Sel ve dolu, Nevşehir’de çiftçiyi vurdu

Sel ve dolu, Nevşehir’de çiftçiyi vurdu
NEVŞEHİR merkez ve 5 ilçesindeki 42 yerleşim yerinde yağan şiddetli yağmur dolayısıyla oluşan sel ve dolu ekili zirai alanlarda büyük zarara yol açtı.

 Bu sabah tarlalarına giden çiftçiler, şiddetli dolu ve sağanak yağmur yağışının yol açtığı zarar ile şoke oldu. Nevşehir Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Ziraat Odası ekipleri birlikte hasar tespit çalışmalarını yürütüyor.
Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık başkanlığındaki oda heyeti de Nevşehir merkezde sel ve dolunun meydana getirdiği hasarı tespit etmek üzere Sulusaray Beldesi ile Çiftlik, Çardak ile Basansarnıç Köyü'nde incelemelerde bulundu. Sulusaray Beldesi'nde yaptıkları inceleme ardından değerlendirmede bulunan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, il genelinde Kozaklı ve Avanos dışında kalan bütün ilçelerde sel ve doludan dolayı önemli oranda zararın varlığı haberini aldıklarını söyledi. Konuyu Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ile konuştuklarını anlatan Altınışık, hasar tespit çalışmaları ardından oluşturulacak raporla birlikte Bakanlık nezdinde zararın karşılanması için çalışma yapacaklarını anlattı.

Ziraat Odası olarak bünyelerinde bulunan Ziraat Mühendisi ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyetle birlikte hasar tespit çalışmalarında Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli bir biçimde çalıştıklarını kaydeden Altınışık şöyle konuştu:

"Şu ana kadar aldığımız haberlere göre Nevşehir’in 7 ilçesinden sadece Kozaklı ve Avanos’ta hasar gözükmüyor. Diğerlerinde büyük oranda ekili alanlarda zarar olduğu belirtiliyor. Sabah saatlerimizde Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’la görüştük, hasar tespit çalışmalarını yakından takip ettiğini söyledi. Hasar tespiti tamamlandığında Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası’nın birlikte hazırladığı raporun Bakanlığa iletileceğini ve zararın tazmini yolunda elinden gelenin yapılacağını söyledi. Duyarlılıklarından dolayı Nevşehir Valiliği ile Tarım İl Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Bu doğal afettir. Allah’ım tekrarını vermesin. Bu yıl yağışların bol olmasından dolayı güzel bir yıl olacaktı. Ama Allah’tan gelene bir şey yapılmaz. Zararın tazmini için Valilik, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası olarak ne yapılması gerekirse her şeyi yapacağız. Hasar tespit çalışmaları dünden itibaren başladı. İl ve ilçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile Ziraat Odamızın mühendisleri birlikte hasar tespit çalışmalarını bugün tamamlayacaklar."

Nevşehir’in Sulusaray Beldesi'nde bulunan tarlasında büyük hasar oluşan çiftçilerden Kemal Bozkurt ise, şöyle dedi:

"1000 biber ile 1000 domates stilim yok oldu. 2 dekarda patates, 1 dekarda kabak, 12 dekarda üzüm bağı vardı, yok oldu. Bunlardan yaklaşık 50 bin lira zararım var. Sonrasında fidelerden de büyük zararım oldu. 30- 40 bin lira kadar da fidelerden zararım oldu. Sigortamda yoktu. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri yaptıkları tespitte zararın yüzde 100 olduğunu belirttiler" diye konuştu. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.