Süleyman Soylu

Süleyman Soylu

"SEÇİMLER HAKKINDA DÜŞÜNDÜKLERİMİZ"

 "SEÇİMLER HAKKINDA DÜŞÜNDÜKLERİMİZ"
   Seçim yasakları ve aday adayları diye kaleme aldığım bir yazıda, 4 ocak 2013 tarihinde alınan YSK (yüksek seçim kurulu) nın seçim yasaklarına değinmiş ve bu yasa kararlarına hiçbir AKP aday adayının uymadığını belirtmiştim. AKP'den aday adaylarının çokluğu Samsun sokaklarında ve çarşı pazarında dolaşırken sanki CHP, MHP ve diğer seçime katılacak partilerin adayları yokmuş gibi bir algı yaratılmak istenmiştir. Bunlar iktidar partisi kanatları altında yasaklara ve teamüllere rağmen milyonlarca bildiriyi afişi ve bilboartlarda artistlere taş çıkartacak pozlarını sergilemeye devam ettiler.
   Gerçek adaylar belli olmadan, bunları yapmaları, yazımızda belittiğimiz gibi böylesi şeylerin, zaten adaletsiz olan seçim sisteminin dengesini daha da bozacağını toplum içinde huzursuzluğa sebep vereceğini belirtmiştik.
  Seçim kanunlarına aykırı hareket eden ve devlet imkanlarını kullanan AKP, o kadar çok şov yapmasına, Samsun sokaklarını afiş ve büroşürle donatıp servet harcamalarına rağmen hala adaylarını belirleyemediler.
   Seçim sisteminin türlü imkansızlığına ve koşulların adaletsizliğine, rağmen seçime katılan CHP, MHP adaylarını belirledi çalışmalara başladılar ve seçim parası verilmeyen diğer partiler bile yasaklara riayet ettiler. 
    AKP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı arayışını uzun zaman sürdüren, hatta koz olara Canik Belediye Başkanı Osman Genç'i öne süren ve bizler onun yayınlattığı kitaplarla tanıtım projeleriyle, rüyalar alemini yaşamıştık hani !                Adam neler vadetmiyordu ki; Karadeniz'de yüzen adadan tut, İstanbul boğaziçini ve kanal projelerini, etrafındaki parababalarının oturacağı cam kuleleri Samsun'a yapmayı vaadediyordu. 
    Bu uçuk şeyler, AKP genel merkezini ikna edemedi, Yusuf Ziya Yılmaz'dan başkasını uygun görmeyen Tayyip Erdoğan, demokratik taamülleri aşan bir anlayışla  tek adam iktidarında olduğu gibi, belediyecilikte de tek adamlığı başlatmaya niyetli görülüyor. Halbuki demokraside tek adamlık yoktur.                                                              Lafa gelince Başbakan 18 yaşındakilere seçilme hakkı tanımaktan söz eder ama  4. kez  Büyükşehir Belediye Başkanı olmak isteyen 63 yaşını geçmiş Yusuf Ziya Bey'e adaylık verir ?  
 Demokrasimiz daima birilerinin elinde ve iki dudağının arasında olunca bunları yaşamaya devam edeceğiz.                                                                                               Aslında 55 yaş ve altı adayların daha dinamik ve Samsun'a canlılık getirmesi  alternatif proje üretmesi demokrasinin beklentilerindendir. Ne yazık ki rahmetli Muzaffer Önder'in yaşını öne sürerek o günlerde seçim kazananlar bugün aynı duyarlılığı göstermiyorlar.                                                                                  Umarım ve temennim odur ki; böylesi bir durumda Samsun halkı seçim zamanı demokratik teamüllere uygun bir değerlendirme yapacak Samsun'a yeni dinamik bir başkan seçecektir.
   17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarını "Cemaatin bir komplosu" olarak gören Tayyip Erdoğan'ın tavrı Samsun'daki adaylarını belirlemede gözle görülür bir sıkıntıya soktu. Aday adayı bolluğundan geçilmeyen AKP de favori adaylar bile kenar köşe sessizliğe büründüler.  11 yıl beraber yürüdükleri bu yollarda artık yürüyemez oldular. Şimdiye kadar yedikleri içtikleri ve zihniyetleriyle, kendilerince bir din çevresi yaratarak; Cumhuriyete ve onun getirdiği çağdaş değerlere birlik halinde karşı çıkışlarını hep birlikte izlediğimiz iktidar yapısı çökmüştür.  
   Sonuçta Tayyip Erdoğan teşkilatlarında cemaat avına çıkarken kendinden parçalar koparmakta gittikçe yalnızlığa itilmekte hırçınlaşmakta ve mütedeyyin insanlara zarar vermektedir.                                                                                                     Burada Cumhurbaşkanı'na, Chp'ye, MHP'ye, Saadet Partisi'ne, TKP ye, diğer görüş ve düşüncelere, sendikalara, derneklere, Demokratik toplum kuruluşlarına büyük görevler düşüyor; Demokrasi adına konuşmalılar, ses vermeliler, 17 aralık olayları ve ülkemize etkileri hakkında görüşlerini belirtmeliler. İktidarı hukuk kurallarının içine çekmeye, ülkemize daha fazla zarar vermeden sorunları hukukun ve yargı bağımsızlığı çerçevesinde çözmeye davet etmeliler.
   Seçimlerin ülkemize ve Samsun'a demokratik katkılar sunması ümidiyle, tüm adaylara başarılar diliyoruz, hayırlara vesile olsun  diyoruz.                                                                                                                                                    Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Soylu Arşivi
SON YAZILAR