Ekonomiye 2023 formatı

Türkiye yeni sisteme kararnamelerle 'merhaba' dedi. Yeni sistem ekonomi bürokrasisini sadeleştiriyor. Ekonomiyi 2023'e taşıyacak bürokrasi hantallıktan kurtulacak.

Yeni dönemde ekonomide politika belirleyici kurullar olacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle "95 yıllık Cumhuriyeti şahlandıracak" yeni sistemin ilk kabinesi kurulurken, ekonomide de yeni bir dönemin kapısı açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koyduğu "müreffeh gelecek" hedefi doğrultusunda ekonomiye "2023 formatı" atıldı. Artık üst düzey bürokrasi Cumhurbaşkanı'yla beraber gelip, gidecek. Kurullar ve ofislerle teşkilat yapısında devrim niteliğinde değişiklikler yapıldı.
Ekonomi yönetiminin enflasyon, işsizlik ve cari açığa yönelik güçlü adımlar atması, mali disipline odaklanması ve temel yapısal sorunlara daha hızlı ve kalıcı çözümler getirmesi hedefleniyor. Yeni ekonomi teşkilatında, dünya örneklerinde olduğu gibi Mal Varlığını Dondurma Komisyonu'ndan Ekonomik İşler Olağanüstü Hal Kurulu'na, BES Danışma Kurulu'ndan Toptancı Hal Konseyi'ne de bir dizi yeni birim de kuruldu.
SERİ KARARLAR ALINACAK
Ekonomide yeni yönetim sistemini ve işleyişini ortaya koyan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri yayımlandı. Ekonomi yönetiminde birleştirilen bakanlıklar, oluşturulan ofis ve kurullarla yeni döneme girildi. Seri karar almayı sağlayacak şekilde sadeleştirilen ekonomi yönetimi, üretim, finans ve ticaret alanları üzerine inşa edilecek. Türkiye tarihinde dönüm noktası olan yeni sistemin ekonomi yönetiminde dikkat çeken başlıklar şunlar:
YENİ KOMİSYONLAR KURULDU
Mal Varlığı'nın Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu kuruluyor. Komisyon, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı'nın başkanlığında toplanacak. Komisyonda, Cumhurbaşkanlığı ve MİT'ten görevlendirilecek bir üye, İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü, Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü görev yapacak. Ticaret Bakanlığı, ekonomik faaliyetlerin dış ticarete dönük yapılandırılması için gerekli tedbirleri alacak ve uygulayacak. İlaç fiyatları ve bütçe de Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Ekonominin patronu Berat Albayrak
İTHALATA ÖZEL KURUL: TOBB, Ziraat Odaları Birliği'nden birer temsilcinin görev yapacağı İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu oluşturuluyor. Kurulda, Ticaret Bakanlığı'nın belirleyeceği ilgili kamu kurumlarının temsilcileriyle İthalat Genel Müdürlüğü daire başkanı olacak.
MİLLİ EMLAK ARTIK ÇEVREDE: Daha önce Maliye Bakanlığı'na bağlı bulunan Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlandı. Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, mahalli idarelerin iş ve işlemlerine dair mevzuatla verilen görev ve hizmetleri yapacak, takip edip, sonuçlandırıp, geliştirecek.
TOPTANCI HAL KONSEYİ: Ticaret Bakanlığı bünyesinde Toptancı Hal Konseyi kuruldu. Konsey, Ticaret, İçişleri, Hazine ve Maliye, Tarım ve Orman bakanlıklarının en az genel müdür seviyesindeki temsilcileri ile TÜİK, Türk Akreditasyon Kurumu, TOBB, TESK, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği temsilcilerinden oluşacak.
ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU: Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı'nın tespit edeceği üyelerden birinin başkanlığında toplanacak. Komisyonda Çalışma Bakanlığı, TÜİK, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı temsilcisi ile bünyesinde en çok işçiyi ve işvereni bulunduran kuruluşlardan beşer temsilciden oluşacak.
EKONOMİK İŞLER OLAĞANÜSTÜ HAL KURULU: Ekonomik İşler Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu kuruluyor. Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlardan oluşacak. Bu kurul Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında toplanacak.
BÜROKRASİ EKİBİ BERABER GELİP BERABER GİDECEK: Devlet başkanıyla beraber gelip beraber gidecek üst düzey yönetici kadrosu da kararnameyle belirlendi. Cumhurbaşkanı kararıyla ataması yapılanların görev süresi atandıkları tarihte görevde bulunan Cumhurbaşkanının görev süresini geçemeyecek. Görev süresi 3 ve 4 yıl olan kadro, pozisyon ve görevlere atananlar, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin sona ermesini beklemeyecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri