Sinüzit İltihabına Dikkat!

Sinüzit İltihabına Dikkat!
Yağmurlu havalarda sinüzit iltihabına dikkat...


Konya Özel Selçuklu Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Halis Pınarcı, Yağışlı havaların başlamasıyla birlikte artış gösteren sinüs iltihaplanmalarına karşı uyarıda bulundu.
Halk arasında çok sık görülen sinüzit hastalığının özellikle hasta, yaşlı ve çocuklar için büyük risk taşıdığını belirten Op. Dr. Pınarcı, sinüzitden korunmak için soğukta kalınmaması, saçların ıslak kalmaması, yaşanılan ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın dumanına dahi maruz kalınmaması, bulaşıcı enfeksiyonlara karşı kalabalık ortamlarda çok kalınmaması, kış aylarında artan kahve ve çay tüketimiyle birlikte su tüketiminin de artırılması, alerjiye yol açabilecek toz, duman veya diğer irritan maddelerden uzak durulması gerektiğini dile getirdi.
Op. Dr. Halis Pınarcı, teşhis ve tedavisi son derece kolay olan Sinüzit hastalığıyla ilgili şu bilgileri verdi; “ Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Bu sinüslerin fonksiyonları tam olarak aydınlatılmış değildir. Ancak sesin resonansının sağlanması, solunum havasının nemlendirilmesi ve ısıtılması ile zararlı partiküllerin tutulması gibi görevleri vardır. Ayrıca baş ağırlığının azaltılması işine de yararlar. Bütün sinüslerin içini döşeyen mukoza her gün belli oranda salgı yaparlar. Bu salgılar burun içine dökülerek oradan da boğaz ve mideye giderler. “
Sinüslerin en büyük düşmanı bakteri ve virüsler!
Burun ve sinüslerin bakteri ve virüsler için uygun yerleşim alanları olduğunu belirten Dr. Pınarcı, “ Bu bölgelerde her zaman iltihaba yol açacak bakteri ve virüs bulunur ancak normal çalışan bir sinüste iltihap her zaman olmaz. Eğer sinüsün normal çalışmasına engel olacak bir durum varsa kolaylıkla sinüs iltihabı (sinüzit) gelişir. Bakteri ve virüs dışında nadiren de olsa mantarlar da iltihap yaparlar. Sinüzit en çok nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası gelişir. Bu tür enfeksiyonlarda sinüslerin burun içine açılan delikleri ödem nedeniyle kapanır ve sinüs salgıları burun içine boşalamaz. Ayrıca sinüslerin havalanması da bozulur. Bu durumda sinüs içerisinde kolayca iltihap gelişir. Bunun dışında sinüs ağızlarını tıkayan alerji, burunda kıkırdak eğriliği, et büyümesi, yabancı cisim, geniz eti gibi durumlar da sinüzit gelişmesini kolaylaştırır. Vücut direnci başka sebeplerle düşük olan kişiler daha kolay sinüzit geçirirler. “ diye konuştu.
Sinüzit tedavisi için doktora başvurun
Sinüzitin genel olarak akut ve kronik (müzmin) olarak ikiye ayrıldığını belirten Dr. Pınarcı, 
“ Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit anlamına gelir. Uygun tedavi edildiğinde tamamen iyileşir. Ancak kronik sinüzit sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına gelir ve tedavisi de zordur. Kronik sinüzitin tedavisi için doktor kontrolünde, uzun süreli antibiyotik tedavisi veya ameliyat gerekebilir. “ dedi. 

Tedavi edilmez ise ciddi sonuçları olabilir
Sinüzitin uygun antibiyotik ve yardımcı ilaçlarla veya gerektiğinde ameliyatla tedavi edildiğinde ciddi problemlere yol açmayan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Pınarcı, ancak tedavi edilmez ise iltihabın yayılmasına bağlı bazı komplikasyonlar gelişebileceği uyarısında bulundu. Bunlardan en önemlisinin iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen hastalıklar, beyin zarına veya beyin içine yayılarak abse oluşması, iltihabın sinüs içinde abseleşmesi ve kemik iltihabı olduğnu belirten Dr. Pınarcı, bu tür durumlar oluştuğunda tedavinin daha zor ve ciddi bir boyuta taşınacağını ve ameliyat bile gerektirebilecek durumlar oluşabileceğine vurgu yaptı. HABER 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.