'Tarihi Bir Toplu Sözleşme'

'Tarihi Bir Toplu Sözleşme'
Samsun Memur-Sen İl Temsilcisi Nejdet Güneysu yaptığı basın açıklamasında toplu sözleşmeler ile ilgili konuştu.

Güneysu, "Toplu sözleşme metni içeriğinin zenginliği,  alınan miktar, sözleşmeden yararlanacak kamu görevlisi sayısı bakımından tarihi bir toplu sözleşmedir." dedi. Memur-Sen İl Temsilcisi Nejdet Güneysu'nun yaptığı açıklama şu şekilde;

"Doğu ve ve Güneydoğu bölgelerinden gelen acı haberler var. Öncelikle Şehitlerimize Allah'tan rahmet acılı ailelerine sabır diliyorum. Kamuoyuna çağrım şudur; Bugün safları sıklaştırma vaktidir. Emperyalizmin tetikçilerine karşı birliğimize sahip çıkma vaktidir. Hain terör saldırılarına karşı vereceğimiz en büyük cevap ortak bir tavır sergilemektir.
 
3 Ağustos’ta müzakerelerine başladığımız, müzakerenin nihai tarihi olan 22 Ağustos’a kadar mesai kavramı gözetmeden çalışarak imza aşamasına getirdiğimiz   3. Dönem Toplu Sözleşme sürecini Kamu İşveren Heyet Başkanı ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı yani yetkili konfederasyon ve yetkili sendikalar ile hükümet arasında imzalanan mutabakat metni ile sonuçlandı. Kamu görevlilerini mutlu ve memnun eden kazanımlar paketinin yer aldığı 3. Dönem Toplu Sözleşme mutabakat metninde yer alan kazanımların ülkemize, milletimize, kamu görevlilerine, üyelerimize ve ailelerine hayırlı olsun.  
Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ile Kamu İşveren Heyeti arasında imzalanan 3. Dönem Toplu sözleşme metni içeriğinin zenginliği,  alınan miktar, sözleşmeden yararlanacak kamu görevlisi sayısı bakımından tarihi bir toplu sözleşmedir. 
3 milyon 200 bin kamu görevlisi, 1 milyon 900 bin kamu görevlisi emeklisi ve aileleri ile birlikte 20 milyon kişiyi doğrudan, ekonomik ve sosyal etkileri bakımından 78 milyonu yakından ilgilendiren 3. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri, sizlerinde şahitlik ettiği gibi ilk gün üç kazanımla başladı ve son gün de mali, sosyal ve özlük hakları kapsayan sosyal teşvik paketi ile sonuçlandı.
Türkiye’nin en çok birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğu bir dönemde imzalanan toplu sözleşme hem toplumsal uzlaşıya hem de çalışma barışına çok önemli katkı sağlamıştır. 
İmzalanan toplu sözleşme sadece mali, sosyal ve özlük hakları alanında değil toplumsal alanda da kazanımlar üretmiştir. 
Karamsarlık ve belirsizlik yerine umudu ikame etmiş ve çoğaltmıştır. 
Memur-Sen ailesi olarak,  gün riskleri ve tehditleri tartışma değil birlik içinde fırsatları güçlü geleceğe dönüştürme günüdür diyoruz. 
850 bin üyemizin, kamu görevlilerinin, milletimizin, mazlumların ve insanlığın hukukunu korumaya, bu yolda alın teri akıtma ve mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.
Kamu görevlileri için tarihi bir başarı olan toplu sözleşme kazanımlarını tembel konfederasyonların karalamaya çalışmasını yadırgamadık, çünkü tembel, vaktini meyveli ağacı taşlayarak geçirir. 
Enflasyonu ezen kazanımlarımıza çamur atan sözde rakip konfederasyonların ekonomiyi de bilmediği bir kez daha ortaya çıkmış oldu. 
Toplu sözleşmeyle,2016 yılı birinci altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5, 2017 yılı birinci altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 memur maaşlarına zam gelecek. Bunun yanında kamu görevlilerinin büyük bir çoğunluğunu doğrudan etkileyen sosyo-ekonomik iyileştirmeler geliyor. 
