Uluslararası Hemşirelik Eğitimi Kongresi

Karadeniz Bölgesinde İlk Uluslararası Hemşirelik Eğitimi Kongresi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nün düzenlediği “Uluslararası Karadeniz Hemşirelik Eğitimi Kongresi (International Congress of Black Sea Nursing Education-ICOBNE) Sheraton Grand Samsun Otel’de başladı. 

Karadeniz Bölgesinde yapılan ilk Uluslararası Hemşirelik Eğitimi Kongresi olma özelliği taşıyan kongreye; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nermin Kılıç, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, Canik Belediye Başkan Yardımcısı Ali Can Usta, farklı ülkelerden akademisyenler, meslek mensupları ve öğrenciler katıldı.  

“Kongre engellerimizi aşmak için bir çağrıdır”

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Özen Kulakaç “Hemşirelik en eski sanat, en yeni profesyonlardan bir tanesidir. Genç bir disiplin olarak geçmişten getirilen mirasın ağır yükünü taşıyarak, hem sınırlarımızı oluşturmak hem de sağlık bakımını şekillendiren güçlü sosyal değişikliklere ayak uydurmak zorundayız. Hemşirelik eğitimcileri olarak, mezunlarımızın hızla gelişen bir sağlık sistemi ile uyumlu bilgi ve becerilerle donanmaları gerektiği gerçeği sürekli olarak hemşirelik eğitimini gözden geçirmemizi zorunlu kılmaktadır. Kongre kapsamında yer alacak Hemşirelik Çalıştayı ile ulusal düzeyde sorunlarımıza çözüm getirmeyi amaçlıyoruz. Bu kongre bizlerin profesyonel hemşire yetiştirmemizin önündeki engelleri aşmak için bir çağrıdır. Çağrımıza yanıt vererek buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

 “Üniversite düzeyinde temel hemşirelik eğitimi verilen beş Avrupa ülkesinden biriyiz”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nermin Kılıç ise yaptığı konuşmada “Ülkemizde yükseköğretimde hemşirelik eğitimi başladığı 1955 yılından beri önemli bir mesafe kaydetmiştir. Türkiye, üniversite düzeyinde temel hemşirelik eğitimi verilen beş Avrupa ülkesinden biridir. Son yıllarda hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde hemşirelik eğitimi veren birimler hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu artış, öğretim elemanı ve altyapı yetersizliği sebebiyle eğitimin kalitesini ve dolayısıyla mesleği olumsuz etkilemektedir. Hemşirelik mesleğinin hakkıyla yerine getirilmesi için hazırlanan müfredat programlarının uygulamaya geçirilmesinde öğrenci sayısı ile tutarlı fiziksel, eğitsel ve yönetimsel yapı oluşturulmalıdır. Daha iyi hemşirelik eğitimi için el ele verdiğimiz kongremizin mesleğinizdeki eğitime olumlu katkı yapmasını, sorunlarınızın çözümüne ışık tutmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Kongre programı çok iyi hazırlanmış ve modern bir konsept içeriyor”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise konuşmasında hemşirelik eğitiminde istenilen noktaya kısa sürede ulaşılacağına dair inancını paylaştı. Prof. Dr. Ceyhan “Meslek dışından bir insan olmama rağmen ancak şu an eğitimden sorumlu rektör yardımcısı olarak gerek müfredat gelişmeleri gerekse hemşirelik eğitiminde yaşanan staj ve staja ilişkin sorunlardan dolayı konuya oldukça vakıfım.  Ben çok yakın bir zamanda hemşirelik eğitiminin istenen noktaya ulaşacağını, ne kadar engel çıkarsa çıksın bunun engellenemeyeceğini düşünenlerdenim. Bana göre bu kongre çok kıymetli çünkü hemşirelik başlı başına çok önemli bir konu. Ama yanına eğitimi ekleyince sorumluluğumuz daha da artıyor. Ben bu kongrede paylaşımlarınızdan çok önemli sonuçlar üreteceğinize inanıyorum. Kongre programı çok iyi hazırlanmış ve modern bir konsept içeriyor. ‘İnovasyon, Etik, Cinsiyet Analizi’ gibi programlarda çok sık görmediğimiz yeni bir bakış açısıyla düzenlenmiş bir program gördüm. Sizinle bu programı ve ortamı paylaştığım için mutluyum.” ifadelerini kullandı.

“Bir hemşirenin her konuda donanımlı olması gerekiyor”

Son olarak söz alan Canik Belediye Başkan Yardımcısı Ali Can Usta da “Hemşirelik çok zor bir meslek. Çünkü bir hemşirenin her konuda çok donanımlı olması gerekiyor. Hem insan ilişkileri hem sosyal iletişim hem de güncel konuları takip etmek bunların başında geliyor. O yüzden bu tarz eğitimlere ve kongrelere çok inanıyorum. Eğitimde sürekli değişimler var ve bunlardan haberdar olunması için bu eğitimlerin sürekli tekrarlanması gerekiyor.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Yakup Alper Barış yönetiminde Eğitim Fakültesi Müzik Anabilim Dalı Türk Halk Müziği Topluluğu bir performans sergiledi. Karadeniz Türkülerinin seslendirildiği performans katılımcıların da iştirakiyle keyifli görüntülere sahne oldu. Performans sonrası Doç. Dr. Yakup Alper Barış ve ekibine Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı tarafından teşekkür belgesi verildi.

Teşekkür sunumunun ardından kongrenin ilk oturumuna geçildi. 13 Ekim’de sona erecek Kongrede 11 farklı ülke, 24 üniversite ve 2 hastaneden 27 yerli ve yabancı konuşmacı yer alacak.

Kongre ana temasını içeren Ulusal Çalıştay kongrenin ikinci gününde yer alacak ve çalıştay raporu ilgili kurum ve kuruluşlar ve hemşirelik camiasıyla paylaşılacak.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

DENGE EĞİTİM Haberleri