İNŞAAT TERÖRÜ

Erol Sancak

Dünkü yazımda iş güvenliği ile ilgili birkaç sektörden bahsetmiştim. Bu gün ülkemizde ölümlü kazaların yaşandığı sektörlerin başında gelen İnşaat sektörüne değineceğim. Burada belediyelere çok iş düşüyor ama nedense bu işler! bir türlü yerine getirilmiyor.

Öyle ara sokakta falan da değil. Atakum da İsmet İnönü bulvarı üzerinde bir inşaat dan bahsedeceğim. Neresinden bakarsanız bakın insan hayatı hiçe sayılmış durumda. Daha ilk bakışta inşaatın önündeki yaya kaldırımına yük asansörü kurularak yayaların geçişi engellenmiş, boylu boyunca inşaat demirleri yola serilmiş. Yoldan geçmek için araç yoluna inmek zorundasın. Yok ben yaya kaldırımından geçecem dersen her an başınıza bir şeyler düşebilir. Öyle gariban simitçi tezgahını yaka paça kaldırmaya benzemez bu işler. İnşaatların çevre sakinlerine verdiği rahatsızlıkların önüne geçebiliyor musun? Yük asansörünü kaldırabiliyor musun, inşaatın çevresini dışarıdan görülmeyecek ve insanları rahatsız etmeyecek şekilde kapattırabiliyor musun sen ondan bahset Sayın Belediye Yetkilileri. Bu dediklerimin hepsi yönetmeliklerde yazıyor. (Bknz. https://www.csgb.gov.tr/media/3859/brosur08.pdf )

İnşaatta çalışan işçiler için alınan hiçbir önlem göremedim maalesef. Ayağın kaysa ikindi namazına yetişirsin. Emniyet kemeri, Güvenlik ağı, Baret, iş ayakkabısı varmı? diye sorsanız caps lik cevaplar alırsınız.

Hiç mi akıllanmayız? Hiç mi örnek almayız? İnsan hayatı bu kadar ucuz mu diye klasik bir cümle kurmak bile içimden gelmiyor maalesef burası Türkiye gibi başka klasik bir cümle yazalım.

Yetkililer hiç mi görmez bu inşaatların halini? Çalışma bölge müdürlüğünde ki müfettişler ne iş yaparlar? Önlemlerimizi kaza olmadan alalım. Düğün geçtikten sonra kınayı kim naapsın.

Şöyle bir soru sorsam sizlere sevgili okuyucularım.

Hangimizin evinde yangın söndürücü var?

Hangimizin aracında yangın söndürücü yok?

Aracımız evimizdeki çocuklarımızdan daha mı önemli ?

Çünkü aracımız muayeneden geçebilmesi için yangın söndürücü bulundurmak zorunlu. Ama evimizi denetleyen yok nasıl olsa. Her şeyi kanunlardan beklemek doğrumu sizce ?

Sağ kalın.

Erol SANCAK

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.