TARİH FIŞKIRIYOR!

TARİH FIŞKIRIYOR!
Samsun'da geçen Ocak ayında İlkadım İlçesi, Pazar Mahallesi Saathane Meydanı çevresinde bulunan tarihi Taşhan'ın çevre düzenlemesi esnasında alt yapı çalışmaları yapılırken ortaya tarihi eserler çıkmaya başladı.

DANİŞMENTLİLER YAPMIŞ
Alt yapı çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan 3 metrelik Samsun Kalesi'nin sur duvarları olduğu tahmin edilen bulgular neticesinde bölgeye Arkeoloji ve Etnoğrafya müzesi ekibi el koyarak kazı çalışmalarını başlattı. 1192 yılında bölgeye gelen Danişmentliler tarafından yapılmış olan kale surları korumaya alındı.

İKİ MESCİD VE BİR CAMİ
Türk Beyliği Danişmentlilerin denizden 8 metre yükseklikte Samsun Kalesi'ni inşa ettikleri, o dönem içerisinde kale içinde yüzlerce ev, dükkan, iki mescit ve Selçuklu komutanlarından Hızır Bey'in yaptırdığı Camiinin olduğu 1640 yılında Samsun'a gelen Evliya Çelebi'nin ünlü Seyahatnamesi'nde bahsedildiği tespit edildi.

RUHSATSIZ BİNALAR YIKILACAK
Kazı çalışmalarını inceleyen Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, kalıntıların bulunduğu bölgede proje kapsamında ruhsatsız binaların yıkıldığını belirterek, "Bölgede tek katlı binalar mevcut. Temeli derin olmayan yığma yapılar nedeniyle toprak altında kalan bu kalıntılar zarar görmedi ve bu güne kadar geldi"dedi.

TURİZME KAZANDIRILACAK
Kazı alanı genişledikçe yeni yeni tarihi eserlerin çıktığı ve adeta tarihin fışkırdığı alanda tarihi bir hamam da gün yüzüne çıkarıldı. Bölgede mevcut ruhsatsız binaların yıkılması gündemde. Yargı yolu neticelendikçe yıkım çalışmaları devam edecek ve Tarihi Taşhan ve Tarihi Surlar ile Tarihi Hamam turizme kazandırılacak. Mehmet Hazinedar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum