SESİM ELİM PROJESİ "ENGELSİZ İLETİŞİMİN ANAHTARI OLACAK

SESİM ELİM PROJESİ "ENGELSİZ İLETİŞİMİN ANAHTARI OLACAK
Türkiye’nin en kapsamlı İşaret Dili Mobil Uygulaması olan “Sesim Elim” projesi “engelsiz iletişimin” anahtarı olacak

Türkiye’de TÜİK ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2017 verilerine göre toplam 1,5 milyon işitme engelli birey bulunuyor.  Ve işitmeyenler işitenler ile de doğru iletişim kurabilmek istiyor. Türk Tuborg tarafından desteklenen %100 Gönüllüyüz Platformu ve Alternatif Yaşam Derneği bir araya gelerek işitme engellilerle doğru iletişim kurmayı sağlayan bir mobil uygulama geliştirdi. Ücretsiz olarak cep telefonuna indirilebilecek olan bu uygulama sayesinde, isteyen herkesin Türk İşaret Dilini öğrenerek işitme engellilerle iletişime geçebilmesi mümkün olacak.

 

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de en az 8,5 milyon engelli yaşıyor.  TÜİK ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2017 verilerine göre yılı verilerine göre bunun 1,5 milyonu işitme engelli. İşitme engellilerin çoğu kendi aralarında işaret diliyle konuşabiliyor, ancak ne yazık ki çevrelerinin onlarla iletişimleri yok denecek kadar az. İşte Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) tarafından geliştirilen ve Türk Tuborg tarafından desteklenen bu yepyeni bir mobil uygulama ile bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak için önemli bir adım attı: Sesim Elim projesi…

 

Ücretsiz aplikasyon iletişim köprüsü olacak

Hem IOS hem de android işlemciye sahip akıllı telefonların kendi app store’larından ücretsiz olarak indirilebilen “Sesim Elim” uygulamasında, harflerin ve kelimelerin videolu anlatıldığı işaret dili sözlüğü, örnek diyalogların yer aldığı videolar, verilen eğitimlerin sağlanması niteliğinde deneme sınavları bulunuyor.  Bugüne dek Türk İşaret Dili alanında yapılmış en geniş kapsamlı uygulama olan Sesim Elim’de yaklaşık 8.000 kelime ve pratik konuşma diyaloğu yer alıyor.   

Türk Tuborg CEO’su Damla Birol, “Sesim Elim” mobil uygulaması ile ilgili olarak;

            “Bugün dünyada 1,5 milyar, ülkemizde ise tam 1,5 milyon işitme engelli bireyimiz bizlerin onlarla doğru iletişim kurabilmemize ihtiyaç duyuyor. Bu konu benim uzun zamandır dikkatimi çeken ve bu engeli aşma konusunda kayda değer bir şeyler yapabilmeyi çok arzu ettiğim bir mesele idi ve Türk Tuborg olarak kapsamlı bir projenin peşindeydik. Birkaç yıl evvel bu konularda bizimle aynı hissiyatı paylaşan, kendini tamamen bu meselelere adamış doğru bir partnerle yani Alternatif Yaşam Derneği- AYDER ile tanışınca artık yola çıkma zamanının geldiğine ikna olduk. İki yıl sürecek maceramız böyle başladı ve hummalı bir çalışmanın sonrasında, ortaya AYDER tarafından gerçekleştirilen ve Türk Tuborg desteğiyle hayata geçirilen Türkiye’nin en kapsamlı Türk İşaret Dili Mobil Uygulaması olan SESİM ELİM çıktı.  Projemizin adını ‘Sesim Elim’ koyduk çünkü bu uygulama ile gerçekten de ‘ellerimiz sesimiz’ olacak. Bu uygulama ile işiten ve işitmeyen dünyalar arasındaki engeli biraz olsun azaltacağımıza ve doğru iletişim kurmaya ihtiyaç duyan 1,5 milyon kişinin hayatında fark yaratabileceğimize gönülden inanıyor, beraberinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının en önemlilerinden biri olan “Eşitsizlikleri Ortadan Kaldırma” konusunda bir engeli daha birlikte aşabilmemizden de ayrıca gurur duyuyorum” diyerek yaptıkları çalışmanın önemini vurguladı.

 

 

Konuyla ilgili detaylı bilgi için:

 

Ezgi Aktaş

Tel: 0505 546 95 18

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.