Şişenin Dibini Görmek

Kapitalist sistemin, elinin altında bulundurduğu çeşitli oyuncakları vardır. Rengarenk, cicili bicili olduğu kadar, buz gibi ciddi olanlarına da rastlamışsınızdır. Aslında her gün rastlarız bunlara.
Bunlar bir hamburger menüsü olup sizi kolestrole, obezliğe de götürebilir; markasına çok güvendiğiniz bolca yapılan reklamları sayesinde logosunu gördüğünüzde kendinizi rahat hissettiğiniz o ayakkabı şirketi de olabilir.Mesela o ayakkabı şirketi altı yaşında bi Çinli çocuğu günde 1 dolara çalıştırıyor da olabilir. Kimbilir o pahalı ayakkabınıza kaç küçük Çinli dokundu, bağcıklarını taktı, lastiklerini kontrol etti...?
Bu bir sistem. Bir ekonomik sistem. Varlığını bu gibi oyuncaklarla ve bizler gibi insanlarla devam ettiren bir sistem...
Mesela Koka Kola (!) isimli yanmış şekerden asitli gazlı içecek yapan meşrubat şirketi de bazıları kahvaltıda bile bu içeceği içtiği için dünyadaki pekçok 'bilinmedik' işe imza atabiliyor. O içeceği içen kişi serinlerken(!), bu uluslararası şirketin uluslararası güçteki hissedarları yeni silah alım satım ihalelerine giriyorlar. Ama reklamlarda bunları görmüyoruz değil mi? Gözümüze kırmızı, mavi, canlı parlak renkler, iftarda bile bu meşrubatın içildiği sıcak sofralar, bu içecekle şenlenen insanlar geliyor...
Ama bu şişenin içinde silahlar, savaşlar, hastalıklar ve gözyaşı da gizli! Yalnızca şişenin dibini, derinde yatan kısmını görmek önemli. Önemli olan 'büyük efsane', bu içeceğin yıllardır saklanmış formülü değil ki; işin gizli yanı, perde arkası önemli. Bu perdenin ardında Afganistan'a giden paralı Amerikan askerleri var, İsrail'in füzeleri var, çeşitli ülkelerdeki anti-Amerikan hükümetlerin devrilmesi var... Bunlar reklamlarda görebileceğiniz şeyler değildir. Başkalarının gözlerinden bakarak değil, kendi gözlerinizle görmek istediğinizde anlayacağınız gerçeklerdir.
Önemli olan şişenin dibini görmektir!
İsrail'e kızıyorsak, Amerika'ya kızıyorsak, öncelikle elimizdeki o şişeyi bırakmalıyız, Amerikan malı sigarayı, İngiliz marka birayı, spor ayakkabıyı, Fransız marka parfümü, eşyayı bırakmalıyız.
NOT:Okullarında artık Yerli Malı Haftası yerine Noel Haftası etkinliklerinin düzenlendiği ülkemin çocuklarına adanmış bir yazıdır.


                                                                              
                                                                                                                                                                                                              İyi haftalar...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR