STRESTEN UZAK DURUN

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN STRESTEN UZAK DURUN

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, günlük hayatın kişiye verdiği zararın yani stresin kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırladığını söyledi.

Stres etrafımızdan da sıkça duyduğumuz, herkesin hayatı boyunca karşılaştığı bir durumdur. Kişinin çevreyle uyumunu bozar ve kapasitesini zorlar. Bu da kişi de sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini belirten Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel,” Kalp ve damar sağlığı için stresten uzak durun ”dedi.

KENDİNİZE HOBİ EDİNİN
Herkesin stres algısı ve yaşadığı strese verdiği tepki farkındalığı olduğunun altını çizen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel, “ Stres yaşayan kişiler yeme düzenleri bozulduğu için şişmanlıyor. Şişmanlık da kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Bu nedenle çalışan kişiler için stres kontrolü çok önemli. Ne olursa olsun genel olarak düşünüldüğünde iş stresinden kurtulmak yada iş hayatında stresi kontrol altına almak için kişinin yapacağı en önemli şey, kesinlikle iş sonrası kendine bir uğraş bulmaktır. Kişi işinden çıktığı anda yaşadığı stresi sıfırlamak için mutlaka bir hobi edinmeli. İş sonrası mutlaka egzersiz yapmalı. Çünkü egzersiz düşünmeyi önler, mutluluk hormonu salgıladığı içinde kişinin kendinin iyi hissetmesinin sağlar. Egzersiz, kilo kontrolünün sağlar ve kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Türkiye’deki gündemin her zaman çok yoğun olduğunu ve haberlerin de özellikle duyarlı olan insanları strese soktuğunu yaşıyor. Bunun için iş dönüşü evde akşam saatlerinde haber izlemeyi azaltmak gerekir. Kişi kitap okurken kendi kendine yetebilir ve beynindeki tüm negatiflerden kurtulabilir” diye konuştu.

KATI YAĞLARDAN UZAK DURUN
Günlük salınan kalori miktarı azaltmalı. Katı yağlar yerine bitkisel yağlar (zeytinyağı, fındık, ayçiçeği, soya ve mısırözü yağları) düzenli ve belirli düzeylerde tüketilmeleri için uyarıda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Yücel,” Balık tüketimi artırılmalı. Kırmızı et haftada bir kez yenmeli. Tavuk ve hindi gibi beyaz et tüketimine ağırlık verilmeli. Yağ içeriği yüksek poğaça, cips, kek, pasta gibi gıdalar tüketilmemeli. Besinler pişirilirken ızgara, buğulama, haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli. Tuz tüketimi azaltılmalı. Günlük öğün sayısı artırılmalı. Sigara kesinlikle içilmemeli. Haftada 3 kez egzersiz yapılmalı. Basit şeker içeren tatlılar ve rafine edilmiş gıdalar yerine, posa içeriği yüksek saflaştırılmış tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyve tercih edilmelidir “dedi.
Köksal ÖNER
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri