiğini,kısıtladığını düşünenlere çok güzel  bir örnektir Fatıma El-Fihri.Açık  ve öncü  bir bakış  açısıyla  yaşayan, bıraktığı  eşsiz  eserle anılmayı hak eden örnek bir insan.Öğretmenler  gününün  de yaklaştığı  şu  günlerde  büyük  ilim aşığı  Fatıma'dan bahsetmek istiyorum sizlere.
     Fatma ve kız  kardeşi çocukluk  ve gençlik  yıllarında  iyi bir eğitim aldılar.Aile fertlerinin peşpeşe  ölümünden  sonra babalarının  tüm  servetinin idaresini iki kızkardeş devraldılar. İstedikleri herşeyi yapabilecekleri büyük  bir servetleri vardı,onlar bu serveti toplum yararına  harcamayı  tercih ettiler. Kızkardeşi  Meryem  859 yılında  Endülüs  cami'ni inşa ettirdi,Fatma da hemen onun yanına 859-860 yılları arasında El-Karaviyyun üniversitesini yaptırdı. Binanın inşaatını  bizzat yönetti.Bu yola kendini o kadar  adamıştı ve inanmıştı  ki inşaat  bitene kadar oruç  tuttu, tamamladığında  da içine  gidip  dua etti.
    Ortaçağ  Avrupa toplumunun karanlık  bir döneminde, 9. yüzyılda bir kadın zamana meydan okuyor, ezberleri bozuyor,eşsiz  bir eğitim ve entellektüel  gelişim  merkezi  kuruyor. Müslüman  bir kadın  olarak her yaştan, her inançtan ve sosyal  sınıftan insanlara açtığı bu kurum günümüze  miras kalıyor. Onun kurduğu  sadece bir egitim kurumu değil, yetiştirdiği ilim insanlarıyla, oradan çıkan buluş  ve eserleriyle günümüze  tutulan bir ışık. 
    Fatıma El-Fihri'nin kurduğu  bu lisans merkezi UNESCO tarafından  dünyadaki  ilk sürekli ve en eski üniversite  olarak kabul  ediliyor. Bu kurum ABD'deki Harvard,İngiltere'deki Oxford,Mısır 'daki El-Cezire üniversitelerinden de önce  kurulmuş  ve günümüze  kadar ulaşmıştır. 
     Lisans eğitimi yirmi kişilik sınıflarda ve halka açık  şekilde veriliyordu.İslâm hukuku,gramer,tıp, matematik, astronomi,kimya,tarih ve yabancı  dile kadar geniş bir  yelpazede eğitim  veriyordu.Bir çok  alim burada öğrenim  görüp, tarihe geçecek  eserler  yazıp, bu kurumun kütüphanesine  bıraktılar. Bunlar arasında  en meşhuru İbn-i Haldun'un Mukaddimesidir.4000' den fazla el yazması  eser hala modern güvenlik  sistemiyle korunan özel  odalarda muhafaza ediliyor. 
      İbn-i Haldun,İbn-i Arabi,El-İdrisi,İbn-i Rüşt,El-Cezire gibi ünlü  isimler arasında Yahudi Felsefeci ibn-i Meymun,Avrupalı  gezgin Leo Africanus,Papa ikinci Silvester,gramerci Ben Ajrum gibi isimler sadece bir kaçı. Sadece müslümanlar  için değil Yahudi  ve hıristiyan  gençlerde  burada eğitim  görüyordu."0"rakamı bu üniversitede  eğitim  gören gençler  tarafından Avrupa'ya götürülüp, öğrenilmiştir. 
      Prf.Dr.Faved Laroussı Fatma'yı anlatırken "Bu kadın ne bir kraliçe, ne bir prenses ne de bir hükümdarın  kızıydı. Sadece halktan bir kadındı. Bu yönü  eserinin gücünü yansıtıyor. Babasından kalan bütün  mirası dine ve bilgiye olan aşkına  harcadı "diye övgüyle  bahsediyor. 
     Fatıma El -Fihri'nin bu büyük  çabası  ve hayali tarihte bizlere ulaşan  büyük  bir ilim güneşi  olmuş ,yüzyıllardır insanlığa  ulaşmış hala ışığını  saçmakta.Fatıma birçok  önemli  isme kapı  açmış, ilham olmuş,kendi ismini de eseriyle ölümsüzleştirmiş müslüman bir  kadın.Peygamber efendimizin  (s.a.v)'in "ilim öğrenmenin  kadın -erkek  herkese farzdır "hadisinin en büyük  örneğidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Semiha Sandıkçı Arşivi

KANIT

18 Aralık 2023 Pazartesi 13:57
SON YAZILAR