İmzalanan toplu sözleşmeyle, 2016 yılı için kümülatif olarak yüzde 11.3 zam alınmıştır. 
Bu zam hedeflenen enflasyon rakamlarının6 puan üstünde, gerçekleşen enflasyon rakamlarının ise 3-4 puan üzerinde gerçekleşmiştir. 
Bu rakamlarda göstermektedir ki, kamu görevlileri 3. Dönem Toplu Sözleşmeleriyle enflasyonu canavarını güreş jargonuyla tuş, boks diliyle nakavt etmiştir. 
Ayrıca hem 2016 hem de 2017 yıllarını kapsayan enflasyon farkı konarak memur maaşları ekonomik risklere karşı sigortalanmıştır.
Sermayeye, ‘ekonomik teşvik paketleri verildi, bu toplu sözleşme de ‘kamu görevlilerine yönelik ‘sosyal teşvik paketi’ olmalı demiştik. 
Genel toplu sözleşme de alınan 43, hizmet kolu toplu sözleşmelerinde kazanılan 170 olmak üzere toplam 213 kazanım üretilmiştir. 
Bu kazanımlarla birlikte hem genel toplu sözleşme kazanımlar hem de hizmet kolundaki kazanımlar yüzde 100’lere varan hatta aşan kazanımlar haline dönüşmüştür. 
Bu toplu sözleşme, kamu görevlileri için ‘sosyal teşvik paketi’, dar ve orta gelir grubunda yer alan kamu görevlilerinin alış veriş yaptığı küçük ve orta ölçekli esnaflar için ise ‘cansuyu paketi’ olmuştur.  
Bu toplu sözleşme ekonomik ve sosyal etkileri bakımından çok geniş bir kitleye olumlu katkı sunacaktır. Anayasamızda, toplu sözleşmelerden kamu görevlisi emeklilerin de yararlanacağı ifade edilmektedir. 
Bu toplu sözleşmede anayasanın ruhuna ve hedeflerine uygun olarak, kamu görevlisi emeklilerine yönelik özel bir kazanım üretilmiştir. 
Üretilen kazanımla, emekli kamu görevlileri maaşlarına, yüzde 6+5 oransal zammın yanında ilave 100 TL seyyanen zam yapılmıştır. Yine Cuma izniyle ilgili kazanım hem toplu sözleşmenin kapsamının genişletilmesi hem de ibadet özgürlüğü açısından büyük bir değer taşımaktadır. 4/C’lilere ve üniversiteli işçilere kadro yolunun açılması da iş güvenceli personel istihdamının alanını genişletici bir kazınım olmuştur. 
Bu toplu sözleşmede elde edilen kazanımlar, Memur-Sen’in örgütlü gücünün, ortak akla dayanan çalışmalarının, kararlılığının ve ısrarcılığının eseridir. 
Bu mücadele sürecimizde bizleri yalnız bırakmayan teşkilatımıza ve bütün üyelerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yetkili konfederasyon oldukları dönemde hükümetin verdiği yüzdelik zam dışında kazanım üretemeyen, hizmet kollarıyla ilgili masadan sürekli sıfır kazanımla kalkan konfederasyonlar, konfederasyonumuzun genel toplu sözleşme ve hizmet kolu sözleşmelerinde ortaya koyduğu yüksek performansı, ürettiği kazanımları lekelemeye gayret etmekteler, ancak çabaları boşunadır. Büyük Memur-Sen ailesi olarak,  final oynamayı hiçbir bir zaman yeterli görmedik, kazanmayı ve kupaları kaldırmayı hedefledik. 3. Dönem Toplu Sözleşme finalini 213 altın madalya değerinde sonuçla tamamladık.  
Değerli basın mensupları, toplu sözleşme sürecinde sizlerde yoğun bir tempoyla süreci takip ettiniz, gün gün haber servis ettiniz. Memur-Sen ve bağlı sendikalarım adına katkı ve destekleriniz için hepinizi teşekkür ediyorum."
                                                                                         

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.