Tarihi zirveden ateşkes çıktı

Tarihi zirveden ateşkes çıktı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda Cumartesi gece yarısından itibaren ateşkes ilan edileceğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Ukrayna krizini görüşmek üzere dün yerel saatle 20:25’de Belarus'un başkenti Minsk'te başladıkları toplantı sabaha kadar yani 15 saat sürdükten sonra önce bittiği söylendi, ardından yeni bir açıklama ile devam ettiği belirtildi.
Rus haber ajansı Ria Novosti’nin toplantıya yakın kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre taraflar Donbass’daki kriz konusunda çözüm için büyük ilerleme kaydetti. Normandia dörtlüsü olarak tabir edilen görüşmede %80 oranında anlaşıldığı ve liderlerin krizin barışçıl ve siyasi yollardan çözümüne yönelik 10 maddelik bir mutabakat metni üzerinde görüştüğü ve imzalanacağı ifade ediliyor.

Ancak bazı basın organlarında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun henüz iyi haberlerin olmadığını ancak umut olduğunu dile getirdiği belirtildi.

UKRAYNA'NIN DOĞUSUNA ATEŞKES...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda Cumartesi gece yarısından itibaren ateşkes ilan edileceğini duyurdu.

Ateşkesin 15 Şubat’tan itibaren yürürlüğe gireceğini ifade eden Putin, Minsk Anlaşmasının uygulanması için imza attıklarını duyurdu.

Temel ve anayasal konularda anlaşmaya vardıklarını açıklayan Putin, ağır silahların çekilmesi konusunda da uzlaşmaya varıldığını açıkladı.

'HAYATIMIN EN İYİ GECESİ OLMASA DA, ÖNEMLİ KONULARDA ANLAŞMAYI BAŞARDIK'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Ukrayna krizini görüşmek üzere dün yerel saatle 20:25’de Belarus'un başkenti Minsk'te başladıkları toplantı bugün öğlen saatlerine kadar sürdükten sonra sona erdi.

Toplantı sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı ilk açıklamada 15 Şubat 00.00'dan itibaren ateşkes ilan edilmesine karar verildiğini söyledi.

Putin yaptığı açıklamada, “Bu benim hayatımın en iyi gecesi olmasa da, önemli konularda anlaşmayı başardık. Neden anlaşmak bu kadar uzun sürdü? Bunun maalesef Kiev hükümetinin Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile anlaşmayı reddetmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Herkes Donbass'da barışa varılmasını istiyorsa Kiev'in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile direk kontakt kurması gerek” dedi.

Moskova'nın, Ukrayna'daki krizin tüm taraflarının önümüzdeki günlerde dikkatli olmasını umduğunu söyleyen Putin şu şekilde devam etti:

"Bir belge biraz önce imzalandı. 'Minsk sözleşmesinin hayata geçirilmesine yönelik alınacak önlemler' adlı belge temas grubu tarafından imzalandı. İkinci belge ise Fransa, Ukrayna Devlet Başkanları ve Almanya Başbakanı'nın bu süreci desteklediğine ilişkin."

Bu arada Putin’in açıklamalarından sonra Moskova Borsası verilerine göre MICEX endeksi %2,1, RTS endeksi ise % 4.4 artış yaşadı. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.