SGK, Bank Asya'ya yatırılan emekli maaşlarını da Ziraat'e taşıdı

SGK, Bank Asya'ya yatırılan emekli maaşlarını da Ziraat'e taşıdı
Kamu mevduatlarının çekildiği ve kamu kurumlarının anlaşmalarının iptal edildiği Bank Asya ile ilgili yeni bir gelişme daha ortaya çıktı.

SGK'nın, emekli maaşlarını Bank Asya'dan alanlara yazı göndererek, artık maaşlarını Ziraat Bankası'ndan ödeneceğini duyurduğu belirtildi.

Söz konusu gelişme Zaman gazetesi tarafından duyuruldu. İsa Yazar imzalı haberde, uygulamanın Bank Asya’ya yapılan hukuksuz müdahalenin 'mudiyi koruma' amacıyla gerçekleştirildiği iddiasını çürüttüğü vurgulanırken, şöyle denildi:

"Hükümetin Bank Asya’ya ilişkin algı operasyonu sürerken çok tartışılacak bir adım da Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) geldi. SGK, emeklileri şok edecek bir karar aldı. Bank Asya’dan maaş alan emeklilere yazı yazılarak maaşlarının artık Bank Asya’ya yatırılmayacağı bildirildi. Yazıya göre Bank Asya’dan maaş alan emeklilerin şubat ayı maaşları Ziraat Bankası’na yatacak. Böylece emeklilerin banka tercih hakkı ellerinden alındı. Emeklilerin maaşı, kendilerine sorulmadan ve onayları alınmadan zoraki olarak Ziraat Bankası’na taşındı.

Emeklilerin banka tercihi hakkını yok sayan SGK, tartışmalı bir uygulamaya imza attı. Bank Asya ile olan anlaşmasını tek taraflı sonlandıran SGK’nın kararı, emeklileri mağdur edecek nitelikte. Halen Bank Asya’dan emekli maaşı almakta olanları da etkileyecek karar sonrası emeklilere yazı gönderilmeye başlandı. Bu yazıda, “Kurumumuzun emekli ve hak sahiplerine yapılan aylık ödemeleri, Asya Katılım Bankası şubeleri aracılığıyla en son Ocak 2015’te yapılmış olup, Şubat 2015 dönemi itibarıyla anılan banka şubeleri aracılığıyla gelir/aylık ödemeleri yapılmasına ilişkin uygulama sona erecektir.” denildi. Aynı yazıda Bank Asya’ya yatırılan emekli maaşlarının Ziraat Bankası şubelerine gönderileceği belirtildi. Uzmanlar, kişilerin özgür iradeleriyle yaptıkları banka tercihlerinin SGK’nın kararı ile zoraki olarak değiştirilmesinin hukuksuz olduğunun altını çizerek yargı yoluna başvurulabileceğini belirtiyorlar.

SGK, 2009’da kamu bankalarının maaş tekelini kırarak emekli maaşlarının bütün bankalar aracılığıyla ödenmesinin yolunu açmıştı. Uygulama emeklileri maaş kuyruğundan, devleti de komisyon ödemekten kurtarmıştı. O tarihe kadar maaş ödemeleri karşılığında bankalara komisyon ödeyen SGK, özel bankaların devreye girmesiyle 278 milyon TL kâra geçmişti.

SGK’nın 23 banka ile yaptığı anlaşmaya göre emekliler, istedikleri herhangi bir bankadan maaşlarını alabiliyordu. Devleti kâra geçiren, emekliyi de rahatlatan bu uygulama başarı ile sürdürülürken SGK’dan Bank Asya’ya ilişkin tepki çeken bir karar geldi. Bu karar ile Bank Asya’dan maaş alan emekliler, maaş günlerinde en yoğun olan Ziraat Bankası şubelerine yönlendirildi.

Özel bankaların maaş ödemelerini yapabilmesi, emekliler için maaş promosyonlarının da kapısını aralamıştı. Bankalar, emeklileri bankalarına çekebilmek için cazip teklifler sunuyor. Bu bankaların biri de Bank Asya. Emeklilerin banka tercihlerinin sınırlandırılması, ekonomik kazanımlarının da azalmasına yol açacak."  CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.