Mehmet Büyükalbayrak

Mehmet Büyükalbayrak

Siyasetçinin Profesyonelleşmesi

“Siyasetçi, politika yaparken profesyonelce davranmaya başladığı zaman memleket için de tehlikeli olmaya başlar” diye, İngiliz'lere ait olduğu söylenen bir söz var.
Nedir, siyasetçinin profesyonelleşmesi? Siyasetçi nasıl profesyonelleşir?
Siyaset kurumu, siyasetçi tarafından, geçinme aracı olarak görülmeye başlarsa tehlike başlamış demektir. Yıllar önceydi. Oğlu yeni milletvekili seçilen bir tanıdığımla karşılaştım. Tabrik ve hal, hatırdan sonra, ne yaptığını sordum. Milletvekili olan oğlunun kendisini kurtardığını, şimdi küçük oğlu için işyeri açmakla uğraştığını söyledi. Milletvekilinin kendisisni kurtarması... İrkilmedim dersem yalan olur. Nasıl bir düşünceydi bu böyle? Benim temsilcim önce kendini kurtaracak, sonra beni temsil edecek veya düşünecekti!..
Geçen gün, Ziraat Fakültesinde öğreti üyesi olan bir arkadaşla sohbet ediyorduk. Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) hakkında bilgi almak istedim. Anlattı... Ancak devamında söylediği şeyler daha bir ürküttü beni. Fırından ekmek alırken aşırı beyaz olduğunu fark edince almaktan vazgeçtiğini söyledi. Nedeni, ekmeğe beyazlatıcı olarak benzol peroksit katılmasıydı. Bazı fırınlarda bu katkının bilinçsizce ve yüksek oranda katıldığını söyledi. Azı bile kanserojen olabilen bu maddenin yüksek oranda katılması ise tehlikeyi daha da büyütüyordu.
Durumu, bu konuda yetkili olan bir kurumdaki yetkili kişilerden birine anlattığında, konunun kendilerince bilindiğini, kurallara uygun davranmayan fırınlara ceza vermeye kalktıklarında ise siyasetçilerden rica(!) telefonları gelmeye başladığı söylenmiş kendisine. Siyasetçi, kendisini halkın değil, çıkarcıların temsilcisi olarak görürse ancak bu şekilde hareket edebilir. Bana göre, siyasetçi bu noktadan sonra profesyonelleşmeye başlar.
Devamında iş takibi, “hamili kart yakinimdir” ibareli kartvizitler ve sonra da yolsuzluklar başlar. Yoksa, uzun bir siyasi yaşamdan sonra bile siyaseti bırakamayan, tabiri caizse “gözü çöplükte olanları” nasıl izah etmeli.
Siyaset, maişet aracı değil, kendini aşma, tatmin olma ve hizmet uğraşı olmalıdır. Yerel siyasetin bu toz duman günlerinde, makama talip olanların bu konyu da düşünmeleri dileğiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Büyükalbayrak Arşivi
SON YAZILAR