Suçu önlemek

Samsun'un 3.sayfa haberlerde, menfi konularda yer almasının vermiş olduğu rahatsızlık her geçen gün artıyor. Bir dosya kapanmadan yenisi açılıyor. Özellikle alkol ve uyuşturucu konusuyla ön plana çıkan şehrin Samsun olmasının sebebi nedir? Yöneticiler işlerine gereken titizliği göstermiyor mu? Yoksa tüm suça eğilimli insanların bir arada toplandığı yer mi burası? Nasıl bir şehirde yaşamak istiyorsunuz? Sorusunu yöneticilere sormak daha mantıklı aslında çünkü halka yöneltilen bu sorunun cevabı verildikten sonra uygulama gücü yöneticilerde olduğundan sorunun cevabını verende uygulamayı yapanda aynı kişi olunca daha kısa sürede başarı sağlanır. Psikolojik danışmanlar, emniyetten sorumlu kişiler, aile danışmanları gibi tüm profesyonel kişilerin bir araya gelip, herkesin kendi alanına yoğunlaştığı bir çalışma ile ortaya neden ve sonuçları koyarak çözüme ulaşan bir grup çalışması zaman kaybı gibi görünebilir, ancak çözüme ulaşacağını düşünürsek o zaman kaybı büyük bir fırsat maliyeti sayılmaz.

Burada suçu önlemek için etkili caydırıcı yöntemlerin uygulanması kısa sürede çözüm, eğitim süreçli, kişilerin psikolojisini araştırarak yapılan bir çalışma uzun sürede çözümdür. İkisinin bir arada olduğu bir balık kılçığı diyagramı oluşturarak bunu masaya yatırmak en azından eksiklikleri görmekte yardımcı olacaktır. Balık kılçığı diyagramı nedir?

Belli bir konuda bir problemin nedenlerini ve alt nedenlerini tanımlama sürecini yapılandırmaya yardım eden bir çalışmadır. Genellikle ekonomi alanında uygulanan bu yöntemi her konuda uygulayabiliriz.

Bulunduğum bir eğitim seminerinde bunu Samsun'un raylı sistemle başlayan sorunlarını ele almıştık. Ortaya çıkan nedenler bir daha böyle bir çalışma yaparken neleri göz ardı edip nelere yoğunlaşmak gerektiğini göstermişti bize. Bu çalışmayı yöneticilerimizin görmesini çok isterdim, Görmenin yanı sıra uygulandığını görmek en büyük umudum.

Bu çalışma yönteminden haberdar olan hatta uygulayan azınlıkta da olsa şirketler var ancak özel sektörde yapılıyor daha çok, bunun her alanda her sektörde aylık yapılmasının çok fayda sağlayacağını düşünüyorum. Bu ilk başlarda fırsat maliyeti olarak görünür ancak uygulamanın zamanla rasyonel davranışa dönüştüğünü

Görünce başarı sağlanmış olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR