Strese İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Stres, kişinin beden ve ruh sağlığı tehlikeye girdiğinde ve bu sınırlar zorlandığında meydana gelen fizyolojik bir tepkidir. Beden, tehditler ve zorlamalar karşısında kendini korumak için bir dizi tepkiler geliştirir ve psikolojide "savaş ya da kaç" olarak da bilinen tepki ortaya çıkar. Bir tehditle karşı karşıya kaldığında, onunla baş edebileceğine inanan kişi olduğu yerde kalır ve onunla savaşır. Baş edemeyeceğini düşündüğü tehlike durumlarında ise bundan uzaklaşma eğilimi gösterir ve kaçarak tepki verir. Her iki durumda da yeni koşullara uyum bu şekilde gerçekleştirilir. Kişiler kaygılarını yönetmeye yardımcı olmak için çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri yapabilir. Sebze, meyve, baklagiller, kepekli tahıllar ve yağsız protein açısından zengin bir diyet izlemek yardımcı olabilir.
Siyah fasulye strese iyi gelen yiyecekler arasında yer alan bir besindir. Bazı sebze ve meyveler vücuttaki sıkıntıyı azaltır ve vücudun rahatlamasını sağlar. Siyah fasulye vücudun stresini azaltmak ile birlikte vücuda direnç ve enerji verir.  Siyah fasulye içerdiği magnezyum sayesinde merkezi sinir sistemini destekleyen siyah fasulye, vücutta rahatlama sağlar. Siyah fasulye klasik kuru fasulye gibi haşlanarak tüketilebilir. Bu şekilde salatalara ekleyebilir ya da et yemeklerine ilave edilebilir.  100 gram siyah fasulye 341 kalori içerir. Siyah fasulye aynı zamanda protein, folik asit, potasyum, çinko minerali ve B grubu vitaminleri açısından zengindir.
Yapılan çalışmalarda bitter çikolata veya kakaonun ruh halini iyileştirebileceğini gösterilmiştir.  Bitter çikolata zengin bir polifenol, özellikle flavonoid kaynağıdır. Bu özelliği ile beyindeki nöroinflamasyonu ve hücre ölümünü azaltabilir ve ayrıca kan akışını iyileştirebilir. Çikolata, vücudun ruh halini iyileştirmek için kullandığı yüksek bir triptofan içeriğine sahiptir.  Bitter çikolata aynı zamanda iyi bir magnezyum kaynağıdır.Yeterli magnezyum içeren bir diyet tüketmek veya takviye almak depresyon belirtilerini azaltabilir. Bitter çikolata seçerken kakao oranı yüzde 70 veya daha fazlası olanlar tüketilmesi tavsiye edilir. Bitter çikolata ilave şeker ve yağ içerir. Bu nedenle de çok fazla tüketilmemesi gereklidir. Çikolata tüketmenin ayrıca serotonin olarak isimlendirilen mutluluk hormonunu artırdığı da bilinmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR