Dursen Özalemdar

Dursen Özalemdar

ŞEHİR PLANLAMASI VE PAZAR REZALETİ 

Şehrimiz Samsun’a 2012 yılı itibari ile baktığımızda, 5957 sayılı SEBZE ve MEYVELER ile yeterli arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticaretinin düzenlenmesi hakkındaki kanunun 1.Ocak.2012 tarihinde yürürlüğe girdi.

Bu kanunla toptancı hallerinin yanı sıra, PAZAR yerler ininde çağdaş bir sisteme kavuşturulması ve işletilmesine yönelik düzenlemelere yer verildi. 

Türkiye için Kanun alt yapısı olan şehirler için elbette ki bir düzen getirecekken. Hal dışında Samsun’da olmayan NİZAMİ pazar yerleri için bir mana ifade etmediğidir. 
Fiziki olarak uygulanacak bir durumun olmadığı, Yasal olarak bazı şartların getirildiği, çelişkili bir görüntüde, Belediyelerin ne yaptığı, vatandaşın ne yapacağı bilmecesidir. 

Birçok işimizde olduğu gibi, bilmeceli işlerden hoşlanan uyanıkların, bu işi bir top gibi, bir o tarafa bir bu tarafa atarak, ezberledikleri yollarda işlerine devamla yollarını bulacaklarıdır. 

Şehrimiz Samsun’da, 2000 yılı öncesi Belediyelerce yapılmış, Nizami kapalı Pazar yerleri, 20 bin metre kare ile MODERN PAZAR- UNKAPANI-SELAHİYE-HANÇERLİ-BELEDİYE EVLERİ-İSTASYON gibi, üstü kapalı Pazar yerleri, yıkılarak yerle bir edilmiş. Pazarcı esnafı ile. SAMSUN HALKI Sokak ve cadde üzerlerinde kurulan pazarlara mahkûm edilmiştir.  

1-036.jpg

Yedi günlük hafta içinde sadece İlk adım ilçemizde 18 yerde kurulan bu açık hava pazarları, Belediyece işgaliye kesilen 3920 satıcı ile 400 bine yakın vatandaşa, Yazın sıcağında, Kısın yağmurlu, Karlı, Fırtınalı, zor şartlarında hizmet etmektedir. 

İşin garip tarafı, olanı yok eden bir belediyecilik anlayışına rağmen, Büyük şehrin ŞEHİR PLANLAMASINDA Pazar yerlerini unuttuğu görülmektedir. 

Belediye hizmetlerini duyuran, şehrimizin muhtelif yerlerindeki Barkotlarda, Hayvanat bahçesinden, At ahırına, köpek yuvasına, Amazon kraliçesi devasa heykeline ve ona ait 50 bin metre karelik Amazon köyüne, Mumya heykellerine, Antik Tümülüs ile yapay Tümülüsler ve belli bir kesime hitap eden, keyif verecek kuruluşlarla  şekillenirken,.Büyük şehir belediyemizin, büyük yükler altına  girerek icra ettiği hizmetlere! rağmen, İNSANİ YÖNDEN VAZ GEÇİLMEZ ihtiyaç olarak görülen PAZAR YERLERİNİN dikkate alınmaması büyük bir noksanlık olarak görülmektedir.  

2-037.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dursen Özalemdar Arşivi
SON YAZILAR