STAR Rafineri’ye Avrupa’dan ödül

STAR Rafineri’ye Avrupa’dan ödül
İzmir Aliağa’da bulunan STAR Rafineri, Avrupa’da senenin petrol ve gaz projesi ödülünü aldı. SOCAR’ın yatırımı olan rafinerinin toplam maliyetinin 5,7 milyar doları bulacağı ifade ediliyor.

Enerji yatırımı projelerinde 2014’ün en iyileri belli oldu. IJ Global’in belirlediği Avrupa ve Afrika ödülleri Londra’da törenle takdim edildi. Aliağa’da yer alan STAR Rafineri’nin 3,29 milyar dolar değerinde proje finansmanına ‘En İyi Rafineri Finansman Anlaşması’ ödülü verildi.

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, proje finansmanın büyük ve çok taraflı olduğunu vurguladı. Yavuz, şunları ifade etti:


“Projemizin finansman paketine 6 ülkeden 7 ithalat kredi kurumu, 13 uluslararası ticari banka, 2 yabancı kalkınma bankası ve Türkiye’den de Garanti Bankası iştirak ediyor. Projemiz kaynak türü adına Türkiye’de bir ilk oldu. Anlaşmanın 2014’te Avrupa-Ortadoğu-Afrika bölgesinde yapılmış en büyük petrol ve doğalgaz projesi finansmanı olmasından mutluluk duyuyoruz. 2018 ilk 3 ayında faaliyete geçmesini planladığımız rafinerimiz ile Türkiye ekonomisinin cari açık sorununun aşılmasına asgari 2,5 milyar dolar katkı sunacağız. Bunun gibi 10 proje daha olsa cari açığın enerji ithalatı dışında kalan kısmı ortadan kalkar. Senede ele alacağımız 10 milyon ton ham petrol, ülkemizin net ithalatçı olduğu ürünlere haline gelirken, dövizimiz dışarı gitmeyecek. Yaratılacak katma değer ülkemizde kalacak, refaha ve kalkınmaya hizmet edecek.”

STAR Rafineri’nin toplam maliyetinin 5,7 milyar doları bulacağını belirten Yavuz, ”Bu tutarın 3,29 milyar doları proje finansman kredisinden, kalan bölümü öz kaynaklarımızdan gelecek.” dedi. Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.