Tarihi Samsun Kalesi Yeniden İnşa Edilecek

Tarihi Samsun Kalesi Yeniden İnşa Edilecek
Samsun'da Anadolu Türk beyliklerinden Danişmentlilerin 1192 yılında yaptırdığı Samsun Kalesi'nin, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi planlanıyor.

Saathane Meydanı’ndan Bedestan Çarşısı'na, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi’nin bulunduğu parselden Büyük Cami'nin ilerisindeki Maarif Kıraathanesi'ne kadar uzanan alanı kuşatan kaleden geriye ise sadece 13 metrelik sur duvarı kaldı. Sur duvarı, 2008 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce Büyük Cami çevresinde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı. Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da bir yıl sonra kale duvarının tamamını tescilleyip koruma altına almıştı.

Samsun Kalesi ve Kale Mahallesi'ne ilişkin restorasyon projesine ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, eski Samsun'dan emanet kalan ne varsa bunları projelendirip yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. "Paşa Konakları'nı bitirdik. Eski Tütün Fabrikası binaları Bulvar AVM oldu. Şimdi ise eski Samsun'u hissedeceğimiz Saathane Meydanı'nı yapıyoruz. Burası eski Samsun'u yaşayacağımız bir mekan haline gelecek. Osmanlı ve Selçuklu eserlerini içinde barındıran Saathane Meydanı'nı ihya ettikten sonra Bedestan Çarşısı'nı, etrafında Büyük Cami'ye kadar giden Kale Mahallesi'ni ele almayı düşünüyoruz." bilgisini verdi.

"KALENİN GÜZELLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARMAK İSTİYORUZ"

Tarihi Samsun Kalesi'ni de bu kapsamda yeniden inşa etmek istediklerini açıklayan Başkan Yılmaz, "Kalenin yıkılıp yerine konmuş olan kötü ucube beton kütlelerini kaldırarak, kaleyi bütün güzelliği ile ortaya çıkarmayı arzuluyoruz. Tıpkı Büyük Cami'nin önünden başlamış olan o kaleyi Cumhuriyet Meydanı'na doğru ilerletip Bankalar Caddesi'nden Bedestan Çarşısı'na döndürerek oradan Subaşı'na doğru giden kaleyi ihya etmek istiyoruz. Samsun şehrinin ilk kurulduğu günlerdeki Şehir Çarşısı'nı ihata eden, şehri ve insanlarımızın güvenlik açısından koruma zırhı olan kaleyi, kentimize yeniden kazandırmak istiyoruz. İşte bunlar, Samsun'un tarihine, özüne dönüşü sağlayacak projelerimizdir." ifadelerini kullandı.

"SEYAHATNAMA'DEKİ SAMSUN KALESİ"

1192'de Amisos Kalesi'ni ele geçiremeyen Danişmentlilerin, sahilde bir ok atımı uzaklığındaki bataklık alana inşa ettiği, denizden 8 metre yüksekliğindeki Samsun Kalesi; içerisinde yüzlerce ev, dükkân, iki mescit ve Selçuklu komutanlarından Hızır Bey'in yaptırdığı camiyi barındırıyordu. 1640 yılında Samsun'a gelen ünlü gezgin Evliya Çelebi, ünlü Seyahatnamesi'nde kaleyi "Çevresi 5 bin adım, 70 kulesi, 2 bin mazgalı ve kapısı ile leb-i deryada şadadi bina bir sengin abad idi" diyerek cami, hamam ve muhtasar bir çarşıya sahip kalenin sağlam ancak harap bir hâlde olduğunu yazmıştı. Deniz tarafına bakan surların Karadeniz'in şiddetli dalgalarına dayanabilmesi için her on iki adımda bir yapılan mahmuzlar ile kale duvarı güçlendirilmişti. Zaman zaman onarılan Samsun Kalesi, 1869'da çıkan büyük yangına kadar ayakta kaldı. Yangın sonrası kentin yeniden kurulması çalışmalarına başlanınca imar planları kapsamında kalenin kara kısmındaki surları yıkılmıştı. Yine deniz surları ve cebehane (Savaş araç ve gerekçelerin saklandığı yer) dışında bulunan surların yıkımıyla birlikte Samsun Kalesi ortadan kalkmıştı. 2. Meşrutiyet döneminde Harbiye Nezareti'nce, Samsun Kalesi gibi eski kalıntıların ortadan kaldırılması kararı alınmış ve bu karar padişah V. Mehmet Reşat tarafından da onaylanmıştı. Kale yerinin arsaları da daha sonra Harbiye Nezareti'ne verilmişti. Daha sonra ise bu alan Maliye Nezareti'ne geçmiş, parsellenerek müzayede ile satılmıştı.  CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.