SES KISIKLIĞINA DİKKAT

SES KISIKLIĞINA DİKKAT
SES KISIKLIĞI KANSERİN HABERCİSİ Mİ?

 

                                   

Ses tellerinden ya da gırtlaktan köken alan kanserlerin ilk belirtisinin ses kısıklığının olabileceğine dikkat çeken ve ses kısıklığının en önemli sebeplerinden birinin sigara olduğunu söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden  Prof. Dr. Atilla Tekat, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu

 

 

VM Medicak Park Samsun Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliği’nde hasta kabulüne devam eden Prof. Dr. Atilla Tekat, ses kısıklığının sesteki anormal değişikliklerini ifade ettiğini belirterek, “Ses kısıklığı sesinizdeki anormal değişiklikleri ifade eder. Ses tonunda zaman zaman fısıltı, çatallı ya da kalınlaşmış olmasının yanında tamamen kısılabilir ya da ses şiddetinde veya tonunda değişiklikler olabilir. Ses, akciğerdeki havanın soluk borusu ve ses telleri arasından geçtikten sonra, ağız içindeki dokularda ve en son olarak da dil ve dudak hareketleri ile şekillenir. Bu yol üzerindeki herhangi bir sorundan dolayı ses değişiklikleri oluşabilir. Tüm bu sistemi etkileyen maddelerin başında ise sigara gelir” dedi.

 

“EN ÖNEMLİSİ DE SESİ KÖTÜ KULLANMAK”

Son zamanlarda ses tellerini etkileyen nedenler içinde gastro-ösefagial reflü hastalığı da sıklıkla görülmektedir diyen ve ses kısıklığının birçok nedeni olabileceğine dikkat çeken Tekat “Bu nedenler enfeksiyonlar, tümörler, metabolik ve sinirsel nedenler olarak sınıflandırılabilir. Üst solunum yolları enfeksiyonlarında ve özellikle ses tellerinin tutulduğu A. Larenjitlerde ses kısıklığı olabilir. Yine en sık nedenlerden biri de sesi kötü kullanmaktır. Özellikle maçlarda aşırı bağırmaktan ses kısıklığı gelişebilir. Ses tellerini ilgilendiren ses kısıklıklarında; enfeksiyonlar ve sesi kötü kullanmanın yanı sıra ses tellerinin iyi veya kötü huylu tümörleri de söz konusu olabilir” diye konuştu.

 

 “SES KISIKLIĞI KANSERİN İLK BELİRTİSİ OLABİLİR”

Hormonal bozukluklar ve gelişme çağındaki hormonal değişikliklere bağlı ses değişiklikleri olabildiği gibi ses tellerini çalıştıran sinirleri tutan hastalıklarda da ses bozuklukları oluşabildiğini ifade eden Prof. Dr. Atilla Tekat, “ Kulak burun ve boğaz muayenesinde endoskopik olarak ses telleri gözlenebilmektedir. Ses kısıklığına neden olan ve KBB alanına giren her bölge endoskoplar yardımıyla en iyi şekilde görülüp değerlendirilebilir. Sesi kötü kullanmaya bağlı ya da enfeksiyonlar nedeniyle oluşan ses kısıklıkları genellikle 2-7 gün içinde normale dönmektedir. 1 haftadan daha uzun süren ya da sık tekrarlayan ses kısıklıklarında mutlaka kulak burun boğaz hekimine muayene olarak sebebi ortaya koymak gereklidir. Ses tellerinden ya da gırtlaktan köken alan kanserlerin ilk belirtisi de ses kısıklığı olabilir. Erken tanı da tamamen iyileşme şansı olan bu tümörlerde tanı ve tedavide geç kalmamak için ses kısıklığı ciddiye alınmalı ve muayene ile gerekli tetkikler  gecikmeden yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum