Siyaset zor iş

 Başka ülkeleri fazla bilemiyorum ama bizim ülkemizde siyeset gerçekten çok zor bir iş.
  Gelin birlikte düşünelim. İster iktidar ister muhalefeet olsun, kendimizin siyasetçi olduğunu farzedelim.
  Öncelikle ezberlenecek kırk kırkbeş tane cümle var. Bunları ezberlemek için haftalarca aylarca uğraşacağız. Bizim için ne kadar zor olur. Biz ki vekil olarak atandığımız zaman, mecliste yemin ederken önümüze kocaman harflerle yazılmış yemin metnini bile doğru dürüst okuyamazken, kırk kırkbeş tane cümleyi ezberimizde tutacağız.
  Bu cümlelerden en önemlilerinden birkaç tanesini birlikte hatırlayalım. “Ekonomi iyi yolda”, “Büyüme hızı artıyor”, “Kişi başına milli gelir 10.000 dolara yaklaştı”,  “Kanları yerde kalmayacak”, “İspat edemeyen müfteridir”, “Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim”, “Geniş çaplı operasyon başlatıldı”, “Bu yıl turizm patlayacak”, “Üreticiyi memnun edeceğiz”, “Terörün kökü kazınacak”, “Paramızın itibarı artıyor”, “Allah"tan başkasına hesap vermem”, “Çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz”, “Hortumları keseceğiz”...
  Düşünsenize ne kadar zor bu cümleleri ezberde tutmak ve iki günde bir tekrar tekrar söylemek.
  Bir an için ezberdeki sözleri unuttuğumuzu varsayalım. Bakın ne kadar vahim bir sonuç ortaya çıkar.
  Örneğin, uzmanlarımız ülkede açlık sınırının asgari ücretin üzerine çıktığını söylüyor, biz “Ekonomi iyi yolda”, “Büyüme hızı artıyor” yerine yanılıpta; ” Açlık sınırı asgari ücretin üzerine çıkmıştır. 50 yıldır beceripte bu durumu düzeltemedik ey halkım, kusura bakmayın” dedik.
  Ülkedeki milli hâsılanın %80"ine, nüfusun % 5"inin sahip olduğu tespit edildiğinde biz “Kişi başına milli gelir 10.000 dolara yaklaştı” yerine, “Yıllardır ekonokim ve sosyal adaletsizliği gideremedik. Bu haksızlığı ortadan kaldırmayı beceremiyoruz” dedik.
Veya hakkımızda bir yolsuzluk iddiası var ise biz “İspat edemeyen müfteridir”, yerine “ Bu söylentiler karşısında temize çıkmak için dokunulmazlık zırhına sığınmak istemiyorum. Sade bir vatandaş gibi yargılanıp temize çıkmak için istifa ediyorum” dedik.
Teröre onlarca şehit verdikten sonra çıkıp, “Kanları yerde kalmayacak”, yerine “30 yıldır uyguladığımız yöntemler sonuç vermedi. Artık klişe sözlerle sizi aldatmak istemiyoruz, beceriksizliğimizi kabul edip yönetimden çekiliyoruz” dedik.
Muhaliflerimiz bizi partizanlık veya yolsuzluk konusunda sıkıştırdığında, (sanki bizi oraya Allah getirmiş gibi), “Allah"tan başkasına hesap vermem”, yerine,  “Hukuk önünde hesap vermeye hazırım” dedik.
Gerçekleri söylemek bu kadar kolay iken, ezberlenmiş cümleleri sürekli tekrar etmek ne kadar zor değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR