Servise 20 TL Taksiye 40 TL

Servise 20 TL Taksiye 40 TL
Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayanlar Samsun Çarşamba Havaalanı'na gidip gelebilmek için HAVAŞ servisine 20 TL ödeyip ilçe sınırına geliyor.

İlçe içine girişine izin verilmeyen servisten inen yolcular buradan da 30-40 TL taksi ücreti ödeyerek evlerine ulaşıyor. Uçak biletine yakın bir ücreti havaalanına gitmek için ödediklerini belirten ve uygulamaya büyük tepki gösteren üniversite öğrencileri HAVAŞ servisinin ilçeye girmesini istiyor.

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencileri ile vatandaşlar, Çarşamba Havalimanı'na yolcu servisçiliğini yapan Havaş'ın ilçe merkezine girmeyerek kendilerini mağdur ettiğini ileri sürüp tepki gösterdi. Havaş yetkilileri ise Ünye Belediyesi'nin servislerinin şehir merkezine girmesine izin vermediğini öne sürdü. Belediyenin kendisinin servis hizmeti vermeyi planladığı iddia edildi. Ünye Belediyesi yetkilileri ise bu konuda Ordu Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin yetkili olduğunu ifade etti.

Ünye'den Çarşamba Havaalanına gitmek için ilçe merkezinin 3 km doğusundaki şevre yolu Çimento Fabrikası Sapağı'na veya 15 km batıda ki İkizce Sapağı'nda HAVAŞ servisinin beklenilmesi gerekiyor. Bu noktalarda ise ne bir durak var, ne de beklemeye uygun bir yer. Her iki nokta da ıssız, yerleşim yok. Üstelik İkizce Sapağı girişinde çöplük olduğu için köpeklerin en fazla bulunduğu yer. Bu duruma kadınlar ve kız öğrenciler büyük tepki gösteriyor. Memleketlerine gidip gelen öğrenciler, kendileri kadar ailelerinin ve ilçe halkının da mağduriyet yaşadığını dile getiriyor.

'AMAÇ RANT SAĞLAMAK MI?'

Ünye İİBF Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Nedim Dikmen, havaalanından 20 TL servis ücreti ödediklerini, ilçe merkezine gitmek için de 40-50 TL'ye taksi tutup şehir merkezine geldiklerini vurgulayıp şunları söyledi: “Bu düzensizliğin adını ne koyacaksınız. Yeni bir uygulama mı diyeceksiniz? Her zaman yeni bir uygulama eskisinden daha iyi olur. Burada amaç birilerine para kazandırmak mı? Rant sağlamak mı? Adam havaalanından 20 TL'ye Ünye'ye gelecek, 40-50 TL verip Ünye'nin girişinden taksi tutup şehir merkezine gelecek. Aslında amaç gayet çok net bir şekilde belli. Ama bu kadar basit hesabın bile sonucunun nelere mal olacağını hesap edemeyenlerin bu sebeplerden dolayı meydana gelen bütün sorumlulukları üstlenmeleri gerekecektir. Hesap edilen paralar bu işin sonuçlarını karşılamaz. Bırakın parayı, pulu, rantı. Gecenin bir yarısı genç bir kız ya da herhangi bir bayan bu kör noktalardan, ıssız yerlerden nasıl servise binecek, nasıl bekleyecek veya servisten inenler şehir merkezine nasıl gelecek. Hele ki Ünye'ye misafir gelecekler ne yol bilir, ne iz bilir, ne taksi bulabilir? Görüyoruz, şahit oluyoruz. Bin bir türlü gaspçılar, saldırganlar piyasada cirit atıyor. Bu düzensizlik kimler tarafından yapıldı ise derhal giderilmeli yoksa bu sebeplerden dolayı insanların başına gelecekleri kimse üstlenemez, sonuçlarına kimse katlanamaz.”

'AMAÇ BİRİLERİNE PARA KAZANDIRMAK MI?'

Ünye İİBF İşletme 4. sınıf öğrencisi Ruhşen Deveci mağduriyetini şu ifadeler ile dile getirdi. “Havaş servisi ile gece geç saatlerde gitmemiz gerekirken şu durumda bu söz konusu değil. Bir hafta önce uçakla memlekete gitmem gerekiyordu. Ancak uçak servisi şehir merkezinden geçmediği için Samsun'a özel bir servisle gidip, oradan da havaalanına kendi imkânım ile gittim. 15-20 TL'ye gitmem gereken yer bana 50-60 TL'ye geldi. Yapılmak istenen gerçekte de bu mu? Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini Ünye İİBF öğrencileri olarak istiyoruz.” dedi.

Ünye İİBF İktisat 4. sınıf öğrencisi Merter Uyar, “Fakülte mevcudu 2500 kişiyken çoğumuz farklı illerden gelen öğrenciler olarak durumu protesto ediyoruz. Havaş arabalarının şehir merkezinden geçmemesi bizleri mağdur duruma düşürmüştür. İstanbul'da Taksim'den kalkan Havaş servislerinin Ünye gibi bir ilçede ilçe dışından geçmesine bir anlam veremiyoruz.” şeklinde konuştu.

Ünye İİBF 4. sınıf öğrencisi Ali Gökhay Göktekin, “Bu durum maddi olarak sömürülmenin yanı sıra beklenen ortamların da güven teşkil etmemesi gelecekte gerçekleşecek sorunların habercisidir. Ünye'den gece saat 02.00'de Çarşamba'dan uçağa bileti olan bir insan nereden nasıl servise binecek. Gece yarısı Ünye'nin her iki tarafında uçak servisi bekleyenlerin başına gelecek en ufak olumsuzlukların sorumluları hesap vereceklerdir. Bütün sorumluluk bundan sonra yetkililere aittir.”

'DEĞİL BAYANLARIN ERKEKLERİN BİLE CESARETİ VAR MI?'

Ünye İİBF İktisat 4. sınıf öğrencisi İrem Öceş ise, “12 Ocak 2015'te saat 23.20'ye uçak bileti aldım. Şehir merkezinden geçen servisleri kaldıran zihniyete soruyorum. Bir bayan olarak o saatte Çarşamba Havalimanı'na nasıl gideceğim. Şurada okulun önünde bile bin türlü insanlara rastlıyoruz. Gecenin bir yarısı o saatlerde çöplüğün yanı olan, köpeklerin cirit attığı İkizce Sapağı'nda mı bekleyelim uçak servisini? Mevcut düzenin kaldırılmasında ki amaç neye hizmet ediyor merak ediyoruz doğrusu?” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Ünye İİBF İktisat 4. sınıf öğrencisi Kübra Çatal da, “Ünye ekonomisine büyük katkı sağlayan öğrencilerin mağdur olması mı gerekiyor. Gece fakülte önünde bile hiç tekin olmayan durumlar ile karşı karşıya kalıyoruz. Issız yerlerde nasıl beklenir.” diye sordu.

HAVAŞ: BELEDİYE İLÇE İÇİNE GİRİŞE İZİN VERMİYOR

Öte yandan Havaş yetkilileri, Ünye Belediyesi'nin Havaş Servisi'ni şehir merkezinden geçmesine izin vermediğini ifade etti. Sebep olarak ise net bir ibare kullanılmazken Ünye belediyesinin kendisinin servis kaldıracağı bilgilerine ulaşıldı. Ünye Belediyesi yetkilileri ise olayın kendileriyle ilgisi olmadığını bu konunun Ordu Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKM) yetkisinde olduğunu öne sürdü. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.