'SIFIR ATIK, GELECEĞE DEĞER KATTIK'

'SIFIR ATIK, GELECEĞE DEĞER KATTIK'
Vali Osman Kaymak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Atakum Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık' seminerine katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan seminerin açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran, “Günümüz dünyasından çevre konuları, başta şehircilik olmak üzere ekonomi, kalkınma, teknoloji, tarım, gıda, su kaynakları, insan hakları ve turizm olmak üzere hayatımızın her alanında etkili olmaya başlamıştır. Bununla birlikte nüfus hızla yükselmiş, buna bağlı olarak da çevresel sorunlar ciddi bir biçimde artmaktadır. Bu durum, başta doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi hususlar olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutta hava, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Dünya Bankası raporlarına göre yılda 1,3 milyar ton evsel atığın, 2025 yılında 2,2 milyar tona ulaşması beklenmektedir. Dünyada atığın %52’si depolama alanlarında depolanmaktadır. Aynı rapora göre bu alanda yapılan yıllık harcamaların ise 205 milyar dolar olduğu vurgulanmaktadır.” dedi.Türkiye’de 1995 yılında oluşan evsel atık miktarı 17 milyon ton iken, 2015 yılına gelindiğinde bu rakamın 31 milyon tona ulaştığını ve 2023 yılında ise bu miktarın 38 milyon tona ulaşacağının öngörüldüğünü kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran, “Dünya ölçeğinde yaşanan bu değişimden Türkiye’nin etkilenmemesi veya küresel değişimi dikkate almaması düşünülemez. Biz Türkiye olarak, çevre yönetimi konusunda ülkemizde birçok adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz. Gelecek nesillere tertemiz ve gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için önemli bir hedefimiz var. ‘Sıfır Atık’ ile insanları daha bilinçli tüketmeye, daha az atık oluşturmaya, oluşan atığı yerinde ayırmaya, ayrılan atıkların geri dönüşümünün sağlanmasına sevk eden bir yaklaşımdır. Bu projenin ülke çapına yayılması ile birlikte, 2023 yılına kadar geri kazanım oranımız en az %35’e çıkarılacak. 2030 yılına kadar da bu oranı %60’lara çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

vlk_2261.jpg

''Sıfır Atık İsrafı Önleyecek''
Vali Osman Kaymak ise yaptığı konuşmasında, sanayi devrimine bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik yenilikler ile birlikte artan nüfus ve şehirleşmenin tüketimi de beraberinde getirerek çok daha fazla atığın oluşmasına neden olduğunu ifade ederek, “Bu durum öncelikle doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi insanlığı tehdit eden hava, su ve toprak kirliliğine sebep olmaktadır. ‘Sıfır Atık’ israfın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve etkin toplama sisteminin kurulmasını kapsayan atık yönetim yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Yaşanabilir çevre, marka şehirler ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillerimize temiz ve yaşanabilir bir ülke bırakabilmemiz için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülen ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerindeki ‘Sıfır Atık Projesi’ hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda hem de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde uygulamaya geçirildi.” dedi. Sıfır Atık Projesi’nin yaygınlaşmaya başladığı son 10 aylık süreçte projenin etkin bir şekilde yürütülmesi ve sistemin aşamalı olarak kurulması amacıyla yapılan çalışmaların hız kazandığının altını çizen Valimiz Sayın Osman Kaymak, “Proje elde edilen olumlu ve güzel sonuçlarla dikkat çekerek tüm kamu kurum ve kuruluşlarına da örnek oldu. Proje özelinde amacımız bilinçli tüketim kültürünü teşvik etmek evde, okulda, fabrikada, hastanede, işyerinde, otelde, eğlence merkezinde, parkta kağıdı gıdadan, camı metalden ayrıştıracak bir sistem kurmaktır. Elbette ki bu projenin başarıya ulaşması toplumun tüm kesimlerinin sahip çıkmasıyla mümkün olabilir. Kurumlarımızın özellikle de Belediyelerimizin bu projeye sahip çıkması çok önemlidir. Çünkü Belediyelerimiz atık yönetim sisteminin çok önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Üniversitemizden fabrikalara, kamu kurumlarımızdan alışveriş merkezlerine, restoranlarımızdan havaalanımıza, otogar ve limanlarımıza bütün herkes atıkların düzgün ayrıştırılması noktasındaki hassasiyetlerini kurumsal bir kültüre dönüştürebilirse; toplama sistemlerini buna göre kurar ve böylece bireylerin davranışları da doğru şekillenerek kurum kültürü oluşmuş olur. “ diye konuştu.

vlk_2299.jpg

''Samsun'umuz için hayırlı olsun''
Doğru atık yönetimini sağlayarak, atıklarımızı kaynağında ayrıştırarak ve geri dönüştürerek ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağlamış olmanın da haklı gururunu ve mutluluğunu birlikte paylaşmış olacağımızı dile getiren Vali  Osman Kaymak, “Örneğin 1 ton atık kağıdın geri kazanılması 17 ağacımızı kesilmekten kurtarırken; metal ve plastik atıkların geri kazanımı ile % 95 enerji tasarrufu sağlamış olacağız. Atık camlar yeniden cam ürünlere; plastik atıklar ise elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi pek çok malzemeye dönüşecektir. Ev ve işyerlerimizde çokça oluşan sebze-meyve artıkları, çay posası gb. organik atıkları çöpe atmak yerine ayrı biriktirerek kompost elde edebilir ve elde ettiğimiz kompostu toprak iyileştirici olarak park ve bahçelerimizde kullanabilir, topraklarımızın verimini artırabiliriz. Tüm bu temenniler ışığında yaptığımız çalışmalar ile;  ilimizde sadece kamu kurumlarımızın projeye verdiği destekle 2018 yılının ilk 9 ayında 11016 ağacımızı kesilmekten kurtarırken; 3040 varil petrol tasarrufu, 5600 megawatt saat enerji tasarrufu sağlanmıştır. Ayrıca 6 ton atık pil ve 20 ton bitkisel atık yağın ayrı toplanması sağlanarak çevreye verebileceği zararlı etkilerin önüne geçilmiştir. Bu projeyi başlatarak, ilimizde ve ülkemizde yaygınlaşmasını sağlayan başta Emine Erdoğan Hanımefendi’ye, projeye gönül veren, destekleyen ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor; projenin ülkemiz ve Samsunumuz için hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.Konuşmaların ardından seminer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır’ın sunumu ve Sıfır Atık’la ilgili hazırlanan skeçlerin sahnelenmesiyle devam etti. 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık' seminerine ayrıca, Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç,  Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ünsal Ağaoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Soner Süren

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.