Siyasette, 24 saatin.....

Siyasette, 24 saatin fazla bir zaman olduğu bir kez daha anlaşıldı

Hükümette yapılan revizyonun ardından, siyasette mevcut dengeler alt üst oldu. Mahalli seçimlerin ardından gücünü kaybeden mevcut il yönetimi, elindeki teşkilat gücünü kaybetmemek için var gücü ile çalışıp, kongre yapılacak ilçelerde üye yüklemesine gitmiş, çevre illerden, ilçelerden, beldelerden üye kaydırmak sureti ile seçimi kazanacak duruma gelmek için elinden geleni yapmıştır.
Doğrusunu ararsanız,  650 delegeye sahip olan AK Parti il teşkilatı, isterse Atakum, İlkadım, Canik ilçelerinin tüm delegelerini kendileri yapsın, yine de seçimde başarılı olması mümkün değildir. Zira, diğer ilçelere merkezden ne kadar delege yüklemiş olsalar bile bu sayının kıymeti- harbiyesi yoktur. Olsa bile bu birilerinin İl Başkanı olmasını temin etmeye yetmez. Olsa olsa psikolojik olarak güçlü imiş gibi gözükmelerine neden olabilir.
Herkesin, siyasette bundan sonraki sürecin nasıl devam edeceği yönündeki tahminleri ve merakı, dün akşam ki yeni bakanlar kurulu listesinin, Başbakan tarafından ilan edilmesinden sonra, farklı bir boyut kazanmış oldu. Zira, hangi ilde olursa olsun, Parti Genel Merkezleri, yapacakları tasarruflarla ilgili öncelikli olarak, o ilin Bakanından görüş aldıktan sonra milletvekilleri ile görüşerek karar verir. Örneğin; Trabzon"da genel merkezin atadığı veya atamak istediği merkez ilçe başkanına, o ilin Bakanı olan Faruk Özak onay vermediği için, atamasını yapmaktan vazgeçmiştir.
İlimizde, AK Parti"nin ilk kurucu İl Başkanlığı görevini üstlenmiş olan Mustafa Demir Bey, teşkilatçılığı iyi bilen bir siyasetçi olmasının yanında aynı zamanda kişilik olarak da parti içi hizipleşmelerden uzak durmuş, kendi amcasının oğlu olan eski İl Genel Meclis Başkanı Necati Demir"in, mevcut teşkilat tarafından aday gösterilmemesine tepki gösterse bile, bunu alenileştirmemiş, sessiz kalarak, hizipleşmenin önüne geçmiştir.
Mevcut İl Teşkilatı, Mustafa Demir"i yıpratıp, olayların içerisine çekebilmek için elinden geleni yapmış olmasına rağmen, Mustafa Demir olayların içerisine girmeden, kenarda kalmayı becermiş bir politikacıdır. İşte bu yüzdendir ki diğer milletvekillerinden bir kısmı, Bakanlık koltuğuna oturabilmek için yoğun kulis faaliyetleri sürdürmesine rağmen başarılı olamazken, Mustafa Demir sessiz, sedasız oturduğu yerden kalkmadan, Bakanlık koltuğuna oturmuştur.
Bazı Milletvekilleri, Cumhurbaşkanına yakın isimleri devreye koyarak Bakan olmaya çalışırken, bazıları Başbakan"ın yakın arkadaşlarını, hatta eşini devreye koymak sureti ile Bakan olma mücadelesi vermiş olmasına rağmen, başaramamışlardır.
“Peki, Sayın Demir"in bakan olması ile birlikte, Samsun siyasetinde ne değişir?” diyecek olur iseniz, öncelikli olarak teşkilatta bulunan tafraları temizleyeceğini düşünüyorum. Çünkü o tafralar teşkilatta olduğu sürece bu şehirde başarılı olma şansı yoktur. Başarılı olamaz ise, siyasi hayatının biteceğini bilmek durumunda olduğundan, hem kendi siyasi geleceği açısından, hem AK Parti"nin geleceği açısından, hem de Samsun"un geleceği açısından öncelikli olarak bu tafralardan teşkilatı temizlemek zorundadır.
Ardından Samsun için güzel projeler üretip, önünü açacak bazı yatırımların yapılmasını temin edeceği kanaatindeyim. Zira Faruk Özak, Bayındırlık Bakanlığı yaptığı dönemde, Trabzon"a yaptığı yatırımlar ve sonuçları ortadadır. O yatırımlar yüzünden çok sevilmesine rağmen, Volkan Canalioğlu Belediye Başkanlığını kaybetmiş, AK Partili Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu kazanmıştır.
Başbakan"ın görevden aldığı Bakanların tamamının, illerinde belediye başkanlıklarını kaybeden bakanlar olduğunu düşünecek olur isek, yeni Bakanımız Sayın Mustafa Demir"in önündeki işlerin başında siyasetteki çıkmazları aşmak olduğu bir gerçektir. Aksi halde, önümüzdeki süreçte yıpranıp, siyaseten zor durumda kalmak durumu ile karşı karşıya gelebilir.
Sade bir milletvekili olduğunda, altıda bir oranında sorumluluğu var iken, Bakan olduktan sonra sorumluluğunun  kat be kat arttığını hatırlatarak, yeni görevinde başarılar diler, krallıktan vezirliğe düşen Kral hazretlerine de, geçmiş olsun dileklerimi sunarım!..
İyi Pazarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR