BAKIRLA GEÇEN ÖMÜR

Tüm zorluklara rağmen, baba mesleklerini sürdürüyorlar

"Hem elimde hem de hayatımda bakırın izi var"

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 39 yıldır bakırcılık yapan 55 yaşındaki Şakir Temizer, "Çalışmadığım zaman kötü oluyorum. Bir an önce gelip çalışmak istiyorum. Hem elimde hem de hayatımda bakırın izi var. Ömrümü bu işe adadım." dedi

İlçe merkezindeki tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda sayıları giderek azalan bakır ve kalay ustaları, bütün zorluklarına rağmen babadan, dededen kalma mesleklerini sürdürüyor. Mesleğe 1978 yılında babasının yanında çırak olarak başlayan Temizer de yok olmaya yüz tutan bu işi yapanlardan biri. Temizer, küçük dükkanında usta arkadaşıyla günde 12 saat çalışarak bakırdan çeşitli eşyalar üretiyor.Temizer, yaptığı açıklamada, çok sevdiği mesleğine, okumak istemeyince babasının kendisini yanına almasıyla başladığını söyledi.

"Bakır hayatımın bir parçası haline geldi"
Mesleğini çok sevdiğini dile getiren Temizer, "Bu dükkanda usta arkadaşımla birlikte çalışıyoruz. İki arkadaş, bakırla ilgili her şeyi yapıyoruz. Ham maddeyi Çorum'dan alıp burada işliyoruz. Bakırı ocakta ısıtıp şeklini verdikten sonra telini sarıyoruz. Parçaları birbirine kaynattıktan sonra ürünümüz kullanıma hazır oluyor. Kazan, tava, bakraç, yemek tası gibi ürünler yapıyoruz." ifadelerini kullandı.Bakırın hayatının bir parçası haline geldiğine işaret eden Temizer, "Bakır artık hayatımızın her yerinde. Evimizde bakırdan kaplar, eşyalar kullanıyoruz. Nereye gidersem gideyim aklım hep işte. Ben buraya gelmediğimde, çalışmadığım zaman kötü oluyorum. Bir an önce gelip çalışmak istiyorum. Hem elimde hem de hayatımda bakırın izi var. Ömrümü bu işe adadım." diye konuştu.

"Çırağa ihtiyacımız var ama yetişmiyor"
Temizer, yaklaşık 40 yıldır bakırcılık yaptığını anlatarak, şunları kaydetti:"Gittiğim her yerde ustalardan bir şey öğrenmeye çalıştım. Şanlıurfa'ya, Kahramanmaraş'a, Çorum'a gittiğimde hep ustaları ziyaret edip bir şeyler öğrenmeye çalıştım. Şimdi gençlerde bu heyecanı göremiyorum. Çırağa ihtiyacımız var ama yetişmiyor. Bu meslek insanı doyurur ama gençlerin elinde telefon, altında motosiklet ya da araba, çalışmak yerine boş boş dolaşmayı tercih ediyorlar."İstanbul, Eskişehir, Amasya başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentine yaptığı ürünlerden gönderdiğini belirten Temizer, "Bakırın ömrü 50 sene. Kolay kolay eskimez. 2-3 senede bir kalaylatıp kullanabilirsiniz ama kalaylatmadan kesinlikle kullanmamak lazım." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri