DİYANET

Bayram Ocak

Kosova ,Yakova'da İtalyan askerlerin kullandığı üs bölgesi, kiliseden bir minibüs, önünde oturan rahibe eşliğinde üs dışına çıkıyor. Bir kaç saat sonra o minibüs çocuklar ile dolu olarak geriye dönüyor ve kiliseye giriyor , yarım saate yakın bir zaman sonra ise çocuklar ellerinde oyuncaklar ile aynı araca biniyorlar.Gelen çocuklar ağırlıklı Müslüman mahallelerinden.
Kosova, Prizren ,ara sokaklarda bir kilisenin yanından geçerken içeri giriyoruz, bir kadın mum yakmış dua ediyor, gezebileceğimiz tüm alanları gezdik bir başka kişiyle karşılaşmadık, İstanbul, İstiklal caddesi yine bir kiliseye giriyoruz. İçerisi boş derken üst katta birinin bizi izlediğini görüyoruz, sadece takip ediyor, sanırım asker elbisesi ile buraya gelen çok kişi yoktu, amacımızı merak etmişti.
Samsun , Atakum ilk kez orada kilise gördüğümde durup, kapısına gittim, bir kaç adet kitap girişte rafa  bırakılmıştı, 1 dakikaya yakın bir zaman kitapları inceledim ki kapı açıldı, hoş sohbet bir kişi güler yüzlü karşılama ve bir müddet muhabbetten sonra bekleyin dedi orada ki kitapların bir kaç fazlasını  içeriden getirdi ve teslim etti .
 Bir İngiliz gazetesinden,2011 yılında yapılan nüfus sayımında kendini Hristiyan olarak tanımlayanların sayısının 33.2 milyon kişi olsa da bunun gerçeği yansıtmadığını söyleyen İngiliz Daily Mail gazetesi, buna delil olarak Londra'nın doğusundaki bir kilise ile camideki ibadet edenlerin fotoğraflarını yayınladı.
Gazetenin ilk fotoğrafında bin 230 kişilik tarihi kilisede ibadete gelen Hristiyanların sayısı 12'yi geçmezken ikinci fotoğrafta, kiliseye yakın bir semtteki camiye Cuma namazını kılan Müslümanların sokaklara taştığı görülüyor. Daily Mail '' Fotoğraflar, İngiltere'de artık şimdiki trendler, Hristiyanlık geçmişin İslamiyetin ise geleceğin dini olduğunu gösteriyor" diye yazdı.
Habere göre, 18. yüzyılda inşaa edilen bin 230 kişilik tarihi St George Kilisesi'ne pazar ayinine gelenlerin sayısı 20'yi geçmiyor.
Kiliseler açık ve ayin zamanları belli ,haftada bir gün pazar, kilise içlerinin boş olması normalken onlardan kopuş olduğu veya her Amerikan filminde göze sokulmaya çalışılan ibadet sahneleri ve dolu kiliselerin yerlerinde rüzgar estiğide aşikardır. 
Camilerimiz
Şehircilik planlarında belli nufus oranlarına ve mesafeye göre kurulması gereken, artan nufüs  oranına ayak uyduran kullanılan ve  inşaat halinde ki camilerimiz. Sabah namazında cemaati olmayan veya bir elin parmağını geçmeyen,cuma ve cenaze namazlarında genelde dolu olan camilerimiz.
Her mahallede mutlaka olan,beş vakit din görevlisinin içinde veya çevresinde olduğu, klimalı soğutma, doğazgazlı ısıtmaya ve her türlü konfora sahip camilerde ,cemaatin azlığının nedeni her ne kadar orada ki din görevlisin sorumluluğuyla bağlantılı olsada o camilerin dolmamasının nedenlerinin başında diyanetin kontrolsuzluğu nedeni ile televizyon ekranlarında boy gösteren din adamı adı altında ki kişilerdir. 
Sakalı yeni bitmiş cubbeli sarıklı din alimlerinden, yaş itibarıyla emekliliği gelmiş ve kendini hiç değiştirmemiş din adamlarının varlığına ,dinsel motifli  malzemenin satışını yapan  görüntü ekranlarda boy gösterdikce  camilerden kopuş hızlanacak ve o camiler sadece belli yaş grubuna hitap etmekten ileriye gidemiyecektir.
Televizyon ekranlarında boy gösteren din adamları ile bireysel vaazların mutlak süretle diyanetin kontrolü altına girmesi gerekmektedir. 
İslamın bu parçalanmış görüntüsünde ki meselesi eşler arasında ki cinsel ilişkinin giyim tarzının melekleri uzaklaştıracağı değildir, bunu söylediğinde din adamı görüntüsünde ki kişi kafalarda giyinik bir cinsel ilişkide meleklerin orada kalıp kalmadığını sorgulatıyor. Ekranda peygamber efendimiz böyle uyurdu diye şekilden şekile girmek komediden ileriye gitmemektedir.
Diyanetin oluşturacağı birimler ile bu tür anlamsız olayların ve anlatımların önüne geçmesi bunun  yanı sıra camilerin nasıl doldurulacağından daha önce insanların İslama nasıl ısındırılacağı konusunda çalışmalara hız verilmesi gerekmektedir.
Akademik düzeyde ki din konulu tartışmaların ulu orta yapılmaması fakat sonuçlarının diyenetçe halkın anlayacağı seviyede açıklanması gerekmektedir. Bunun bir program dahilinde yapılması ve her din alimiyim diyenin ekranda boy göstermesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. 
Kanunların buna müsade etmeğindenden kimse dem vurmasın, Diyanet devletin içinde yasal düzenlemeler için mücadele etmelidir. Cuma namazları sonrasında para toplamak tarihe karışmalıyken o namazdan çıkan çocukların başını okşuyan onlara hiç yoktan şeker ikramı yapan bir din görevlisi görüntüsü kayıp değil gelecek için kazanç olur.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.