Sıralamayı Nasıl Değiştiririz ?

Dünya Ekonomi Forumunun 2013 Global Cinsiyet Uçurumu Raporu açıklandı. “Eğitime ulaşım”,  “iş yaşamına katılım ve fırsat eşitliği”, “siyasi hayatta yer alma”, “sağlık ve hayatta kalma” başlıklarında hazırlanan raporda Türkiye,136 ülke arasında 120'nci sırada bulunmaktadır.

Cinsiyet arası eşitsizliğin en az olduğu ülkeler:

1)İzlanda, 2) Finlandiya, 3)Norveç, 4)İsveç, 5)Filipinler, 6)İrlanda, 7)Yeni Zelanda, 8)Danimarka, 9)İsviçre, 10) Nikaragua

Cinsiyet arası eşitsizliğin en çok olduğu ülkeler:

1)Yemen , 2) Pakistan , 3) Çad, 4) Suriye,  5) Moritanya , 6) Fildişi Sahili , 7) İran,  8) Fas ,  9) Mali , 10)  Suudi Arabistan

Sıralamaya  bakıldığında  ilk on Hıristiyan toplumuna ait, son on ise, İslam toplumu ve Afrikan'ın yeni cumhuriyetlerine ait olduğu görülmektedir.Olayı genellemeye kalkarsak, İslamiyette kadınların hak ve hukuklarının  olmadığı ve değer verilmediği anlamını çıkartabiliriz. Bu anlam çıkartılırken İslamiyette kadının yerinin ne olduğunu bilmeden bu kararı verirsek, birilerinin amaçlarına hizmet etmiş oluruz.Toplumun büyük bir çoğunluğu müslüman iken,yüzde olarak çok düşük , ateist anlayışın çıkarmış olduğu bir dergide resmedilen, önde giden tespihli bir adamın arkasında yürüyen dört kadın tiplemesinin yukarda belirtilen tabloyu oluşturduğu kanaatine varmamızda gayet normal olur.

Yeni Zellanda'da kadınlara seçme hakkı 1893 yılında, seçilme hakkı 1918'de verilmiştir.1902'de Avusturalya'da kadınlar seçme hakkı kazanmıştır. 1906 yılında Finlandiya kadın vatandaşlarına seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Rusya  çarlığına bağlı  olan Finlandiya, dünyada ilk kadın milletvekillerinin meclise girdigi ülke olmuştur. 1907 yılında 19 kadın  milletvekili  meclise girmiştir.

Türkiye'de kadınlar 20 Mart 1930'da belediye seçimlerinde, seçme hakkı kazandılar.  Milletvekili  seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık1934'te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuştular. 8 Şubat 1935'de ilk defa meclis seçimlerine katılan kadınlar mecliste 18 sandalye elde ettiler.ilerleyen dönemlerde bayan başbakanımız dahi olmuştur.

Yakın zamanımızda ülkemizde neler oldu ?  giyiminden dolayı üniversitelerden uzaklaştırılmaya çalışılan kızlar bu ülke topraklarında yaşamaktadır. Giyim tarzından dolayı mesleğini icra edemeyen kadınlarda yine bu ülkenin bir gerçeğidir. Türbnanlı meclise giren kadın milletvekiline sözlü saldırı yapılarak meclisten çıkartılması . Bir taraftan haydi kızlar okula kampanyaları yapılırken diğer taraftan giyim tarzından dolayı okula alınmayan kızlar,ülkede yaşanmış gerçeklerdir.

Kadın ile erkek arasındaki uçurumun tamamen kapandığı yer, ülke içinde çıkartılmaya çalışılan eylemler esnasında oluşmuştur. Erkekler gibi  polise sapan ile taş atan, tomanın karşısında suya karşı direnen,  polis barikatına taş ve tekme atarken kızlarımız.

 Odtü'de yapılan eylemlerde ön saflarda olup elindeki ağaç fidesi ile poz vererek orada bulunduğunu tescilleten ve polise direne kadın vekilimiz ve , polise tokat atmaya çalışan bir başka vekilimizde , erkeklerle aralarında olan cinsiyet uçurumunu tamamen kapatmıştırlar.

Son olarak sokakta elinde sigara ile dolanan kadınlarımız erkeklerle arasında pek bir fark olmadığını ortaya koydukları için, yapılan bu anketin tekrar gözden geçirilerek, eylemler,sigara içme,taş atma gibi konuların araştırmaya dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece sıralamada ilk on arasında olacağımız kanaatindeyim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR