Mehmet Ali Coşkuner

Mehmet Ali Coşkuner

SOKAK HAYVANLARI

Sokaktaki hayvanlar bizim ortak yaşam alanımızın bir parçasıdır. Özellikle korona ile onları çok ihmal ettik, normal şartlarda sokak hayvanlarına vicdanı olan hiç kimse dayanamaz. Elinden geldiğince onları beslemeye ve korumaya çalışır. 

Eğer sizin de sokak hayvanlarına yardım etmek isteğiniz varsa yapabileceğiniz çok şey var. Onlar açlıklarını anlatamazlar, aslında anlatırlar da bunu sadece kalp gözleri açık olan insanlar görebilir. 

Acıktıklarında yemek bulma zorluğu çekerler. Özellikle yerleşim yerleri olmayan yerlerde aç kalırlar. Bu yüzden her zaman bize muhtaçtırlar. Özellikle kış aylarında yemek bulma zorluğu çekerler. Bu nedenle evlerimizdeki yemek artıklarımızı çöpe atmak yerine onlara vermeliyiz. 

Oteller ve restoranlar bu konuda duyarlı davransalar, sokak hayvanlarının besin bulma imkanları daha çok olacaktır.  Bir çok beğenilmeyen ve atılan yemekler için bu hayvanlar canlarını feda ediyorlar.

Bulunduğumuz yerlerde kapı önlerine ve çöp kenarlarına uygun şekilde yemek ve su koymamız onları hayata bağlayacaktır. 
Bir çok belediye, dernekler ve sosyal medyada oluşturan yardım grupları bu konuda çalışırken sizlerin de isterseniz katkınız olur. Sizin de sağlayacağınız katkı ile bir çok kedi ye köpek yavrusu hayata bağlanacaktır. 

Sosyal medya ile ulaşabileceğiniz sokak hayvanlarına yardım grupları ile çalışabilir, onlara mama yardımı ve besin desteği verebilirsiniz.

Eğer bir hayvan sever iseniz satın almak yerine sokaktaki bir hayvanı ya da barınaklarda bulunan yüzlerce hayvanlardan birini sahiplenebilirsiniz. Bunu bir deneyin, onlarla bir araya gelin ve göz teması kurun, onlarla kuracağınız göz teması ile onları hissedebilirsiniz. Bir tanesi mutlaka kalbinize dokunacaktır. 

Sosyal medya aracılığıyla ve petshoplarda satılan hayvanlar içinde yazılacak çok şey var. Sokaklarda binlerde sıcak bir ortam arayan aç kalan hayvanlar var iken para karşılığı alınan hayvanları tercih etmek ne kadar doğrudur iyi düşünün.

Gerçekten bir can almak isteyen sokaklardakini sahiplenmelidir, onun vereceği sadakat ve sıcaklık çok daha fazla olacaktır. Cins olsun, güzel olsun, onunla hava atarım yerine bir can kurtarmayı seçme tercihini yapmak sizin değerinizi artırır ve vicdanınızı rahatlatır. 

Barınaklarda heves edilip alınmış sonra da terkedilmiş o kadar çok cins hayvan var ki; onlardan bir tanesini de sahiplenebilirsiniz. Eğer baktığınız bir hayvanınız var ise onu sokağa terk etmeyin, sosyal medya üzerinden sahiplendireceğiniz bir çok hayvansevere ulaşabilirsiniz. 

Eğer böyle bir durumunuz var ise sahiplendirdiğiniz kişiyi tanıyın ve sahiplendirdikten sonra da takip edin, tabi öncelikle hayvana bakamayacaksanız hiç almayın, aldıysanız gerçek sahiplenecek bir kişi bulduğunuza emin olun. 

Ayrıca sokak hayvanlarına sahip çıkanlarında bilmesi gereken, sokak hayvanlarının da hakları vardır. Onlar haklarını savunamaz. Sokak hayvanlarına koruma adına bir yasa vardır. Bu yasa sokak hayvanlarına karşı suç işleyenler açısından caydırıcıdır.   
Kedi yavruları en güvensiz canlardır. Arabanızı çalıştırmadan önce kaputuna  vurun, içinde ısınmaya çalışan bir yavru kedi olabilir. Eğer bir araçta havyan olduğunu duyarsanız uyarın, not yazın, vicdanlı olun ki içiniz rahat etsin. 

Yavru kedileri kesinlikle annelerinden ayırmayın. Hava soğukken onların tek ümidi karton bir kutu, ya da hayvanseverlerin yaptığı kedi evi olabilir. Özellikle şehir merkezinde sokak hayvanları için su kaynağı yok, bu nedenle iş yerleri önüne su kabı koyarak, onların susuzluğunu giderebilriz.

Öncelikle insan olduğumuzu unutmayalım. Sadece onlar yaşamaya çalışıyorlar. Saygı duyalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Mehmet Ali Coşkuner Arşivi
SON YAZILAR