SİYASİ DEĞERLENDİRMELERE DEVAM EDELİM

Herkesin bir uzmanlık alanı var, âcizane bizim de uzmanlık alanımız siyaset olduğuna göre siyasetin yoğun olduğu bir dönemde siyaset yazmaya devam edelim. Bugün itibarı ile siyasi arenada durum nedirden başlayarak meclis üyeliklerinin bazı yanlışları ile devam edelim. Büyükşehir adayları arasında bir değerlendirme yapacak olur isek Mustafa Demir’e karşı ilk günkü tepki bugün yok. Elinin değdiği yerlerde tepki gitmiş, olumlu hava gelmiş durumda. Bu konuda AK Partili ilçe Belediye Başkanlarının yaptıkları en büyük yanlışlardan birisi de tek başına gittikleri yerlerde sadece kendilerine oy isteyip Büyükşehir adayına oy istememeleridir. Oysaki bu iş ekip işidir, uyumlu çalışmanın en önemli faktörlerinden biri de Büyükşehir Başkanı ile ilçe Belediye Başkanlarının aynı partiden olmasıdır. Farklı partiden olursa ne olur derseniz o tamamen ilçe Belediye Başkanının uyumlu çalışmasına bağlıdır. Aynı partiden de olsa ilçe Belediye Başkanıyla Büyükşehir Başkanı anlaşamaz ise ilçeye hizmet gelmez. Bunun en bariz örneği Lâdik ilçesidir. İlçe Belediye Başkanının uyumsuzluğu nedeniyle Lâdik ilçesi beş yıl Büyükşehir’den doğru dürüst hizmet alamamıştır.

 

İYİ Parti adayı Hayati Tekin tanıdığım sevdiğim bir arkadaştır ancak seçimi alma şansının olmadığını düşünmekteyim. Neden böyle düşündüğüme gelince İYİ Parti ile CHP’nin toplam oy oranı yüzde 32 civarındadır. Hayati Tekin’in kişisel oylarını da eklediğimizde bu oran yüzde 35’i geçmez. Erhan Usta’ya gelince onun da alacağı oy oranı yüzde 13-15 civarında olur. Şehrin güneyinde tabanı var ama doğusunda ve batısında ciddi bir tabanı yok. Merkezde de belli bir ağırlığı var ama bunların toplamı yüzde 15’i geçeceğini düşünmüyorum. Bu tespitlerim bugün için geçerli ilerleyen zamanlarda durum değişebilir. Adayların yapacakları çalışmalar çok önemli. Yapılacak birebir yüz yüze çalışmaların çok şeyi değiştireceğinden eminim. O nedenle de adayların hem görsel medyayı hem de birebir çalışmayı çok iyi değerlendirmeleri gerekmekte. Mustafa Demir bu işi güzel yapıyor, gerek görsel medyada gerekse yüz yüze çalışmalarda iyi gidiyor. Merkezi bitirip köylere de giderse bu çok daha hissedilir bir sonuç vereceği kanaatindeyim.

 

Merkezde bulunan ilçelerde durum nedir derseniz; Atakum’da Cemil Deveci’nin ilk çıktığı gün ile bugün arasında ciddi bir yol kat ettiğini gördüm. Küskünleri de etrafında toplayıp onlarla beraber çalışmaya başlaması fevkalade güzel bir strateji olmuş. Geçen hafta Atakum’a bağlı Sarayköy’de bir arkadaşıma davetliydim. Davetliler arasında bulunanların tamamı AK Partili oldukları halde Cemil Deveci ’ye oy vereceklerini söylemeleri beni şaşırtmadı desem yalan söylemiş olurum. Neden Cemil Deveci dediğimde ‘‘adam mütevazı, samimi geldi görüştük, biz Zihni Şahin’e Büyükşehir’de oy vereceğimizi söylemiştik ama Atakum’da vermek istemiyoruz’’ demeleri bana çok enteresan geldi. Aldığım bilgilere göre Atakum’da yapılan anketlerde Zihni Şahin’le Cemil Deveci’nin arasında 3-5 puan varmış, o da çalışmaya bağlı değişebilir.

 

İlkadım’da durum nedir derseniz, daha önce bu konuda yazdığım yazıdan rahatsızlık duyup beni eleştirenler olmuştu. Eleştirenlere saygı duymakla birlikte sahadaki duruma bakınca Erdoğan Tok’un rahatladığını görmemek için kör olmak lazım. Elbette Necattin Demirtaş’ın da tabanda karşılığı var ama seçimi aldığı dönemdeki İl Başkanı Abdullah Karapıçak’ın teşkilatçılığını yapacak kimse yok arkasında, garibim tek başına her şeyi götürmeye çalışıyor. Canik’e gelince orada enteresan bir durum var Osman Genç çalışanların maaşını ödememiş, çalışanlara da ‘maaşlarınız yatmadı’ demiş. Oysaki Devletin çalışanların maaşlarını gönderdiği özel bir hesap var, o hesaba haciz de konulamıyor. Maaşlar da o hesaplara yatmış olmasına rağmen para çalışanlara ödenmemiş. Olay sadece bununla da sınırlı değil. Canik’te bulunan değerli arsalar değerlerinin çok altında borçlulara veya borçlu olmadıkları halde borçlu gösterildiği iddia edilen bazı kişilere verildiği iddia ediliyor. Bu doğruysa Osman Genç’in seçimden sonra işi zor haberi olsun. Bir de Osman Genç’in kardeşi Ömer Genç sürekli İYİ partililerle resimler veriyor, paylaşımlar yapıyor. Hatta ve hatta Osman Genç’in de el altından İYİ partiyi desteklediği iddia ediliyor. Bu iddia doğruysa Osman Genç ayağına kurşun sıkıyor haberi olsun.

 

Son olarak meclis üyeleriyle ilgili bir hususun altını çizmek istiyorum. Bazı meclis üye adaylarının kendi reklamlarını yapmaya başladıklarını gördüm. Hatta Büyükşehir Meclis üyesi adayı gibi çok ama çok ayıp paylaşımlarda bulunmuşlar. Bunu yapan arkadaşlar derhal o paylaşımları silsinler, görgüsüzlüğün alemi yok. Adaylık konusunda Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarının reklamı yapılır, meclis üyeliklerinde de Başkan adayının yanına isimleri konulur. Bu işin adabı, usulü ve erkânı budur, kimse eski köye yeni adetler getirmesin. Buna görgüsüzlük denir haberiniz olsun. Bugünlük de bu kadar diyerek sözlerime son veriyorum, kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
22 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR