USTA EKONOMİK KIRILGANLIĞA DİKKAT ÇEKTİ

Usta, sosyal medya hesabından, dış borçla ilgili istatistiki analizler paylaştı, 'ekonomik kırılganlığa' dikkati çekti 

Erhan Usta: 2002'den bile kötü durumdayız!

MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, sosyal medya hesabından, dış borçla ilgili istatistiki analizler paylaştı, 'ekonomik kırılganlığa' dikkati çekti 

FED'in parasal teşviği azaltacağını işaret etmesinin ardından, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'nin en fazla olumsuz etkilenen 5 ülke olduğuna dikkati çeken Erhan Usta, "Dolar/TL 3.82, paramız neden değer kaybediyor? Çünkü ligimizde sonuncuyuz, kırılganların kırılganıyız, durumumuz 2002 yılından bile daha kötü" dedi.  

KIRILGANLIK LİGİNDE TÜRKİYENİN DURUMU
7 kırılganlık göstergesinden 4'ündü sondan 2'nci, diğer 3'ünde sonuncu durumda olduğumuza dikkat çeken Erhan Usta, bazı istatistiki bilgiler verdi. Buna göre 2016 yılında Dünya Bankası verilerine göre kırılganlar liginde Türkiye'nin durumu şu şekilde: 
• Dış borç stokunun ihracata oranında % 210 ile sondan ikinci,
• Dış borç stokunun GSMH’ ye oranında % 47.8 ile sondan ikinci, 
• Dış borç faiz ödemelerinin ihracata oranında % 7.4 ile sondan ikinci, 
• Uzun vadeli borçların anapara ödemelerinin GSMH’ye oranında % 7.3 ile sondan ikinci, 
• Kısa vadeli borçların toplam dış borç içindeki payında % 24.2 ile sonuncu, 
• Rezervlerin dış borca oranında % 22.7 ile sonuncu, 
• Rezervlerin aylık ithalat karşılığında 4.9 ay ile sonuncu... 

'TEKNOLOJİ ARTIRILMALI'
"2016 yılında kırılganlar liginde bile açık ara sonuncu olduk, 2017’de de sonuç benzer olacak. Yönetime ve teknik heyete duyurulur" diyen Erhan Usta, 2009 küresel kriz sonrası Türkiye’nin ekonomi politikasının TL’yi değersizleştirme üzerine kurulduğunu, bunun yanlış olduğunu, rekabetin üretilen ürünlerin fiyatlarını düşürerek değil, kalitelerini ve teknolojiyi arttırarak yapılması gerektiğini vurguladı.  

'ZORLUKLAR 2018 YILINDA DEVAM ETCEK'
Usta, 2014 ortalarından 2016 başına kadar düşen ham petrol fiyatlarından sağlanan avantajın, fiyatların tekrar yükselişe geçmesiyle birlikte hızla kaybedildiğini ve tek haneli enflasyon hedefinden hızla uzaklaşıldığını da dile getirdi.  Şu ana kadar lokomotif görevi gören inşaat sektöründe kar marjının geçen seneye göre yüzde 10.3 düştüğünü, inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarından daha fazla arttığını belirten Erhan Usta, "Zorluklar 2018 yılında da devam edecek.  Türkiye Cumhuriyeti ekonomisine güvenin yeniden tesis edilebilmesi için ülkemizin bütün kurumlarının ve unsurlarının seferber olması şart" dedi.Muhammet YILMAZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri