SİGARAYI BIRAKMA YÜRÜYÜŞÜ

SİGARAYI BIRAKMA YÜRÜYÜŞÜ
SİGARAYA KARŞI OLANLAR YÜRÜDÜ

'9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' münasebetiyle Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Çiftlik Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirdi. 

'9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü' isminde gerçekleştirilen yürüyüş Çiftlik Caddesi'nde bulunan Verem Savaş Dispanseri önünden başladı. İstiklal Caddesi boyunca devam eden yürüyüşte tekrar geri dönülerek başladığı yerde sona erdi. Yürüyüşe Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Bölge Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, Valilik Kupası Dumansız Voleybol Turnuvası katılımcı takımları, kamu kurum personelleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

"HER YIL 100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR"

Sigaranın, 50’nin üzerinde hastalığa sebebiyet verdiğini vurgulayan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Sigaranın sebep olduğu sağlık sorunları arasında kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı öne çıkmaktadır. Günümüzde yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1.3 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyon civarında kişi sigara kullanıyor" dedi. Ülkede her sene yaklaşık 100 bin kişinin sigara kullanımına bağlı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiğini vurgulayan Kasapoğlu, "Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de olumsuz yönde etkilemektedir" şeklinde ifadelerde bulundu.

2012'DE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Türkiye genelinde 2008 yılında yüzde 31,2'lik kısmın sigara tükettiğini fakat 2012 yılında bu oranın yüzde 27'ye düştüğünü kaydeden Kasapoğlu, "Sigara kulanımı bir bağımlılıktır ve Dünya Sağlık Örgütü sigara bağımlılığını bir hastalık olarak tanımlamıştır. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 sonuçlarına göre Türkiye’de 14.8 milyon kişi sigara ve diğer şekillerde tütün ürünü kullanmaktadır. Sigarayı bırakanların büyük çoğunluğu herhangi bir destek almadan kendi çabası ile bundan sigaradan kurtulmaya çalışmaktadır. Oysa tıbbi destek alınması sigarayı bırakma başarısını önemli ölçüde artırmaktadır" şeklinde konuştu. Onur EMİRZA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.