Sonuç için karar

Sonuç için karar

Terör devleti İsrail, bir askeri için Filistin'e ,Gazze'ye  ölüm kusarken ,  demokrasi andı içmiş batı sesini çıkarmadı, gerektiğinde ise İsrail'in arkasında olduğunu açıkça göstermekten çekinmedi. 21. Yüz yılda  batının gözü önünde çoluk çocuk demeden katliam yapılırken, Yahudi'nin söylemi kendimizi savunuyoruz, mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz yönündeydi. Dünya sesini çıkarmadan bu katliamları seyretti.

Eğer uğraştığın terör sorununu bitireceksen önünde iki şık vardır. Gerektiğinde acımasız bir darbeyi vurmaktan çekinmeyeceksin yada oturup anlaşma yapacaksın. O anlaşmayı yaparken de ipler senin elinde olacaktır. 30 küsur yıldır ülkenin baş sorunu olan terör her gün daha çok büyümüş,  on terörist öldürüldüğünde burada sevinçle karşılanırken, yirmi terörist diğer taraftan dağa çıkmıştır.

Her karakol basıldığında verilen şehit sayısı artmış, diğer tarafta bir asker için halkın göz yaşına bakmadan bombalar yağdırılırken, burada kuru söylemlerden, Kandil dağı bombalanmaktan ileriye gidilmemiştir. Yakın dönemde ülke topraklarına bayrak dikme adı altında Şemdinli'de başlayan ve olanca gücüyle bu bölgede üstlenmeye çalışan örgüt için özel kuvvetler bölgeye indirildiğinde mücadelenin boyutu değişmiş, ülkenin ürettiği mağaralara karşı kullanılan bombalarla Kandil vurulduğunda barış görüşmeleri için karşı tarafında eğilimi artmıştı. Devletin kararlı yaklaşımı karşı tarafı arayışa sevk etmişti.

 Alan savunmasına geçildiğinde karakolların hepsi açık hedef haline gelmiş, karakolların yapısı değişmeye başlayınca halk kışkırtılmış ve bu karakol inşaatlarının durdurulması için eylemler yapılmaya başlamıştı. Daha önceleri  karakola malzeme getirmek için değişik yollar kullanılmış, ne zaman ki askerin kontrolünde karakollara giden yollar değiştirildi, uzaktan kumandalı mayınlı saldırılar azalmaya başlamıştı. Devletin, karakolların yapısını değiştirme yönünde ki kararlılığı terörle mücadele konusunda her şeyimizle varız duruşu idi.

Peki daha önceden neden bu çalışmalar yapılmamıştı. Çünkü devletin terörle mücadele ediyor görüntüsü altında aslında karar verme konusunda aksaklıklar yaşanıyordu, bu koordinesiz mücadele sürekli zaman , personel, moral kaybına neden olmakta idi. Devletin bitirme yönünde ki kararsızlığı örgütün güçlenmesinin asıl nedenlerinden bir tanesidir.

Demokratikleşme adı altında, aydınlar, düşünce kuruluşları, sivil toplum örgütleri her fikri kamuoyu önünde tartışmaya başladığında, sokaklarda olaylar artmış, ülke için hayati öneme sahip olan terör konusu iç siyasi malzeme olarak kullanılmaya başlanmış, devletin çatısı altında bölge vekilleri resmen ayrılıkçı tavır sergilemeye devam etmiştirler. Bu pervasızlık öyle bir boyuta gelmiştir ki, milletvekilleri dağda teröristle kucaklaşma görüntülerini ekranlara taşımıştır. Bu çalışmalar bilinçli olarak terör örgütünü yasallaştırma adına yapılmaktaydı.

Terörün bitirilmesi yönünde, örgütün bağlantısı olduğu tüm oluşumlarla mücadele etmek için, tüm halkın ve kuruluşların bir noktada birleştirilmesi, bölge halkının kazanılması gerekmektedir. Bir taraftan silahlı mücadelede son darbeyi ne pahasına olursa olsun vuramazken, diğer tarafta bitmek tükenmek bilmeyen isteklerin artmasının ana nedeni sonuç alıcı silahlı  bir mücadeleden demokratik bir mücadele yöntemine geçilmesinden kaynaklanmaktadır.

İsrail, kendi halkının dışında silahsız ve alansız bir Filistin ile silahlı mücadeleyi orantısız güç olarak kullanırken sessiz kalan batının, kendi içinde ki  terörist ile mücadelende müttefik olma görüntüsü altında karşı tarafa destek sağlıyorsa, tüm yapıları ile ilişkilerini gözden geçirerek açık tepkisini devlet gösteremezse bu konuda eksik kalan yerleri ülke üzerindeki yıkıcı emelleri olanlar, doldurmakta gecikmeyecektir.

Silahlı mücadeleye döneceksen, dünya ile kendini izole edecek ve top yekun bu konu üzerinde her yönüyle yoğunlaşacak ve radikal kararlar alacaksın. Demokratik bir yaklaşım sergilemeyi seçmiş sen, bu yolda önüne çıkacak olan problemlerde halkını, sivil toplum kuruluşlarını, muhalefeti, yanına almak zorunda kalacaksın. Bunları süreçte dışarıda bırakırsan, bu bağlantısızlık örgüt ve onu kullananların ekmeğine yağ sürecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR