Soğuk hava çiçek açan meyve ağaçlarına zarar verdi

Soğuk hava çiçek açan meyve ağaçlarına zarar verdi
Yozgat’ta bir kaç gündür etkili olan soğuk hava ve kar yağışı, çiçek açan meyve ağaçlarına büyük oranda zarar verdi.

İlde hava sıcaklıklarının geceleri eksi derecelere kadar düşmesi çiçek açan özellikle kayısı, badem, erik gibi meyve ağaçlarına yüzde 90 oranında zarar verdiği belirtildi. 

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, ilde son bir haftada yaşanan etkili soğuklar sebebiyle çiçek açma döneminde olan sert çekirdekli meyvelerde çok ciddi oranlarda zarar olduğunu söyledi. Özdemir, “Yapılan tespitler, bu zararlanmanın yüzde 90’lara çıktığını gösteriyor. Badem, kayısı, erik gibi erken çiçeklenen meyve türleri ilçelerimizde daha önce açmıştı. İlimizde ise 10 gün öncesine kadar tam çiçeklenme dönemine gelmişti. Bir kaç gündür etkili olan aşırı soğuk ve don olayında çiçeklerin dayanması mümkün değildir. Eksi 2 derecelerde zarara uğrayan tam çiçeklenme dönemindeki meyve türleri eksi 7’leri gördüğü zaman yüzde 100’e yakın bir zarara uğrayacaktır.” diye konuştu.

Hakan Yılmaz isimli vatandaş ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da meyve ağaçlarını soğuk vurduğunu hatırlatarak, “Önceki gün yağan ve aralıklarla devam eden kar yağışı hava sıcaklığını eksi derecelere kadar düşürdü. Hava sıcaklığının eksi 7’lere kadar düşmesi, çiçek açan meyve ağaçlarının tamamını kuruttu. Hal böyle olunca ilimizde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yine meyve yiyemeyeceğiz.” dedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.