STRESİN ZARARLARI NELERDİR?

Stres, adaptasyon veya tepki gerektiren herhangi bir tehlikeye karşı vücudun gösterdiği doğal tepkidir. Risk içerdiği gözlemlenen durum, gerçek bir olay veya zihnin tehdit edici olarak algıladığı bir şey olabilir. Kişiyi korumak amacıyla ortaya çıkan stres tepkisi sık olarak gözlemlendiğinde bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Gündelik yaşamda okul, ev, iş ve aile ortamlarındaki çeşitli durumlar strese sebep olabilir.  Buna ek olarak öngörülemeyen veya belirsizlik içeren durumlarda da içsel çatışmalar ortaya çıkabilir ve bu durum günlük yaşam olaylarının yanı sıra bir stres kaynağı haline gelir. Travmatik yaşantılarda ise öngörülemeyen veya belirsizlik içeren durumlarda içsel çatışmalar oluşur ve bu bir stres kaynağı haline gelebilir. Değişim ve uyum gerektiren durumlarda mevcut başa çıkma stratejilerinin yetersiz olduğu durumlarda stres kaçınılmazdır. Stres hem fiziksel hem de ruhsal olarak birçok zarara yol açabilir.
Stresle mücadele sırasında vücut tarafından yüksek miktarda adrenalin salınır. Vücut bu adrenalin patlaması ile başa çıkabilmek için enerjiyi yenilemeye ihtiyaç duyar. Birçok insan stresle birlikte gelen akut açlıktan dolayı kontrolsüzce yemek tüketir. Açlığı bastırmak için yağlı, tuzlu ve karbonhidrattan zengin yiyecekler yemenin gerginliği azalttığı ve sizi onlara bağımlı hale getirdiği düşünülmektedir. Stres devam ettiği ve diyetlerin faydasız olduğu sürece açlık hissinden kurtulmak zorlaşır. Bu durum da kilo kontrolünde zorluğa yol açar. 
Beyin ve bağırsak arasında merkezi sinir sistemi aracılığıyla güçlü bir bağlantı vardır. GI kanalına, beyni ve gastrointestinal sistemini birbirine bağlayan merkezi sinir sisteminin uzantısı olan enterik nöral sistemle bağlantı kurar. Normal fizyolojik süreçler, bu bağlantı ile stresli veya kaygı uyandıran koşullarda ağrılı olarak yorumlanabilir. Stres sırasında vücutta hormonlar ve nörotransmitterler salınır. Bağırsak hareketliliğini veya midenin ve atıkların vücuttan atılmasını olumsuz etkilenebilir. Stres ayrıca midedeki hassas bakteri dengesini bozarak gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR