ŞEHRİN ÖNEMLİ AKTÖRLERİ TOPLANTIDA

ŞEHRİN ÖNEMLİ AKTÖRLERİ TOPLANTIDA
OMÜ "Danışma Kurulu Toplantısı"nın ikincisi Samsun Valisi Osman Kaymak'ın başkanlığında OMTEL Otel toplantı salonunda gerçekleştirildi

Üniversite Danışma Kurulu Samsun ve Bilim İçin Bir Arada

OMÜ "Danışma Kurulu Toplantısı"nın ikincisi Samsun Valisi Osman Kaymak'ın başkanlığında OMTEL Otel toplantı salonunda gerçekleştirildi

ŞEHRİN ÖNEMLİ AKTÖRLERİ TOPLANTIDA

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ), üniversite ve şehri geliştirmek amacıyla şehrin önemli aktörlerini bir araya getirdiği "Danışma Kurulu Toplantısı'nın ikincisi Samsun Valisi Osman Kaymak'ın başkanlığında OMTEL Otel toplantı salanunda gerçekleştirildi.  

OMÜ öğretim üyelerinin, Samsun'un ve ülkenin gelişimine katkı sağlayacak nitelikte çalışmalarını ve patentlerini tanıtması açısından oldukça verimli geçen toplantıya Üniversite Danışma Kurulu üyelerinin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan da özel davetli olarak katıldı.

 

"Toplantının Samsun ve ülkenizin yararına sonuçlar vermesini diliyorum"

Toplantı, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç'in açılış konuşmasıyla başladı. Üniversitenin asli görevlerini daha iyi yapmasını sağlamak, üniversite ve şehrin imkânlarını daha yararlı kullanmak için olaylara bir arada bakabilme fırsatını yarattığı için Danışma Kurulu toplantılarının son derece önemli olduğunu ifade eden Rektör Bilgiç "Dünyanın ülkemizi parçalamak için oyunlar oynadığı bir dönemde, birlik ve beraberliğimizi sağlayacak her ortam çok önemlidir. Bu toplantının, Samsun ve ülkemizin yararına sonuçlar vermesini diliyorum." dedi.  

"Meslek Yüksekokullarının durumunu yeniden değerlendirmeliyiz"

Öğrenci sayısı, kontenjan ve lisans, ön lisans programlarının doluluk oranları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Bilgiç, lisans düzeyinde yüzde 97 olan doluluk oranının, ön lisans düzeyinde sadece yüzde 60'a kadar ulaşabildiğinin altını çizdi. Bilgiç "Bu durum, Meslek Yüksekokullarının durumunu yeniden değerlendirmemiz gerektiğini gösteriyor. Bu okulların sahada iş imkânı olan bölümlerini güçlendirip, fayda sağlamayan bölümleri zamanla kapatmayı planlıyoruz." diye konuştu.

"Teknoloji Transfer Ofislerini aktifleştirdik"

Projeler ve Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) konusunda da önemli adımlar attıklarını dile getiren Rektör Bilgiç "Yerleştirdiğimiz 5 uzmanla TTO'yu aktif hâle getirdik. Sanayi ve teknolojiye katkı sağlayacak projeler geliştirmeye başladık. Samsun Büyük Şehir Belediyesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ile beraber yürüttüğümüz ağız sütü projesinin yanı sıra 3 Avrupa Birliği Projesine başvurduk. Ayrıca medikal ve havacılık alanında da projeler hazırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hedefimiz araştırma üniversitesi olmak"

Eğitim politikalarını da belirlediklerinin altını çizen Prof. Dr. Sait Bilgiç "Araştırma üniversitesi olma yolunda eksikliklerimizi gidermek için çalışmalara başladık. Araştırma politikamızı belirleyerek web sayfamızda yayınladık. Üniversitemizin araştırmacı veri tabanı ile cihaz parkını da dışarıdan görülebilecek şekilde web sayfamızda paylaştık." şeklinde konuştu.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’in konuşmasının ardından, OMÜ Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde Kimya ve İşlem Mühendisi Prof. Dr. Galip Akay, "Simbiyotik Yapay ve Doğal Gübre Üretimi" ve "Doğal Gübre Üretimi ve Atıkların Gazlaştırma Yöntemiyle Değerlendirilmesi İle İlgili Patent", OMÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Dr. Ertuğrul Can, "Göz Cerrahisinde OMÜ Buluşları", OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise "Öğrencilerin İş Yerinde Eğitimi" konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

"Tarımda devrim yaratacak bir çalışma"

"Simbiyotik Yapay ve Doğal Gübre Üretimi" ve "Doğal Gübre Üretimi ve Atıkların Gazlaştırma Yöntemiyle Değerlendirilmesi İle İlgili Patent" konulu iki parça sunum gerçekleştiren OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Galip Akay "Dünyadaki değeri milyonlarca dolar olduğu kanıtlanan çalışmam tarımda devrim yaratacak niteliktedir." dedi.

"Patentlerimin kullanım hakkı OMÜ'de"

Özellikle yarı kurak ve kurak topraklarda verimi arttıracak gübrenin özellikleri ve üretimi hakkında ayrıntılı bilgi veren Prof. Dr. Galip Akay, ürünün uluslararası patent başvurusu yapıldığını belirterek ürünle ilgili kendi patent haklarını OMÜ'ye devredeceğini açıkladı. Akay, ürünle ilgili alınacak yeni patentlerin kullanım hakkının da sadece OMÜ'de olacağının altını çizdi.

Prof. Dr. Akay ürünün dünyanın en büyük sorunlarından biri olan iklim değişiklileri ve enerji ihtiyacı gibi sorunlara da çare olacağını özellikle vurguladı.

