Suriye sınırında sessizlik

Suriye sınırında sessizlik
KİLİS'in Elbeyli ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında IŞİD hedeflerinin önce savaş uçakları, ardından obüslerle vurulmasının ardından, bugün sınır hattına sessizlik hakim. Sınır hattında güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı.

Kilis'in Elbeyli İlçesinin karşısındaki Suriye'nin Bab bölgesi yaklaşık 2 yıl önce çatışmaların ardından muhalif gruplardan IŞİD denetimine geçti. Yoğun olarak Türkmen nüfusun yaşadığı bölgede, çatışmaların ve IŞİD'in gelişinin ardından binlerce kişi evini terk ederek Türkiye'ye sığındı.

Bölgeyi denetimi altına alan IŞİD böylece Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısındaki Cerablus ile Kilis'in karşısındaki Azez arasındaki yaklaşık 100 kilometrelik alanı eline geçirmiş oldu. Aradan geçen süre içerisinde zaman zaman muhalif gruplar ile çatışan ve İslam Cephesi kontrolündeki Azez'e saldıran IŞİD, bunda başarılı olamadı. Son zamanlarda bölgede IŞiD tehdidinin artması ve Azez'e saldırıların yoğunlaşması üzerine bölgedeki muhalif gruplar tek çatı altında toplandı ve Fetih Ordusu bileşenleri olarak IŞİD'e karşı mücadele vermeye başladı.

IŞİD İLE ÇATIŞMA ÇIKTI

Yaklaşık 2 yıldır sınır hattını elinde bulunduran IŞİD militanları, geçen perşembe günü öğle saatlerinde sınırı geçmeye çalışmasını devriye görevi sırasında fark ederek engelleyen Türk askerlerine ateş açtı. Bunun üzerine IŞİD militanları ile askerler arasında çıkan çatışmada astsubay Mehmet Yalçın Nane şehit oldu, 2 asker ise yaralandı. Bu gelişmenin ardından bölgeye profesyonel birlik ve zırhlı araçlar sevk edildi. IŞİD militanları ile askerler arasında çıkan çatışma yaklaşık 3 saat sürdü. Çatışma sonunda IŞİD militanları etkisiz hale getirilirken, obüslerden yapılan top atışlarıyla da IŞİD'lilere ait araçlar imha edildi.

ÖNCE JETLER, SONRA OBÜSLERLE VURULDU

Sınırda ilk kez IŞİD militanları ile askerler arasında çıkan çatışma sonrası bölgede güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Çatışmadan saatler sonra cuma gününün ilk saatlerinde Diyarbakır'dan kalkan F-16 savaş uçakları Kilis sınırındaki Suriye'nin Bab bölgesinde bulunan Havar Köyü yakınlarındaki IŞİD hedeflerine 4 güdümlü füze gönderdi. Hava harekatında IŞİD'e ait 2 karargah ile 1 toplanma merkezi vuruldu. Bu olayın ardından dün tüm günün sakin geçtiği sınır hattında sessizlik havanın kararmasının ardından yeniden bozuldu. Gece geç saatlerde Suriye'nin Bab bölgesinde İnsansız Hava Araçları ve istihbarat birimlerince belirlenen IŞİD'e ait hedefler 2 ayrı noktadan obüsler ile vuruldu. Toplarla vurulan alanlardaki IŞİD hedeflerinin imha edildiği ve birçok militanın da öldüğü bildirildi.

SINIR HATTINDA YOĞUN ÖNLEM

Gözlerin çevrildiği Suriye sınırında güvenlik önlemleri de en üst seviyeye çıkarıldı. IŞİD kontrolündeki bölgelerin karşısında bulunan hakim noktalardaki hudut karakollarında askerlerin tank, obüs ve zırhlı araçlarla görev yaptığı görülürken, Suriye tarafındaki gelişmelerin de termal kamera ve dürbünler ile sürekli gözlendiği görüldü. Nöbetçi kule ve kulübelerinde zırhlı araçlarla birlikte görev yapan askerlerin de gelişmeleri anlık olarak değerlendirdiği sınır hattında, üzerinde uçaksavarların yer aldığı zırhlı araçlarla sürekli olarak da devriye yapıldığı görüldü. 

OBÜSLERİN NAMLULARI SURİYE'YE ÇEVRİLİ

Gelişmelerin yakından takip edildiği sınır hattında kritik olarak belirlenen bölgelere konuşlandırılan obüslerin namluları da Suriye tarafına çevrili. Bu bölgelerde görev yapan askerlerin aynı zamanda olası kaçak geçişleri de engellediği bildirildi.


SINIR HATTINDA SESSİZLİK

Son günlerde gözlerin çevrili olduğu IŞİD'in denetimindeki bölgelerin karşısında bulunan Kilis'in Elbeyli ile Gaziantep'in Oğuzeli ilçesi arasındaki sınır hattında bugün sessizlik hakim oldu. Önlemlerin en üst seviyede olduğu sınır hattında güvenlik güçleri, vatandaşları sınır hattına yaklaştırmamaya devam ediyor.


BATMAN'DAN KALKAN HERONLAR KEŞİF UÇUŞUNDA

BATMAN Askeri Havaalanı'nda konuşlandırılan İnsansız Hava Uçakları Heronların, Türk jetlerinin Irak'taki PKK kamplarını bombalamasının ardından sınıra yönelik keşif uçuşları arttırıldı.

Sınıra en yakın havaalanı konumundaki Batman Askeri Havaalanı'nda konuşlandırılan insansız hava uçakları, sınırdaki son gelişmelerle birlikte keşif uçuş sayını arttırdı. Yaklaşık 1.5 ay önce tadilata alınan Batman havalimanındaki F-16 savaş uçakları Diyarbakır ile Malatya Erhaç hava üslerine kaydırılınca, Batman havaalanı ise heronların konuşlandırıldığı merkeze dönüştü. Sabah erken saatlerde sınıra yönelen heronların keşif uçuşlarını arttırması dikkat çekti. Heronların yanı sıra Sikorsky helikopterlerinin de sevkiyat yaptıkları havaalanında hareketlilik gözlendi.

İnsansız hava uçaklarının daha çok sabah ve akşam saatlerinde keşif uçuşlarını yaptıkları Batman Havaalanı'ndaki trafik son günlerde arttı.

Arif ARSLAN/ BATMAN (DHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.