SOYA FASULYESİ

Soya fasulyesinin ana vatanı Uzak Doğu olmasına rağmen 1700 yılların sonunda farklı kıtalara yayılarak tüm dünya mutfağına girmeyi başarmış bir besin kaynağıdır. 

Soya diğer sebzelere göre oldukça yüksek protein içermesiyle de tercih nedeni olmuştur. Araştırmacıların bir kısmı soya fasulyesini yemelisiniz derken, diğer bir grup zararlı olabileceğini düşünüyor.

Bu konuyla ilgili ortak bir görüş olmasa da soya fasulyesi içinde bulunan birçok vitamin ve mineraller onu tüketmeye yöneltiyor. Dünyada patatesten sonra en fazla üretilen sebze olarak karşımıza çıkıyor.

Soya fasulyesinin bu iki yönlü fikir ayrılığı yüzünden bizde iki yönlü bir soya fasulyesinden bahsedeceğiz. Soya fasulyesi işlemden geçirilmemiş haliyle yararlı, işlemden geçirilip takviyeleri için zararlı demekte mümkün olabilir.

Soya fasulyesi lif kalori oranı yüksek olması nedeniyle ölçülü miktarda tüketmek gerekiyor. Örneğin 100 gr pişirilen soya fasulyesi 173 kalori ihtiva ediyor. Ancak beraberinde de 6 gr lif içermesi sindirim sitemine gerekli olan lifin %24 ‘ünü karşılıyor. Ayrıca 100 gr bir soya fasulyesinin içinde 17 gr protein var yani diğer tüm bitkisel gıdaların üzerinde bir oran içermekte.

Kanser için tedavi amaçlı kullanılmakla beraber daha çok ilerlemiş yaşlarda çıkan prostat kanseri üzerinde yoğun olarak araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar kanserin yayılmasını önlediği ve geciktirdiği yönünde karşımıza çıkıyor.

Soya fasulyesi kemiklerin güçlenmesinde de oldukça zengin vitamin ve mineral içeriyor. Magnezyum oranı yüksek olan bu bitki gerekli ölçülerde alındığında ilerleyen yaşlarda oluşan kemik kaybını da önlediği kanıtlanmıştır.

Diyabet hastaları üzerinde de fayda sağladığı gözlemlenmiş olup, karaciğerin fonksiyonunu da artırmaya yardımcı olmaktadır. Menopoz döneminde kullanılan soya fasulyesi de ter basması gibi belirtileri daha azalmasını sağlandığı belirtilmiş.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Filiz Yeni Arşivi
SON YAZILAR