Şoför yönetecek, çöpleri robot alacak!

Şoför yönetecek, çöpleri robot alacak!
Ağır ticari araç üreticisi Volvo, özellikle çöp toplama kamyonlarında kullanılmak üzere robotlar geliştirilmesi amacıyla üniversitelerin yanı sıra bir özel şirketi da yanına alarak çalışmalar başlatmaya karar verdi.

Volvo Group tarafından yapılan açıklamada, çöp toplama kamyonu ve sürücüsüyle iletişim halinde çöplerin toplanmasında kullanılacak robotların geliştirilmesi için aralarında İsveç'te Chalmers Teknoloji Üniversitesi ve Malardalen Üniversitesi'nin de bulunduğu kurumlarla ortak çalışma başlatıldığını bildirildi. Bu işbirliğine, atık geri kazanımıyla uğraşan Renova şirketi de dahil oldu.

"ROAR" adı verilen projeye göre geliştirilecek robotlar, sabahları çöp kutularını sessizce toplayıp kamyona götürecek ve boşaltıp yerine koyacak. Tüm bunlar, kamyon sürücüsünün kontrolüyle gerçekleşirken, "ağır" ve "pis" işleri robot gerçekleştirmiş olacak.

Projenin amacının, gelecekte pek çok konuda otomasyon sağlanabilmesi olduğuna dikkat çeken Volvo Group, yarının ulaşım çözümlerine yardımcı olacak bir gelişme kaydetmeyi umduklarını bildirdi. Projenin ilk denemelerinin, 2016 yılının ortalarında başlayacağı kaydediliyor.

DENEME 2016'DA 

Bu kapsamda robotlar, Volvo'nun işbirliği içinde olduğu üniversitelerdeki öğrenciler tarafından geliştirilecek. Mardalens Üniversitesi robotun kendisini, Chalmers Üniversitesi işletim sistemini, Pensilvanya Ulaştırma Enstitüsü de sürücü ile robot arasındaki kontrol ve iletişim sistemlerini geliştirecek. Renova ise kamyonu hazırlayacak ve testleri yürütecek.

Projenin boş bir umut dağıtmadığına dikkat çeken Volvo, bununla birlikte, robotlar gerçek ortamda işlevlerini gerçekleştirene kadar tam başarı sağlandığından söz etmenin zor olduğunu da vurguladı.Sabah.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.