"Göz cerrahisi için iki faydalı cihaz"

OMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Can da geliştirdiği faydalı model ile kendi icadı olan göz cerrahisinde kullanılabilecek cihazı Üniversite Danışma Kurulu’na tanıttı.

CAN - IVID adını verdiği faydalı modelle, göz enjeksiyonunun daha risksiz ve kolay yapılacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Can, CAN-SFC adını verdiği ve patentini aldığı buluşuyla da başarısız katarakt ameliyatlarında yapılması gereken mercek yerleştirme operasyonunun kolaylaşacağını ifade etti.  

"İş Yerinde Eğitim Modelini uygulayabilmemiz için gereken her kesim burada"

Son olarak “Öğrencilerin İş Yerinde Eğitimi” konulu sunum yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, öğrencilerin günlük hayattaki tecrübeleriyle üniversiteden edindikleri teorik bilgileri bir araya getirecekleri ve iş yerinde gerçekleşecek eğitim modelini çok gecikmeden hayata geçirmeleri gerektiğini vurgulayarak "Bu uygulamayı yapan bazı üniversitelerimiz var. Bizim de bu modeli başarıyla uyguluma şansımız çok yüksek. Çünkü bunu gerçekleştirecek her kesim burada." dedi.

"Sigortayı üniversite, ücreti devlet ödeyecek"

Öğrencilerin iş tecrübesi kazanması için 1 yıl zorunlu ve isteğe bağlı olarak iki şekilde gerçekleştirilmesi düşünülen eğitimler için iş yerlerinin olası engellerin kaldırıldığının altını çizen Prof. Dr. Ceyhan, öğrencilerin sigortasını üniversitenin, ücretini ise devletin ödeyeceğini belirtti.

"İş Yeri Eğitimi için alt komisyon oluşturuldu"

Samsun'da iş yerinde eğitim için iş yeri bulma sıkıntısını problem olmaktan çıkartmak amacıyla Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Vedat Ceyhan'ın alt komisyon kurulmasını teklif etmesi üzerine Üniversite Danışma Kurulu bir alt komisyon oluşturdu. Rektör Yardımcısı Ceyhan'ın başkanlığında oluşturulan komisyona; Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, KOSGEB Samsun İl Müdürü Ahmet Dursunoğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, SAMPA Otomotiv A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, Yakup Bahadır gibi Danışma Kurulu üyeleri eklendi.

"Samsun Büyükşehir Belediyesi Prof. Dr. Galip Akay'ın projesine destek vermeye hazır"

Sunumların ardından değerlendirme konuşmalarına geçilen toplantıda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şehir adına faydalı olduğunu düşündüğü toplantıyı oluşturanlara ve yönetenlere teşekkür ederek, sulama alanında Samsun şehirciliğine fayda sağlayacağını düşündüğü Prof. Dr. Galip Akay'ın projesine destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

"Üniversite ve şehrin bütünleştiğini görmek beni memnun etti"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan da  öğretim üyelerinin yaptığı sunumların son derece verimli ve faydalı olduğunu düşündüğünü belirterek "Rektör Hocamla ilk görüşmemizde üniversite-şehir bütünleşmesinin gerekli olduğunu paylaşmıştım. Hızla hayata geçtiğini görmek beni çok memnun etti. Şehrin her kesiminden uzmanları bir araya getirerek ortak aklı kullanmak en ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri." dedi.

 

"Samsun'un tıbbi ve cerrahi aletler başarısını anlatmalıyız"

Son zamanlarda tıbbi ve cerrahi aletler üretiminde bir çalışmaları olduğunu da kaydeden Çiğdem Kararaslan sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, bu alanda dünyanın üç merkezinden biri olan Samsun'u Türkiye'ye ve Anakara'ya anlatmak ve bu alana ivme kazandırmak için bir çabamız var. Ama önce Samsunun tıbbi ve cerrahi aletler alanındaki başarısını Samsun'a anlatmak gerekiyor. Bunun için önümüzdeki süreçte, tıp fakültesi öğretim üyeleri ile üreticileri bir araya getirecek bir toplantı yapılmasını öneriyorum."

Akademik camianın dünyaya katacağı çok şey olduğuna işaret eden Karaaslan, hükümetin öğretim üyelerinin yapacağı millî ve yerli bilimsel çalışmaları ve projeleri desteklemeye hazır olduğunu sözlerine ekledi. 

"Yeni konu ve sunumlarla yine toplanmalıyız"

Üniversitedeki eğitimin etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ve saygınlığını arttırması için Üniversite Danışma Kurulu toplantısını son derece faydalı bulduğunu kaydeden Samsun Valisi Osman Kaymak ise Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç'in değindiği ön lisans kadrolarındaki boşluğun önemli olduğunun altını çizdi.

Vali Osman Kaymak "Meslek yüksekokullarının ön lisans bölümlerinin boş kadro kontenjanları sadece Samsun’un sorunu değil, Türkiye’nin sorunu. Ara elaman çok önemli diyoruz. Bu açığın kapatılması için yapılan çalışmaları çok önemsiyoruz. Meslek liselerine öğrenci gelmiyor. Meslek yüksekokulları boş kalıyor. Bunları da masaya yatırarak hem ilimizdeki eğitimin kalitesini artırmak hem de diğer konularda görüşmeler yapmak için öneriler yapabiliriz. Bir sonraki toplantıda yine yeni sunumlarla bir araya gelmemiz lazım.” diye konuştu.

Valilik olarak Üniversite Danışma Kurulu’nun yaptığı çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını kaydeden Vali Osman Kaymak, sunum yapan öğretim üyelerine ve katılanlara teşekkürlerini sunarak toplantıyı sonlandırdı.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.