SULAR NİTRAT KİRLİLİĞİNDEN KORUNACAK

SULAR NİTRAT KİRLİLİĞİNDEN KORUNACAK
Sular tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğine karşı korunacak

Sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğini önlemek veya azaltmak amacı ile çiftçiler tarafından uyulması gereken usul ve esasları düzenleyen Sularda Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanan Nitrat Kirliliğinin Önlenmesine Yönelik İyi Tarım Uygulamaları Kodu Tebliği (Tebliğ No:2016/46) 11/02/2017 tarihli ve 29976 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

Tebliğ nitrata hassas olan ve olmayan bölgelerde çiftçiler tarafından uyulması gereken kuralları ve uygulama esaslarını içeriyor. Tebliğin ekinde yer alan iyi tarım uygulamaları kodunu ve bu kodu uygulayacak tarımsal işletmelerin tespitine dair usul ve esasları, kodun uygulanmasında görev alacak personelin yetki ve sorumlulukları ile ilgili hükümleri kapsıyor.

İyi tarım uygulamaları kodu; suların tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğine karşı korunması amacıyla çiftçiler tarafından alınması gereken ve bu tebliğin ekinde yer alan tedbirler.

İyi tarım uygulamaları kodu; sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğinin önlenmesine yönelik arazi yönetimi, bitki besin maddesi yönetimi, hayvansal gübre yönetimi, sulama yönetimi, bitki koruma ürünleri yönetimi ve işletmede tutulması gereken kayıtlara ilişkin hükümleri içeriyor.

İyi tarım uygulamaları kodu, 23/7/2016 tarihli ve 29779 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliğinin 7’inci maddesi gereğince hazırlandı. Bu Yönetmeliğin 6'ncı maddesine göre 50 mg/l’den fazla nitrat içeren ve önlem alınmadığı takdirde, belirlenen sınır değerde nitrat içerebilecek tüm yer üstü ve yer altı suları ile tarımsal kaynaklı kirlilikten dolayı ötrofik olduğu belirlenen ve gerekli tedbirler alınmazsa ötrofik hale gelebilecek tabii tatlı su göllerini, diğer tatlı su kaynaklarını, haliçleri ve kıyı sularını etkileyen bölgeler, Nitrata Hassas Bölge (NHB) olarak belirlenmekte.

İyi tarım uygulamaları kodunun uygulanması nitrata hassas bölgelerde zorunlu.

Nitrata hassas bölgelerde, yılda 1600 kg ve üzeri azot üreten hayvancılık işletmeleri ile yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğüne sahip işletmeler, yürüttükleri tarımsal faaliyetlere göre hayvansal gübre deposu ve/veya gübreleme planı yapmakla yükümlü tutulmakta.

İyi tarım uygulamaları kodunun uygulanması nitrata hassas olmayan bölgelerde ise gönüllülük esasına dayanıyor.

Nitrata hassas bölgelerde yılda 1600 kg ve üzeri azot, nitrata hassas olmayan bölgelerde ise yılda 3500 kg ve üzeri azot üreten hayvancılık işletmeleri ile yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri dikkate alınarak belirlenmiş olan tarımsal arazi büyüklüğüne sahip yeni kurulacak tarımsal işletmeler, iyi tarım uygulamaları koduna uygun olarak planlanlanacak. Mevcut işletmelerin ise 4 yıl içinde iyi tarım uygulamaları koduna uyum sağlaması gerekmekte.

Hayvansal gübre deposu ve gübreleme planı yapacak tarımsal işletmeler İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından belirlenecek ve işletmenin bulunduğu yerleşim yerinde 15 işgünü süresince askıya çıkarılarak ilan edilecek.

İyi tarım uygulamaları kodunu uygulamakla yükümlü olan veya gönüllü olarak kodu uygulamak isteyen tarımsal işletmelerin denetimi yılda en az bir defa olmak üzere İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından yapılacak.

Nitrata hassas bölgeler ilan edilene kadar, tüm bölgeler nitrata hassas olmayan bölge olarak kabul edilecek. Emrah ŞAHİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.