TARİHİ GÖRÜŞME

TARİHİ GÖRÜŞME
Rusya lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin Kasım 2015 öncesine döndürülmesi için mutabakata vardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinden sonra bugün ilk kez Rusya'da bir araya geldi. İki ülke arasında uçak krizinden önce belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacminin kritik görüşmeyle tekrar canlanması bekleniyor.

MASADAKİ ANA BAŞLIKLAR
Tarihi görüşmede "100 milyar dolarlık ticaret hacmi" hedefinin tekrar canlandırılması adına vizelerin kaldırılması, charter seferlerinin yeniden başlaması, Türkiye'den gelen tarım ürünleri ve yaş meyve sebzeye ilişkin kısıtlamaların kaldırılması, Türk iş adamlarına getirilen sınırlamaların kaldırılması ile enerji ve ulaştırma konuları, liderler tarafından çözülecek. Türk Akımı başta olmak üzere enerji konuları da masaya yatırıldı ve iki lider bu konularda ilişkilerin Kasım 2015 öncesine döndürülmesi için mutabakata vardı.
EN KRİTİK BAŞLIK ENERJİ
Başta doğalgaz ticareti, Türk Akımı boru hattı ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projeleri olmak üzere enerji iş birliği ise iki ülke arasında en kritik konulardan biri olarak ön plana çıkıyor. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu NGS projesi de yaklaşık 25 milyar dolar bütçeyle Rusya tarafından gerçekleştiriliyor.
HEDEF 100 MİLYAR DOLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus devlet televizyonuna dün verdiği röportajda, "Talihsiz bir uçak düşürme olayından sonra sekiz aylık bir süre geçti. Bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 100 milyar dolarlık bir hedefimiz vardı, bazı dev projelerimiz aksamaya uğradı, Akkuyu Projesi gibi. Şimdi bunları yeniden ele alma fırsatımız olacağı gibi inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak." demişti. Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.