SERVET Mi İBADET Mİ

Dünya hayatının oyun ve eğlenceden ibaret olduğunu Kur'anı Kerimden öğreniyoruz.

Allah Resulü s.a.v. efendimiz dünya hayatını tarif ederken, bir yolcunun yorgunluk esnasında yol üzerinde gölgesinde dinlendiği bir ağaç altında durmak kadarla ifade etmiştir.

Malın ve evlatların fitne olduğu yine vahyi bilgilerdendir. Dünyalıkların insanlara güzel gösterildiği ama en önemli nimetin ahireti kazanmak olduğu da Kur'ani bir hakikattir.

İnsanların imtihan için yaratıldığının ilân edildiği Kur'anda, bu imtihanın konuları ve soruları da cevaplarıyla birlikte bildirilmiştir.

Servet ve ibadet dünya imtihanının temel belirleyenleridir. İnsan ibadet yaparak Yaratanına kulluğunu izhar etmek için mi koşacak, yoksa servet peşine takılıp Rabbını mı unutacak.

Peygamberimizin, Hz. Ali efendimizle aralarında geçen bir diyolog bu konuyu anlatıp, izah etmeye yetecektir.

Bir gün Allah Resûlü (a.s.m.), “Sana beş bin koyun mu vereyim, yoksa din ve dünyana yarayacak beş cümle mi öğreteyim?” diye  Hz. Ali’ye sormuştur.

Bu soru, “Ben istesem şu dağlar ve taşlar arkamda altın ve gümüş olarak gelir” buyuran Allah Resûlüne aittir. Onun için beş bin koyun hiç mesele değildir ? Ayrıca, ganimetlerin beşte biri Resûl-i Ekrem’indir.

Hz. Ali bu soruya şu cevabı verir: “Ey Allah’ın Resûlü! Gerçi beş bin koyun iyi bir servet, ama sen yine de bana beş cümleyi öğret.”

Hz. Ali beş bin koyunu tepmiş, din ve dünyasına yarayacak beş cümleyi tercih etmiştir. O beş cümle şu harika duâdır : “Allah’ım, günahlarımı bağışla. Ahlâkımı güzelleştir. Kazancımı helâlinden ve hayırlısından ver. İhsan ettiğin rızıklara karşı beni kanaatkâr eyle. Ve beni hak yoldan saptırma”

Bu örnek diyalog bugünün de tarihin de Müslümanı tarafından örnek alınacak önemli bir mesaj değerine sahiptir.

Elbette müslüman servet sahibi de olacaktır ama servetini ilahlaştırmayacaktır. Müslümanın hayatının tamamı kulluktur. Bu zihni düşünce ile atılan her adım ibadettir.

Servet ibadet için harcanacak ama asla ibadet servet için yapılmayacaktır. Humeze süresinde altı çizilen mesaj bunu ihtiva etmektedir.

Servet ve ibadet tercihinde bulunmak söz konusu olacaksa müslüman ibadeti tercih edecektir zira bu onun aynı zamanda dünya ahiret servetidir. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR